ACDBR: "Proiectul privind depozitele regionale este iniţiativa companiilor de distribuţie, nu a marilor retaileri"

S.B.
Miscellanea / 25 martie 2023

Ovidiu Gheorghe, presedintele ACDBR

Ovidiu Gheorghe, presedintele ACDBR

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România aminteşte Guvernului că a propus constant în ultimii trei ani realizarea unui parteneriat public-privat pentru implementarea unui proiect necesar pentru securitatea alimentară naţională, potrivit unui comunicat al asociaţiei, remis astăzi redacţiei.

Proiectul la care se referă reprezentanţii ACDBR constă în construirea a 8 centre logistice regionale de colectare, depozitare, sortare, procesare, ambalare şi comercializare de produse româneşti, proiect care a fost invocat de preemierul Nicolae Ciucă la întâlnirea cu marii retaileri, fără să îi cheme la discuţie şi pe cei care se ocupă de distribuţie şi de comerţul tradiţional.

"Referitor la "nevoia de mai multe depozite frigorifice şi de conservare pentru producătorii români", îi reamintim domnului Prim Ministru că i-am prezentat propunerea ACDBR privind crearea "Reţelei Naţionale de 8 centre logistice regionale de colectare, depozitare, sortare, procesare, ambalare şi comercializare de produse româneşti" în data de 25 ianuarie 2022 în cadrul unei întâlniri cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România ţinute la Palatul Victoria. Din pacate, nici până în prezent, nu am primit un raspuns, o analiză de oportunitate asupra propunerii noastre. Mai mult, acest proiect a fost inclus în Programele de Guvernare ale PSD (2017 - 2020) şi PNL (2020 - 2024), precum şi în prima variantă a PNRR" se arată în comunicatul semnat de Ovidiu Gheorghe, preşedintele ACDBR.

Asociaţia afirmă că proiectul trebuie urgentat pentru salvgardarea veniturilor fermierilor români prin punerea la dispoziţie a unui mod viabil economic de a-şi comercializa produsele.

"În fundamentarea propunerii noastre subliniem următoarele caracteristici ale urgenţei de implementare a acestui proiect strategic naţional: salvgardarea veniturilor fermierilor români prin punerea la dispoziţie a unui mod viabil economic de a-şi comercializa produsele, diminuarea "pieţei negre", încercarea de echilibrare a balanţei comerciale a României, încercarea de a recâştiga independenţa economică a României pe acest segment de piaţă" mai spun cei de la ACDBR.

"Unul dintre motivele pentru care România a adoptat Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, iar Uniunea Europeană a adoptat Directiva 633/2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar (transpusă naţional prin Legea 81/2022), este "abuzul de putere dominantă între furnizori şi cumpărători".

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România reprezintă "comerţul modern", adică marile lanţuri de supermagazine internaţionale, cu o pondere în piaţa totală de bunuri de larg consum de peste 70% din total comerţ, contribuind prin expansiunea magazinelor la globalizarea accelerată a pieţei, la dispariţia multor IMM-uri din domeniul comerţului şi la o canibalizare a preţului de vânzare al producătorilor. Solicităm demarărea de urgenţă de către Consiliul Concurenţei a analizei pieţei relevante în sectorul de retail alimentar pentru identificarea ponderilor marilor magazine şi a nivelului de dominaţie.

Apreciem că Guvernul trebuie să acorde prioritate în elaborarea politicilor publice companiilor mici şi mijlocii din ţara noastră, fermieri, procesatori, companii de distribuţie şi comerţ tradiţional, magazine independente de marile lanţuri globale, deoarece IMM-urile au cel mai mare impact pozitiv la dezvoltarea economiei din orice ţară civilizată şi, în acelaşi timp, prin fragilitatea condiţiilor economiei globale sunt sunpuse la risc major de falimente. Comerţul cu amănuntul şi comerţul cu ridicata şi distribuţia însumează 1.665 de insolvenţe în 2022 din totalul de 6.531 de proceduri noi, în 2021 şi în 2020 acest domeniu fiind lider al insolvenţelor cu 1.785 de companii din totalul de 6.144, respectiv 1.691 de firme din totalul de 5.694 de cazuri" se mai arată în comunicatul ACDBR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb