ABANDONEAZĂ O PROPUNERE DE ACT NORMATIV UE nu va obliga băncile să-şi separe operaţiunile de retail de cele de investiţii

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 octombrie 2017

UE nu va obliga băncile să-şi separe operaţiunile de retail de cele de investiţii

Deputatul german Jakob von Weizsäcker critică decizia de renunţare: "Instituţiile financiare monstruoase de tip «too-big-to-fail» încă reprezintă o ameninţare la stabilitatea financiară"

Comisia Europeană a abandonat, săptămâna aceasta, propunerea de act normativ care prevedea separarea operaţiunilor de retail ale marilor bănci de cele de investment banking, care a fost una dintre cele mai controversate măsuri de control al sectorului bancar de după criza financiară.

Acum, Executivul european consideră că o astfel de măsură nu mai este necesară întrucât statele din UE au la dispoziţie alte metode prin care să se protejeze de riscul prăbuşirii băncilor de importanţă sistemică.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că în viitorul previzibil nu va avea loc un acord referitor la legea care propunea separarea operaţiunilor bancare, care nu a progresat în Parlamentul European din 2015.

Legea ar fi dus la separarea operaţiunilor de retail de cele de investment banking ale unor bănci majore precum Deutsche Bank AG şi BNP Paribas SA, în vederea creşterii stabilităţii financiare şi a evitării salvării băncilor prin banii contribuabililor (bailout).

"Principala raţiune a propunerii a fost între timp îndeplinită prin alte măsuri de reglementare din sectorul bancar", a declarat Vanessa Mock, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, referindu-se la noile instrumente de supraveghere a băncilor şi de desfiinţare a acestora în eventualitatea unui colaps financiar.

Decizia, care este un câştig pentru bănci, a generat şi critici în rândul unor parlamentari europeni.

Deputatul german social-democrat Jakob von Weizsäcker a afirmat, conform Bloomberg: "Instituţiile financiare monstruoase de tip «too-big-to-fail» încă reprezintă o ameninţare la stabilitatea financiară, la adresa contribuabililor şi a clienţilor băncii. Renunţarea la acest proiect de act normativ reprezintă un nefericit punct de cotitură pe agenda europeană privind reglementarea băncilor".

În schimb, Gunnar Hökmark, parlamentar din partea Partidului Popular European, a salutat decizia de retragere a proiectului de lege.

Mai multe grupuri de lobby au luptat pentru renunţarea la acest proiect, considerând că adoptarea sa ar afecta capacitatea băncilor de a susţine creşterea economică.

De menţionat că, deşi UE a renunţat la propunerea de separare a activităţilor băncilor mari, Regatul Unit face progrese în vederea aplicării unei astfel de politici începând din 2019. Propunerea în acest sens va face ca bănci britanice majore, precum Lloyds Banking Group Plc, HSBC Holdings Plc şi Barclays Plc să îşi separe operaţiunile de servcii bancare destinate sectorului retail şi micilor companii de cele de investment banking.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai tarziu nu se putea?

    Au mult spate la Bce si politic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb