ACEBOP: "Embargoul rusesc prelungeşte agonia fermierului român"

Ioana Dogaru
Miscellanea / 28 ianuarie 2016

Situaţia gravă din ultima perioadă cu care se confruntă fermierii crescători de porci din România trebuie adusă urgent la cunoştinţa consumatorilor, susţine Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine şi Porcine (ACEBOP), într-un comunicat de presă remis redacţiei.

"Apelăm la presă pentru a face cunoscută situaţia reală a sectorului, care subjugă crescătorul român de porci de mai mulţi ani", scrie ACEBOP în comunicat.

Preţul de vânzare la poarta fermei a atins, săptămâna aceasta, pragul de 3,5 ron/Kg, in timp ce preţul de producţie al unui Kg de carne de porc este de aprox. 6,0 ron/Kg! Este cel mai mic preţ de vânzare al porcului in viu din ultimii cinci ani, in timp ce preţul la raft al cărnii de porc a rămas neschimbat, arată comunicatul ACEBOP.

Dacă facem comparaţie cu Franţa, preţul unui Kg de carne de porc astazi la poarta fermierului francez este echivalentul a aprox. 6,0 ron, transmite sursa citată. În plus, Franţa poate vinde porc viu către alte state membre, pe când România nu are acest drept, notează ACEBOP în comunicatul de presă.

"Vânzarea porcilor vii din ferme a devenit o mare problemă mai ales în contextul ultimelor 60 de zile, când piaţa a fost invadată de carne provenită din Polonia, Ungaria, Germania", precizează ACEBOP.

Criza declanşată de embargoul rus la carnea provenită din Uniunea Europeană face ca previziunile pentru prima parte a anului 2016 să fie sumbre, aruncând fermierul român intr-un marasm economic şi existenţial fără precedent, potrivit ACEBOP.

"Toate statele membre produc carne de porc. Piaţa rusă fiind inchisă, există un război al vânzărilor in care fiecare stat luptă cu armele pe care le are. Noi ne punem intrebarea: România are arme pentru acest război? Cum este protejat fermierul roman faţă de invazia de carne din statele membre? ", se întreabă ACEBOP în comunicatul citat.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România solicită repoziţionarea marilor retaileri faţă de preţul foarte mic al porcului la poarta fermei şi monitorizarea urgentă de către Autoritatea de Concurenţă a situaţiei prezentate, care aduce atingere fermierului şi consumatorului român.

"Să aplicăm exemplul Franţei, stat al cărui Guvern s-a aliat cu asociaţiile şi producătorii naţionali, găsind pârghiile legale pentru limitarea şi chiar interzicerea in supermarketuri a comercializării produselor alimentare cu origine străină", mai scrie ACEBOP în comunicatul de presă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...n-are arme doar in acesta privinta? Ce batalie a castigat Romania in ultimele decenii? A protejat Romania ceva romanesc in ultimele decenii?

    pe politicienii romani ii intereseaza doar mita, indiferent de risc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb