A URCAT RADIOACTIVITATEA LA FUKUSHIMA Daniela Lulache: "Scurgerea de la Fukushima, fără impact major asupra listării Nuclearelectrica"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2013

Daniela Lulache: "Scurgerea de la Fukushima, fără impact major asupra listării Nuclearelectrica"

O scurgere de apă puternic radioactivă în cantităţi mari a ridicat, ieri, nivelul de alertă de la 1 la 3 în zona Fukushima. Japonezii se chinuie să închidă şi să securizeze centrala, dar se pare că nu reuşesc, în ciuda reputaţiei lor impecabile în domeniu.

În acest context, există voci pe piaţa noastră de capital care susţin că listarea Nuclearelectrica va avea de suferit. Unii susţin că emoţia provocată de Fukushima, incident care a determinat Europa să pună frână dezvoltării energiei nucleare, va scădea apetitul investitorilor. Alţii spun evenimentul de la Fukushima va avea efect asupra preţului obţinut de listare. Sunt şi opinii, mai ales în piaţa de energie, care spun că listarea nu va avea de suferit deoarece marii investitori ţintiţi de campania de promovare a Nuclearelectrica sunt din SUA şi Canada, state care încurajează energia nucleară chiar şi în era post-Fukushima.

Scugerea actuală de apă puternic radioactivă de la centrala nuclearoelectrică de la Fukushima, aflată în proces de închidere după accidentul din 2011, nu poate avea un impact major asupra listării Nuclearelectrica SA, ne-a declarat directorul general al societăţii, Daniela Lulache.

Domnia sa ne-a explicat: "Sigur că orice informaţie care face referire la consecinţele accidentului din 2011 are influenţă asupra pieţelor de capital şi operatorilor din domeniul nuclear ce emit astfel de instrumente financiare. Dar, în prezent, date fiind rezultatele testelor de stres şi implementarea unor măsuri suplimentare de securitate pe o tehnologie anterior considerată a avea un grad ridicat de siguranţă, acest eveniment nu poate avea un impact major asupra listării Nuclearelectrica SA.

Accidentul de la centrala nuclearoelectrică Fukushima din 2011 a determinat, imediat după producere, un impact asupra pieţelor de capital, cauzat nu atât de evenimentul în sine, cât mai degrabă de potenţialele schimbări structurale ulterioare. În intervalul de timp de doi ani şi jumătate care a trecut de la producerea accidentului, piaţa s-a reechilibrat, iar aceste riscuri au fost reevaluate, gestionate şi diminuate prin măsurile strategice de securitate implementate de operatorii de centrale nucleare în urma rezultatelor testelor realizate în scopul întăririi gradului de securitate".

Concret, în cazul Nuclearelectrica SA, evaluarea modului de comportare a centralei nucleare de la Cernavodă a avut în vedere situaţii extreme precum seism, inundaţii şi combinaţii ale acestora, care depăşesc valorile folosite în calculele de proiectare, pierderea totală a alimentării cu energie electrică şi pierderea totală a ultimei surse de răcire.

Doamna Lulache a subliniat că raportul de ţară elaborat de specialişti români şi analizat de experţi CNCAN (autoritatea care se ocupă de supravegherea şi autorizarea activităţilor din domeniul nuclear) a fost evaluat şi de către experţii Comisiei Europene în cooperare cu reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare din alte ţări membre UE, făcând subiectul unei misiuni de evaluare inter-pares ("peer-review").

Directorul general al Nuclearelectrica ne-a mai spus: "Concluziile raportului arată că ambele unităţi ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă, aşa cum au fost proiectate, întreţinute şi operate, îndeplinesc cerinţele stipulate în proiectul iniţial şi mai mult, deţin o margine de securitate suficient de mare, în cazul unor cutremure puternice, inundaţii, pierderii totale a alimentării cu energie electrică şi pierderii totale a ultimei surse de răcire sau combinaţii ale acestora".

Raportul concluzionează clar că la Cernavodă nu este posibil un eveniment nuclear similar cu cel de la Fukushima, primul argument fiind robusteţea tehnologiei utilizate - CANDU 6, susţine Daniela Lulache, adăugând: "Avantajele utilizării tehnologiei CANDU 6 constau în utilizarea uraniului natural, două sisteme speciale independente de oprire a reactorului, două camere de comandă independente, două seturi de generatoare din care unul calificat seismic, două grupuri electrogene mobile, surse de apă independente de condiţiile exterioare (puţuri de mare adâncime)".

Oficialul Nuclearelectrica ne-a mai spus că, după accidentul din Japonia, la nivel internaţional, industria nucleară nu a înregistrat un regres, fapt argumentat de numărul de unităţi în construcţie la nivel global, ceea ce este un semnal pozitiv pentru piaţă.

"România, prin proiectul Unităţilor 3 şi 4 prevăzut în Strategia Energetică, se încadrează în acest trend ascendent", a conchis Daniela Lulache.

Prin oferta publică primară care se va derula la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), statul intenţionează să vândă, în septembrie, acţiuni noi reprezentând 10% din capitalul Nuclearelectrica. Sindicatul de intermediere care se ocupă de listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucureşti este format din Swiss Capital (lider de sindicat) şi BT Securities, consultanţii juridici ai sindicatului fiind Muşat & Asociaţii, alături de Hogan Lovells. În prezent, statul este acţionar majoritar al Nuclearelectrica SA cu 90,28% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 9,72% din acţiuni.

Guvernul a anunţat, recent, că vrea să obţină maxim 300-350 milioane lei (66-78 milioane de euro) pentru pachetul de 10% din Nuclearelectrica, pe care îl va vinde printr-o ofertă la Bursa de Valori Bucureşti. IPO-ul va fi făcut printr-o majorare de capital.

Executivul a modificat Hotărârea nr. 39/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a Nuclearelectrica, în sensul împărţirii ofertei de vânzare în trei tranşe. Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, 85% din acţiuni vor fi oferite investitorilor instituţionali, iar diferenţa investitorilor de retail, în două tranşe, respectiv subscrieri mici care au valoare maximă până la 15.000 de acţiuni şi 5% celor care vor cumpăra peste 15.000 de acţiuni.

În primăvară, ministrul Niţă a declarat: "Noi am dori o subscriere cât mai mare, mizăm la investitorii instituţionali, să fie în jur de 150% sau peste, şi în funcţie de asta sperăm să obţinem un preţ cât mai bun. Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori. Ştiţi ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, şi asta a avut o consecinţă negativă asupra investitorilor".

Nivel 3 de alertă în Fukushima

Autoritatea de supraveghere nucleară din Japonia a ridicat, ieri, gradul de alertă la nivelul 3, ce corespunde unui incident grav pe scara internaţională a evenimentelor nucleare (INES), după ce o scurgere de 300 de tone de apă puternic radioactivă s-a produs în ultimele zile la centrala Fukushima. Nivelul 3 pe scara de la 0 la 7 corespunde unei scurgeri a unei cantităţi mari de materie radioactivă în interiorul instalaţiei.

Aproximativ 300 de tone de apă radioactivă este posibil să se fi scurs dintr-un rezervor al centralei nucleare japoneze de la Fukushima, potrivit unui anunţ oficial. Oficialii Tokyo Electric Power Company (TEPCO) au declarat că nu i-a fost indentificată sursa. TEPCO a declarat că au fost găsite mai multe bălţi cu niveluri extrem de ridicate de radiaţii, lângă rezervoarele de apă ale centralei.

Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011, produs în urma unui cutremur şi a unui tsunami, rămâne clasat la nivelul 7, cel mai ridicat, ce corespunde unor efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului.

Din 2011, dezastrul de la centrala nuclearoelectrică de la Fukushima a continuat să bântuie Europa, creând un val de opoziţie împotriva construcţiei de noi reactoare. Organizaţiile şi parlamentarii europeni care luptă pentru protecţia mediului au avut, în ultimii doi ani, rapoarte şi declaraţii dure cu privire la securitarea unităţilor nucleare existente. Astfel, tot mai multe ţări din Uniunea Europeană organizează referendumuri pentru consultarea populaţiei cu privire la realizarea de noi centrale nuclearoelectrice. Experienţa de până acum arată că populaţia nu agreează astfel de proiecte în Europa.

Şi în România evenimentele de la Fukushima au creat un val de opoziţie împotriva construcţiei de noi centrale nuclearoelectrice, deşi cele două unităţi existente de la Cernavodă au trecut testele de stres şi sunt un exemplu în materie de securitate şi siguranţă a funcţionării pentru unităţi similare din Europa. Ţara noastră doreşte să mai construiască alte două reactoare la Cernavodă, tot cu tehnologie Candu. Numai că la noi nu este în plan organizarea unui referendum, autorităţile pornind, cel mai probabil, de la premisa că populaţia ţării noastre a acceptat producţia de energie nucleară mai uşor decât alte state pe fondul bunei funcţionări şi experienţei cumulate la primele două unităţi.

Conform datelor Asociaţiei Nucleare Mondiale, la nivelul lunii octombrie 2012, erau în construcţie 64 de unităţi la nivel global, mai multe decât anterior accidentului de la Fukushima din martie 2011.

Raportul Comisiei Europene cu referire la rezultatele testelor de stres, realizate de statele membre, concluzionează că standardele de securitate nucleară ale centralelor din Uniunea Europeană sunt înalte, însă este nevoie de îmbunătăţiri adiţionale. În acest sens, Comisia a formulat pentru fiecare stat membru o serie de recomandări al căror scop este operarea în condiţii de maximă siguranţă, conform celor mai bune practici şi standarde internaţionale.

Regretabilul accident din 2011 de la centrala nuclearoelectrică Fukushima (Japonia), produs în urma unui cutremur mare şi a unui tsunami, are consecinţe şi în prezent care ne dau palpitaţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. si daca luam in considerare ca in 2011 au fost "sponsorizate" la nivel european cu 35 miliarde in timp ce 20 miliarde au fost in regenerabile , 26 in centrale pe combustibili fosili (carbune) si doar 15 in masuri de eficienta energetica, acest IPO ar trebui sa ne faca optimisti. Bineinteles atata timp cat vom sti sa obtinem un rating de tara respectabil si sa aratam ca avem experienta in domeniu, prima din turbinele de aburi de la CNE Cernavoda fiind facuta in 1987 la DOOSAN IMGB. Cu siguranta printr-o prezentare cu suflet si la obiect se poate obtine pe langa un pret competitiv recunoasterea potentialului ingineresc pe care tara noastra inca nu l-a pierdut in era postindustriala...

    Acest articol este gresit in mult prea multe privinte pentru a putea fi comentat.

    Primul paragraf:,,în ciuda reputaţiei lor impecabile în domeniu." Despre TEPCO vorbiti doamna? Despre rapoartele masluite inca din anii '80, cu acordul tacit al General Electrics, chiar nu stiti nimic? Despre numeroasele incidentele ascunse publicului ani de zile nu stiti nimic? Ia ghiciti dvs. doamna ce ,,componenta" s-a rotit la propriu cu 180 grade la Fukushima cu mult inainte de 11 martie 2011?  

    Paragraful 2: ,,emotia provocata de Fukushima" La Fukushima nu se produc emotii doamna, ci se deverseaza in Pacific Cs, U, Pu, Sr, H3 in cantitati colosale, zilnic. 

    ,,SUA si Canada sustin..." Oare? Verificati pe situl IAEA/PRIS, Ditamai SUA are in constructie doar 3 reactoare la JENKINSVILLE, WAYNESBORO si SPRING CITY iar Canada niciunul! A... ca vor sa vanda tehnologia altora sa faca si ei un ban, asta e alta treaba. Da' Sua si Canada si-au dat seama de mult ca tehnologia nu e viabila, nici macar dpdv economic. 

    Ma opresc aici ar fi multe, multe de zis. Va doresc succes la listarea pe bursa, dar v-as recomanda sa lasati promovarea industriei de resort si sa va preocupati mai atent de fondurile necesare dezafectarii centralei de la Cernavoda. Cate zeci de miliarde va costa contibuabilul roman doamna? In caz ca nu stiati, tehnologia inca nu exista. Le bagati in cold shutdown si plecati cu profitul... 

    Urmariti, va rog, cu mare atentie ce se intampla la Fukushima. Se intampla multe, din pacate numai lucruri rele, iar presa, presa... tace. 

    1. Bravo domnule, mesajul dv este documentat si la obiect, Va dati seama ca d-na Lulache nu stie mai nimic de energia nucleara, stie doar sa mai stoarca bani de la companie apoi "va pup, pa, pa" si dupa dansa potopul!

      Citez din mesajul "Doamnei cu coasa" din fruntea Nuclearelectrica: Managementul Nuclearelectrica a fost pana acum unul aproape exclusiv centrat pe obiective tehnice si de functionalitate, iar schimbarea pe care intentioneaza sa o impuna pe parcursul mandatului sau este focalizarea pe cresterea profitabilitatii companiei. " Rezultatele excelente din punct de vedere al securitatii nucleare de pana cum au fost generate de managementul criticat de dumneaei. Neaprobarea in CA a proiectului de retehnologizare a Unitatii 1 aduce un profit pe termen scurt, dar limiteaza profitul investitorilor, scurtand durata de viata a acestei unitati cu 15 ani . Suna a pacaleala investitorlor? Cred ca da. Si mai sunt tare multe de spus. Si acestea multe tin doar de competenta CNCAN si CSAT. P.S. Intrebati pe doamna despre fuga specialistilor de la Cernavoda si daca sunt solutii de inlocuire a lor.

      draga domnule Vecin si felicitari pentru comentariu.Aveti perfecta dreptate ca se face focusare pe management si se lasa partea tehnica de izbeliste. Daca ati citit raportul financiar de la Fukushima ati observa ca in anul anterior producerii catastrofei exista niste paragrafe asemanatoare in care se spune ca timpul scurs intre revizii se mentine, dar numarul de proceduri se va micsora. Cat despre plecarea specialistilor este normala, la fel ca si in cazul Oltchim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb