Academia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va fi inaugurată marţi, la Lyon, un oraş din partea central-estică a Franţei, sub forma unui campus ultramodern, cu o platformă digitală dedicată pregătirii continue a profesioniştilor din domeniul sănătăţii din întreaga lume, informează AFP.
Directorul acestei agenţii influente din cadrul ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va prezida ceremonia, care va fi organizată în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron la sediul nou-nouţ al centrului său de pregătire, finanţat cu 120 de milioane de euro de către Franţa.
"Investiţia în sistemele de sănătate reprezintă cel mai bun mijloc de a ne pregăti pentru viitoarele pandemii", a declarat în 2021 Emmanuel Macron, care a militat intens pentru ca acest centru să fie instalat la Lyon.
"Progresul rapid al descoperirilor ştiinţifice şi tehnologice a făcut să devină necesar pentru ca profesioniştii din sănătate să continue să înveţe de-a lungul întregii lor cariere", a subliniat directorul OMS într-un document publicat înaintea ceremoniei de inaugurare, scrie AFP.
În faţa riscurilor sanitare în continuă transformare, "trebuie să ne schimbăm abordarea faţă de învăţare: metodele tradiţionale, aşa cum sunt cursurile în săli de clasă, nu mai pot răspunde singure la amploarea nevoilor noastre", a adăugat el.
Academia OMS, a cărei idee datează din 2019, dar a cărei realizare a fost amânată de pandemia de COVID-19, se doreşte un vârf de lance al inovaţiei, cu integrarea realităţii virtuale şi a inteligenţei artificiale în centrul din Lyon.
Aproximativ 16.000 de persoane vor veni în fiecare an pentru a se pregăti în acea clădire cu suprafaţa de 11.000 de mp şi cu o arhitectură futuristă, care include 24 de săli de clasă, o bibliotecă, un centru fictiv de intervenţie în caz de urgenţă, dar, mai ales, un imens platou pentru exerciţii de simulare.
Trei milioane de cursanţi
Programele de pregătire se adresează mai întâi profesioniştilor din sănătate (medici, infirmiere, farmacişti), dar şi agenţilor OMS, cercetătorilor şi decidenţilor din acest sector.
O platformă digitală va permite ajungerea la un public mai larg şi OMS vizează 3 milioane de cursanţi până în 2028, graţie unor cursuri online în cele şase limbi oficiale ale organizaţiei: engleză, arabă, franceză, chineză, spaniolă şi rusă.
Accesibile de pe un PC şi de pe telefonul mobil, cursurile virtuale, care au început deja, sunt organizate în funcţie de nevoile geografice şi de priorităţile sanitare, cu o ofertă îndreptată mai ales spre ţările în curs de dezvoltare, potrivit AFP.
Există astfel cursuri despre "cel mai noi teste de diagnosticare rapidă a tuberculozei", folosite de agenţii medicali care vor organiza ulterior campanii de depistare, precum şi module despre "ulcerul Buruli" pentru agenţii de bază aflaţi în prima linie a luptei împotriva acestei bacterii ce este răspândită în zona tropicală.
În plus faţă de îmbunătăţirea îngrijirilor medicale, Academia OMS are şi scopul de "a participa la retenţia personalului din sănătate", a explicat directorul său executiv, David Atchoarena, într-o conferinţă de presă.
Potrivit OMS, al cărei sediu se află la Geneva, în 2030 va exista un deficit de 10 milioane de angajaţi din sectorul sănătăţii, din care un deficit de 5 milioane în Africa.