Oamenii de ştiinţă de la centrul de cercetare CERN din Elveţia au repornit, astăzi, marele accelerator de hadroni (LHC), într-o nouă încercare de a dezlega unele dintre misterele Universului şi în căutarea aşa-numitei "materii întunecate", scrie Reuters. Maşina a fost oprită doi ani, pentru reparaţii.
Speranţele cercetătorilor constau în revoluţionarea cunoaşterii, prin ieşirea din tiparele Modelului Standard (privind funcţionarea Universului la nivelul particulelor elementare) şi trecerea la "Noua Fizică". Aceasta presupune căutarea materiei întunecate, ce constituie până la 96% din Univers, dar care poate fi detectată numai prin influenţa ei asupra materiei vizibile, precum galaxiile şi planetele.
Specialiştii de la CERN se pregătesc să reia coliziunile de particule în iunie, deşi, cel mai probabil, nu vor exista descoperiri până la mijlocul anului viitor.
Revizia generală a acceleratorului presupune magneţi noi, fascicule de energie şi tensiuni electrice mult mai puternice, precum şi o verificare completă a întregului cablaj, de 27 km, ce înconjoară tunelul în care se află LHC, alături de cei patru detectori importanţi ai săi şi numeroşi magneţi.
În etapa anterioară de funcţionare (2010-2013), fizicienii au reuşit ca, după ani întregi de cercetări, să ia urma legendarului bozon al lui Higgs, în reziduurile coliziunilor de particule de la CERN şi din alţi acceleratori mai mici.
Peste două luni, CERN va relua coliziunile de particule în LHC, la o energie aproape dublă decât în anii anteriori şi, ca de obicei, la viteze foarte apropiate de cea a luminii.