Accentul pus de FMI pe austeritate a înrăutăţit epidemia de Ebola din Africa

Elena Deacu
Internaţional / 31 decembrie 2014

Accentul pus de FMI pe austeritate a înrăutăţit epidemia de Ebola din Africa

Fondul Monetar Internaţional este parţial responsabil pentru amploarea crizei Ebola în trei ţări din Africa de Vest deoarece politicile recomandate de FMI au dus la reducerea cheltuielilor cu sănătatea, arată un nou studiu realizat de trei universităţi prestigioase din Marea Britanie, transmite Reuters.

Acest studiu, citat de Agerpres, vine într-un moment în care apar din ce în ce mai multe critici faţă de răspunsul lent al comunităţii globale la epidemia de Ebola care a provocat decesul a aproximativ 8.000 de persoane precum şi analize cu privire la modul în care diferite organizaţii internaţionale ar fi putut acţiona diferit pentru a împiedica această epidemie.

Studiul universităţilor britanice susţine că în acordurile de împrumut convenit în ultimele două decenii de FMI cu Guineea, Sierra Leone şi Liberia a fost dată prioritate rambursării datoriilor şi constituirii rezervelor valutare în raport cu cheltuielile pentru sănătate.

"Politicile susţinute de FMI au contribuit la apariţia unor sisteme de sănătate subfinanţate, cu personal insuficient şi prost pregătite în ţările care au fost afectate de epidemia Ebola", susţine Alexander Kentikelenis, profesor de sociologie la Universitatea Cambridge şi unul din autorii studiului publicat în Lancet Global Health journal.

Puternic îndatorate faţă de creditorii străini, cele trei state africane se bazează parţial pe creditele oferite de FMI pentru finanţarea serviciilor publice, inclusiv a spitalelor. Ca o condiţie pentru acordarea de finanţare, FMI cere reorganizarea sectorului public în ţările cu care încheie acorduri şi promovează privatizarea şi descentralizarea serviciilor.

"FMI lucrează la mecanisme care să ne permită să ne mişcăm mai rapid şi să oferim o reducere mai mare a datoriilor pentru aceste ţări, ceea ce ar elibera şi mai multe resurse care ar putea fi utilizate pentru cheltuieli în sistemul de sănătate", a declarat oficialul FMI, Sanjeev Gupta.

Peste 20.000 de oameni au fost infectaţi cu virusul Ebola şi peste 7.800 au decedat în ultimul an, a anunţat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Studiul nu precizează câte decese ar fi putut fi evitate dacă FMI nu ar fi impus reducerea cheltuielilor în sistemul de sănătate.

Potrivit lui Alexander Kentikelenis, alte ţări din regiune, precum Nigeria şi Sengale, care au avut şi ele cazuri de Ebola au putut să pună capăt unei răspândiri în masă a epidemiei deoarece au avut sisteme de sănătate mai puternice. În schimb, Sanjeev Gupta a dezminţit că politicile FMI au condus la o scădere a cheltuielilor în sistemul de sănătate susţinând că între 2010 şi 2013 în Liberia finanţarea pentru sănătate ca procent din PIB a crescut cu 1,6%, în Guineea cu 0,7% şi cu Sierra Leone cu 0,2%. De asemenea, Gupta susţine că ratele mortalităţii, malnutriţiei infantile şi condiţiile sanitare s-au îmbunătăţit în ultimul deceniu în cele trei state devastate de Ebola.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb