Comisia Europeană a abandonat, săptămâna aceasta, propunerea de act normativ care prevedea separarea operaţiunilor de retail ale marilor bănci de cele de investment banking, care a fost una dintre cele mai controversate măsuri de control al sectorului bancar de după criza financiară.
Acum, Executivul european consideră că o astfel de măsură nu mai este necesară întrucât statele din UE au la dispoziţie alte metode prin care să se protejeze de riscul prăbuşirii băncilor de importanţă sistemică.
Comisia Europeană a ajuns la concluzia că în viitorul previzibil nu va avea loc un acord referitor la legea care propunea separarea operaţiunilor bancare, care nu a progresat în Parlamentul European din 2015.
Legea ar fi dus la separarea operaţiunilor de retail de cele de investment banking ale unor bănci majore precum Deutsche Bank AG şi BNP Paribas SA, în vederea creşterii stabilităţii financiare şi a evitării salvării băncilor prin banii contribuabililor (bailout).
"Principala raţiune a propunerii a fost între timp îndeplinită prin alte măsuri de reglementare din sectorul bancar", a declarat Vanessa Mock, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, referindu-se la noile instrumente de supraveghere a băncilor şi de desfiinţare a acestora în eventualitatea unui colaps financiar.
Decizia, care este un câştig pentru bănci, a generat şi critici în rândul unor parlamentari europeni.
Deputatul german social-democrat Jakob von Weizsäcker a afirmat, conform Bloomberg: "Instituţiile financiare monstruoase de tip «too-big-to-fail» încă reprezintă o ameninţare la stabilitatea financiară, la adresa contribuabililor şi a clienţilor băncii. Renunţarea la acest proiect de act normativ reprezintă un nefericit punct de cotitură pe agenda europeană privind reglementarea băncilor".
În schimb, Gunnar Hökmark, parlamentar din partea Partidului Popular European, a salutat decizia de retragere a proiectului de lege.
Mai multe grupuri de lobby au luptat pentru renunţarea la acest proiect, considerând că adoptarea sa ar afecta capacitatea băncilor de a susţine creşterea economică.
De menţionat că, deşi UE a renunţat la propunerea de separare a activităţilor băncilor mari, Regatul Unit face progrese în vederea aplicării unei astfel de politici începând din 2019. Propunerea în acest sens va face ca bănci britanice majore, precum Lloyds Banking Group Plc, HSBC Holdings Plc şi Barclays Plc să îşi separe operaţiunile de servcii bancare destinate sectorului retail şi micilor companii de cele de investment banking.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 00:32)
Mai tarziu nu se putea?
2. Prea mare pentru a falimenta
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 05:36)
Au mult spate la Bce si politic.