A noua ofertă de titluri de stat FIDELIS cu scadenţe între 1 şi 3 ani se va derula la BVB

V.G.
Piaţa de Capital / 31 august 2022

A noua ofertă de titluri de stat FIDELIS cu scadenţe între 1 şi 3 ani se va derula la BVB

Ministerul Finanţelor lansează mâine o nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat FIDELIS pentru populaţie în lei şi euro şi cu scadenţe între 1 şi 3 ani, la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat denominate în lei au maturitate de 3 ani şi dobândă de 8% pe an, iar cele în euro au maturităţi de 1 şi, respectiv, 2 ani şi dobânzi de 1,85% p.a. şi, respectiv, 2,65% pe an.

Este a noua ofertă de titluri de stat derulată de Ministerul Finanţelor la bursă începând cu iulie 2020.

Ministerul Finanţelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS şi lansează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o nouă ofertă de vânzare, în perioada 1 - 16 septembrie, arată un comunicat transmis redacţiei.

Potrivit sursei citate, aceasta este a noua ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor opt oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, peste 12,4 miliarde lei (2,5 miliarde euro).

"Continuăm emisiunile FIDELIS şi în al treilea trimestru din acest an, în cadrul programului dedicat persoanelor fizice. Conditiile de piaţă şi avantajele oferite de titlurile lansate în cadrul acestui Program oferă posibilităţi de diversificare a investiţiilor sau de economisire prin instrumente sigure în condiţii avantajoase. Ministerul Finanţelor va continua să vină în întâmpinarea nevoilor investitorilor împreună cu partenerii din sindicatul de intermediere şi cu Bursa de Valori Bucureşti, astfel încât obiectivele Ministerului, de asigurare a finanţării precum şi susţinere a diversificării instrumentelor financiare de pe piaţa de capital, să fie realizate în condiţii optime", a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Ministerul Finanţelor demonstrează din nou că piaţa de capital este un canal viabil de finanţare, chiar şi în condiţii cu inflaţie ridicată, şi, totodată, oferă românilor posibilitatea de a investi la randamente consistente o parte din disponibilităţile băneşti pe care le deţin. După cum am văzut în ultimii ani, investiţia în titlurile de stat Fidelis este un prim pas pe care mulţi români îl pot face în lumea investiţiilor, mai ales într-o perioadă cu inflaţie în creştere şi în care băncile centrale majorează dobânzile cheie pentru a tempera această dinamică a inflaţiei. Interesul din ce în ce mai mare al românilor pentru titlurile de stat FIDELIS se vede continuu şi în creşterea numărului de investitori din România, care era de 117.000 la jumătatea anului, potrivit statisticilor Fondului de Compensare a Investitorilor", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

"Ministerul Finanţelor este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital din România şi suntem mândri să dovedim că bursa este un pilon pentru accesarea finanţării nu doar de companii, ci şi de Statul român, şi, astfel, capitalul este pus în mişcare şi aduce şi randamente celor care-l deţin. Rotaţia banilor în economie este un element important în dezvoltarea oricărei ţări. Accesibilitatea şi uşurinţa de a fi lichidizate sunt două dintre avantajele titlurilor de stat FIDELIS. Uşurinţa de a fi vândute în orice moment la bursă permite investitorilor acces facil la capitalul investit în cazul în care doresc acest lucru. Am observat un interes ridicat al investitorilor pentru tranzacţionarea acestor titluri de stat, titlurile de stat fiind printre cele mai tranzacţionate obligaţiuni pe piaţa secundară", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (16 septembrie 2022), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimată de intrare la tranzacţionare este 22 septembrie 2022.

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuţie), BCR, BRD şi Alpha Bank România.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Tot mai mare e dobanda la depozitul pe 1 an la tbi banc.

    9% - impozitul de 10% și tot rămân 8.1% pentru 1 an. 

    1. bun banc

    Recomand Tezaur si NU Fidelis! Din experienta mea proprie, am bagat bani la Fidelis, subscriere facuta prin banca. Am avut surpriza ca banca sa modifice conditiile contractuale rezervandu-si acest drept fara sa poti intervenii, in sensul ca au marit comisioanele de administrare si retragere a banilor depusi la Fidelis, astfel ca potentialul castig a fost diminuat , banca taind o felie mai mare din profitul pe care il estimam ca il voi avea. De aceea eu recomand sa nu mergeti pe Fidelis!

    1. Daca iei Fidelis prin Tradeville comisionul la scadenta e 0, cost de adminstrare nu e.

      Multumesc pentru informatie!

      Sper că nu BRD :(

    Intram acum sau in decembrie, cand putem vedea 8.5-9%?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb