ACCA: Economia globală se pregăteşte pentru o creştere lentă şi o mare incertitudine în 2024

F.D.
Macroeconomie / 15 februarie

ACCA: Economia globală se pregăteşte pentru o creştere lentă şi o mare incertitudine în 2024

"Economia globală pare să crească din nou, încet, în 2024, dar riscurile tind să se accentueze. Impactul întârziat al restricţiilor monetare din trecut ar putea duce la o încetinire şi mai pronunţată a creşterii, iar riscurile geopolitice rămân semnificative. Calendarul politic încărcat, cu alegeri programate în aproximativ 60 de ţări, inclusiv în România, SUA, Marea Britanie, India şi în Parlamentul European, adaugă un grad suplimentar considerabil de incertitudine şi volatilitate potenţială", a declarat Jonathan Ashworth, economist-şef la ACCA şi autor al raportului "2024 Global Economic Outlook: Slow Growth High Uncertainty", conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Ashworth afirmă că ar fi riscant pentru băncile naţionale să declare o victorie iminentă în lupta lor împotriva inflaţiei", dar a sugerat că: "Tendinţa de creştere a economiei mondiale în 2024 ar putea veni, probabil, în contextul ameliorării rapide şi continue a inflaţiei, ceea ce ar putea deschide calea pentru o relaxare timpurie şi semnificativă a politicii monetare de către băncile naţionale". Dar a avertizat că "acest aspect ar putea genera riscul unei rate a inflaţiei mai ridicate în 2025 şi în viitor".

Pe lângă monitorizarea fluxului şi refluxului obişnuit al datelor economice, Ashworth a sugerat să urmărim trei tendinţe cheie în acest an:

noi regrese din partea guvernelor în ceea ce priveşte politicile de implementare a tranziţiei spre o economie verde

semne ale creşterii fragmentării geo-economice

şi evoluţii în domeniul inteligenţei artificiale (IA)

Ashworth a mai precizat: "Primele două ar putea fi afectate în mod special de evoluţiile politice pe parcursul anului iar în privinţa adoptării inteligenţei artificiale, vom vedea cum începe să dea un impuls necesar creşterii productivităţii."

Între timp, precauţia a fost cuvântul de ordine al directorilor financiari, având în vedere contextul economic global dificil, evoluţiile geopolitice şi alegerile din numeroase ţări. Unele companii au fost, în mod obişnuit, mai puţin afectate de evoluţiile economice ciclice, dar o serie de organizaţii au fost influenţate - sau chiar expuse riscurilor - de schimbările structurale legate de comerţ şi de problemele legate de lanţul de aprovizionare. Cele mai multe dintre ele au testat utilizarea inteligenţei artificiale şi a altor tehnologii, în timp ce unele au remarcat dificultatea de a atrage noi angajaţi, având în vedere schimbările din modul de lucru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O mare incertitudine...asta ne anunta bondurile USA! care deja se intorc din inversare!

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb