Academia Română salută deciziile recente ale instituţiilor statului român, considerate legitime şi oportune, în faţa ameninţărilor grave la adresa democraţiei şi valorilor europene, transmite news.ro.
"Statul român, prin instituţiile sale, trebuie să rămână garantul ferm al parcursului nostru european şi euroatlantic", este mesajul forului academic.
"În aceste momente dificile, când România şi poporul român sunt ţinta unui război hibrid de o puternică virulenţă, în care sunt utilizate mijloace tehnice şi psihologice sofisticate, Academia Română adresează din nou societăţii româneşti un apel la maturitate, luciditate şi discernământ. Este necesar ca întreaga clasă politică şi societatea civilă să apere împreună, în mod responsabil, echilibrul şi stabilitatea României", se arată în apel.
Potrivit Academiei, "poporul român, în integralitatea lui, nu trebuie să uite că statul român modern, garant al libertăţii individuale şi al libertăţii de expresie, s-a constituit după model european, într-un efort de aproape două secole de sincronizare cu valorile civilizaţiei occidentale. A compromite acum statutul nostru de ţară democratică, într-un moment de furie şi de dezechilibru indus, nu înseamnă altceva decât o desconsiderare, chiar o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate, independenţă, modernitate, suveranitate. Însăşi confiscarea noţiunilor de suveranitate şi patriotism şi pervertirea lor în direcţia izolaţionismului, chiar a filoputinismului mai mult sau mai puţin mascat, constituie un imens pericol cognitiv, cu consecinţe ce pot fi dramatice pentru ţară".
Academia Română îşi reafirmă angajamentul faţă de valorile identitare româneşti, pe care le-a susţinut de la înfiinţarea sa în 1866. Instituţia face apel la solidaritate responsabilă şi conştientă a poporului român, indiferent de orientările politice, în vederea apărării intereselor democratice şi europene. Academia subliniază că iubirea faţă de ţară şi afirmarea identităţii nu implică izolare, ci trăirea în armonie şi cunoaştere reciprocă. Patriotismul nu este exclusiv al unui grup sau individ, ci este un sentiment colectiv, exprimat cu fermitate şi fără derapaje, transmite forul academic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de VIM în data de 11.12.2024, 16:37)
Sar capacele la conserve si la Academie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Kremlin Georgescu în data de 11.12.2024, 16:59)
Conservele rusești sunt deja la tomberon.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2024, 00:23)
Voi faceti treaba rusilor, distrugeti democratia in numele democratiei
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2024, 00:22)
Voi sunteti amenintare la adresa democratiei, nu ati auzit de pluralism?
Sub pretextul razboiului hibrid (hai sictir) va plasati in razboi cu majoritatea populatiei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2024, 06:36)
Bai stiam ca aia din neamul manivela sunt prosti, dar nu stiam cand de multi sunt. Am vazut romi care votau KG. Adica astia voteaza cu legionarii ca sa aiba un viitor de haur? Definitia prostiei! Acum stim si ne ferim de ei!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2024, 00:26)
Libertate de expresie?! Pai unde e liberatea de a vrea sa fii izolationist si chiar filoputinist?! Democratie nu e ce va convine voua, incultilor. Furie "indusa"?! De cine, de aia pe care-i aparati, prin actiunile lor. Voi sunteti insulta pentru sacrificiile inaintasilor, va scuzati tendintele dictatoriale in numele lor.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.12.2024, 06:40)
Incult e cel ce nu pricepe ca ce vrea el pe baza unui rationament sumar este impotriva interesului general. Incult e cel care se crede "suveranist" dar primul lucru pe care il face este sa se inchine "marelui frate de la rasarit". Libertatea de expresie iti da dreptul sa iti expui prostia, dar nu sa o impui celorlalti in mod agresiv, asa cum planuiati!
4. Credibilitate pierduta-n timp
(mesaj trimis de mike în data de 12.12.2024, 09:44)
Din pacate Academia Romana a avut de-a lungul timpului atitudini de lasitate si conformare in aprecierea unor situatii din istoria Romaniei, asa incat au ajuns sa aiba o credibilitate mica. Sau poate vreun academician a inceput sa se viseze Presedinte al Romaniei?