A plecat dintre noi un Universitar exemplar ....

Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 septembrie 2017

Prof. univ. dr. Gheorghe DOLGU (1929 - 2017),RECTORUL ASE în perioada 1971-1980

Prof. univ. dr. Gheorghe DOLGU (1929 - 2017),RECTORUL ASE în perioada 1971-1980

Comunitatea academică a ASE anunţă cu profund regret dispariţia distinsului intelectual, prof. univ. dr. GHEORGHE DOLGU, Rectorul universităţii noastre în perioada 1971 - 1980 şi îşi exprimă omagiul său pios şi îndurerat în legătură cu această pierdere.

După o exemplară carieră universitară şi o întreagă viaţa dedicată valorilor definitorii pentru învăţământul românesc de economie şi afaceri internaţionale, la data de 21 septembrie 2017 a plecat dintre noi unul dintre cei mai valoroşi membri ai comunităţii noastre universitare, Prof. Univ. Dr. Gheorghe DOLGU.

Născut la data de 2 Aprilie1929 la Bucureşti, Profesorul Gheorghe DOLGU a parcurs toate etapele sistemului naţional de învăţământ, fiind permanent primul în formaţiile de studii din care a făcut parte. După absolvirea Liceului Militar Nicolae Filipescu de la Mânăstirea Deal şi-a continuat devenirea profesională şi ştiinţifică la Facultatea de Economie Generală din cadrul Academiei de Studii Comerciale şi Industriale, pe care a absolvit-o în anul 1953 cu Diploma de Merit. Până în anul 1960 a lucrat, în paralel, în presa economică şi în învăţământul universitar, colaborând cu mai multe instituţii româneşti de învăţământ superior. În anul 1971 a devenit membru al comunităţii universitare a Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde s-a transferat de la Universitatea din Bucureşti la catedra de Economie Mondială şi Tehnici de Comerţ Exterior.

În anul 1972 a obţinut titlul de doctor în economie şi a fost ales şef al catedrei de Relaţii economice. Spirit enciclopedic şi intelectual de cea mai rafinată substanţă, Prof. Univ. Dr. Gheorghe DOLGU a efectuat numeroase stagii de specializare la cele mai prestigioase universităţi din lume (Cambridge University, Glasgow University, London School of Economics, New York University, MIT, Stanford University, Berkley University of California).

Prodigioasa sa carieră academică şi abilităţile manageriale incontestabile l-au calificat pentru funcţia de Rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, pe care a îndeplinit-o în perioada 1971 - 1980. Rigurozitatea ştiinţifică, excelenţa analitică şi îndrăzneala abordărilor au fost permanent calităţi pe care domnia sa le-a promovat în tot ce a făcut şi le-a insuflat celor cu care a colaborat în lunga sa carieră universitară.

Dedicat carierei universitare în întreaga sa complexitate, profesorul Gheorghe DOLGU a avut şi o prestigioasă activitate diplomatică, fiind expert consultant al Secretariatului General al ONU (1970 - 1977, 1980), Şef adjunct al delegaţiei române la sesiunile UNCTAD (1972, 1976, 1984, 1988), Reprezentant permanent al României pe lângă Oficiul ONU de la Geneva, Ambasador al României în Elveţia, Ministru adjunct al Afacerilor Externe (1984-1986).

Prin vasta sa cultură economică, coroborată cu un impresionant diapazon lingvistic şi o capacitate de comunicare greu egalabilă, profesorul Gheorghe DOLGU a fascinat numeroase generaţii de studenţi şi a contribuit la diseminarea către mediul intelectual naţional şi internaţional a valorilor definitorii pentru ştiinţa economică românească. Marele dispărut a publicat un număr impresionant de lucrări de specialitate şi studii, legate îndeosebi de domeniul economiei internaţionale.

Cariera exemplară a Profesorului Gheorghe DOLGU a fost apreciată prin dobândirea a numeroase ordine şi medalii (Ordinul Verdienstkreutz am Bande - RFG, 1969; Ordinul Serviciul Credincios - 2003; Diploma Meritul Academic - Academia Română, 2009; Diploma Virgil Madgearu cu medalia de aur - 2009; Diploma "Omnia" a Academiei de Studii Economice "pentru întreaga activitate în domeniul cercetării economice").

Recunoaşterea excelenţei sale profesionale şi ştiinţifice a fost consacrată şi prin dobândirea în anul 2006 a calităţii de Membru de Onoare al Academiei Române.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Rămas bun, Domnule Rector Gheorghe DOLGU!

Comunitatea academică vă aduce un ultim şi profund omagiu, cu tot respectul!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb