Aceşti bolnavi iresponsabili care ne guvernează

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2018

Aceşti bolnavi iresponsabili care ne guvernează
Călin Rechea

Indicii bursieri s-au prăbuşit şi costurile de finanţare ale statului au crescut accelerat. Acestea sunt doar primele efecte ale anunţării unor măsuri pentru creşterea veniturilor bugetare, "ambalate" frumos într-o supradoză de populism, cum este "taxa pe lăcomie".

Din păcate, economia nu funcţionea­ză după "perceptele" incompetenţilor iresponsabili care ocupă acum "cuibul de cuci" de la Palatul Victoria.

Nici măcar dacă i-ar lega pe toţi românii de glie sau ar taxa cu 100% toate veniturile lor, care ar fi repartizate apoi după nevoi, pe care doar guvernanţii le ştiu cel mai bine.

În ceea ce priveşte introducerea opţiunii de retragere a banilor din fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II, aceasta arată extraordinara incompetenţă a ministrului de finanţe Eugen Teodorovici.

Datele oficiale din noiembrie 2018 privind investiţiile fondurilor din Pilonul II de pensii arată că 62,4% din cele 48,18 miliarde de lei acumulate reprezintă investiţiile în obligaţiuni de stat.

Dacă românii îşi vor exercita opţiunea lichidării contului personal din Pilonul II, atunci administratorii trebuie să vândă titlurile de stat, urmarea fiind creşterea explozivă a costurilor de finanţare ale statului. Iar acesta nu este decât efectul imediat, care se va trans­mite în lanţ la nivelul întregii economii, indiferent de evoluţia dobânzii de politică monetară a BNR.

"Ordonanţa lui Teodorovici confirmă intrarea României în faliment", scrie senatorul liberal Florin Cîţu pe contul său de Facebook. În opinia sa, "toţi indicatorii arată recesiune după prezentarea ordonanţei care omoară sectorul privat şi readuce socialismul în România".

Fostul bancher Lucian Isar a declarat pentru o publicaţie financiară online că "ordonanţa lui Teodorovici nu va trece în forma propusă, ci este doar subiect de negociere cu "patronii' industriilor".

Chiar dacă este doar un "balon de încercare", utilizarea unor astfel de tactici de negociere, când povara o suportă populaţia, descalifică orice acţiune a actualilor guvernanţi, ale căror acţiuni disperate din ultima perioadă ameninţă însăşi existenţa României ca stat unitar.

Aceşti idioţi bolnavi care ne conduc nu înţeleg sau nu doresc să înţeleagă că factorul economic este determinant pentru coeziunea unei societăţi, iar patriotismul pe care îl afişează nu a fost niciodată mai gol de conţinut.

Proiectul OUG arată de ce este absolut necesară modificarea de urgenţă a Constituţiei, chiar şi numai pentru eliminarea acestui instrument aflat la dispoziţia guvernului. Iar dacă tot s-ar modifica legea fundamentală a statului, ar fi necesară şi introducerea unor limite extrem de dure pentru mandatele celor care ocupă poziţii importante în stat: un singur mandat de 4 ani, fără nicio excepţie. După aceea fiecare este liber să-şi utilizeze competenţele în sectorul privat şi să devină milionar, astfel încât să nu mai fie necesare nici aberaţiile economice şi sociale numite pensii speciale. Cu alte cuvinte, este absolut necesară eliminarea în totalitate a "profesiei" de politician.

Să sperăm că România va rezista până la următoarele alegeri. Din păcate, "evoluţia" scenei politice din ultimele trei decenii arată că speranţele sunt aproape inexistente.

În aceste condiţii, singura şansă pentru România este prăbuşirea completă a economiei, care să creeze condiţiile pentru un nou început, un început pe care l-am ratat după criza de la sfârşitul deceniului trecut.

Să susţinem deci Partidul Social Democrat, unica noastră speranţă!

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. pocker-face

    asta are fata de cazinou nu de guvern

    FNI, CARITAS si HARINVEST la un loc 

    1. altfel nu se poate explica bataia de joc din situatiile financiara cum ar fi cele de la BCR unde capitalul social care se regaseste pe pagina BVB este cu un 1miliard si ceva de Roni mai mic decat cel din rapoartele auditate. Erste Group a reusit la 30iunie sa devina actionari BCR dupa ce in 2015,2016,2017 a avut ca actionar o firma stearsa de la registrul comertului austriac din martie 2015. Cum se face ca Erste devine actionar direct imediat ce divindele au fost distribuite in 2018 conform raportului financiar 2017 practic unei firme zombie. Interesant ca BNR ca autoritate de supraveghere prudentiala observa doar impozitul pe lacomie, cel pe neglijenta fiind ignorat cu desavarsire...

      Pot sa gasesc situatia financiara a BCR pe site-ul BVB?

      Cel mai simplu insa pe siteul BCR si verifica raportul conform CNVM la 30 iunie 2018. Compara antetul cu continutul cautand notiunea capital social unde vei gasi valori diferite. Pro abil una din ele e cea de la Chisinau fiind in lei moldovienesti...

      Am vorbit la telefon cu nea Treichl si mi-a zis ca ii va trimite prin Mos Craciun un pumn de pastilute, lui The Brute.

      Cam brut, dar sunt in stare sa pariez pe 10000 de actiuni Erste ca asa este. 

      E simplu pt ca nu are active ,, doar pasive.

    Care cost a crescut?

    Dintre principalii indici ROBOR doar unul a crescut miercuri, arată datele Băncii Naționale a României (BNR), în condițiile în care aceasta este prima zi după anunțarea „taxei pe lăcomie”, conform Mediafax. 

    Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat, miercuri, la 3,04%, precum marți, nivel la care se află începând din 10 decembrie. 

    Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 3,33%, de la 3,34%, niveluri la care s-a stabilizat din 12 decembrie. 

    Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut miercuri la 3,43% de la 3,44% marți, niveluri la care este din 11 decembrie. 

    Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut miercuri la 3,53%, în condițiile în care în ultimele cinci zile lucrătoare a fost de 3,51% sau 3,52%. 

    1. articol al unui autor care n-a inteles nimic din oug

      Dobanzi incasate la 6 luni BCR 1,2 miliardeRo Ron. Dobanzi platite 250 milioane Ron. acelasi institut. Cine are dreptate? Iohannis versus Teodorovici...

      orice om cu bun simt intelege scopul si "beneficiile" oug, doar pesedistii o lauda chiar daca nu e sigur ca o inteleg

      Nu toate imprumuturile se fac la indici ROBOR. Despre asta e vorba: "The proposals sent the Buch arest exchange’s BET Index down 11.8 percent, the most since 2009, while other assets suffered similar fates.

      The yield on 10-year government bonds jumped more than 30 basis points, the most in more than three years, before paring increases and trading 23 basis point higher at 5 percent".  

      Ce vorbesti, Nouriel Roubini? Lamureste-ne tu, care ai inteles ordonanta ca nimeni altcineva (ceea ce inseamna fie ca esti un geniu, fie ca esti tatal prostilor) ce vrea sa spuna. Astept cu nerabdare sa fiu luminat de geniul tau neinteles de nimeni (nici macar de tine). Graieste din putul gandirii tale profunde!

      Interesanta espresia Buch arest!

      nu pricepi nimic, latri ca sa nu taci

      saltul de 1%, de la 4,76% la 4,94% nu impresioneaza pe absolut nimeni, doar pe necunoscatorul vanat

      au mai existat astfel de salturi de vreo cateva ori in 2018 si s-a revenit dupa cateva zile 

      Asta-i tot ce poti emana din aluna care iti ocupa abuziv cutia craniana?

      Nu a inteles nimic din cea mai mare escrocherie monetara!

    Concluzia asta este: adio capitalism bine ai revenit comunism si traiasca El DICTATOR!

    Daca nu ar fi manipurare asi putea fi surprins de "pregatirea" autorului, dar nu sunt. Poate acesta este in masura sa explice si cresterile pe bursa nu numai scaderile. Asa cum poti face bani din nimic, tot asa poti pierde bani din nimic. Pe bursa nu se pierd bani, ei doar se trasfera dintr-un cont in alt cont, dar asta nu inseamna pierdere. Cine pierde, se vede din mesajele "senzationale", cine castiga, asta este o alta poveste dintr-un film interzis multora. Mai multa scoala si mai putina manipulare ne va apropia mai mult de adevar. Mereu.

    1. mai multa scoala, total de acord, incepand cu dumneavoastra, 'asi' se scrie 'as'. Dar, anyway, toti analfabetii isi pot da cu parerea.

      Domnule, ești complet pe dinanfară, nu stiu ce cauti pe site-ul asta.

      bani fictivi implica datorii fictive!..atunci cand banca nu are active

    Rechea, scrii de un deceniu despre putreziciunile sistemului bancar global, iar acum critici politici sănătoase deja adoptate de către Ungaria și Polonia.

    Te-ai săturat tu personal de politicieni profesionisti? Ce ar fi să limităm mandatele securiștilor tot la 4 ani? Țara nu are nevoie de generații de securiști, nici de boracii lor tot securiști. 

    Ieri pe DigiSport 2 un meci de fotbal minutul 45+2, in acel 2 se înscrie gol, portarul după ce constată că nu poate apăra mingea, se uita că intră in poarta si ridică mâna ca e obsait, in campionatul Germaniei. Deci fiecare vede după "INTERES"?

    Pogoniciul de la Digi 24, 18h a dat in bâlbâiala de câte spume a făcut la guriță? 

    De ce ne-ar impresiona o scădere de 5-10 la sută a acțiunilor de ex 

    Digi când ele au avut o "creștere negativă" adică pe românește scădere de 50 la sută. 

    Rolul bvb-ului e ca cel de ieri sa scada-sa crească (fără opritoare de 15 la sută) a acțiunilor nu sa balteasca ani de zile? In anii '70-'80 in state cum era? Nu de aia au vrut democrație pentru noi? 

    Pot să îi cer demisia domnului Catu pentru ce a spus ieri la Digi între orele 18-19? 

    Banca americană vine in tara si ce vede ea de austrieci, francezi, olandezi nu vad? 

    Putem să aflăm lista firmelor care plătesc 2 la sută impozit? Imm-urile nu ne interesează? 

    Acele firme impozit nu plătesc, angajați sunt pe minim pe economie dar nici nu se cară de aici?

    Corupție striga dar vin să facă afaceri în corupție? De ce nu pleacă în țări unde nu e corupție? 

    1. Nici daca ti-ar explica cineva nu ai dori sa intelegi. Pentru ca faci politica pe spinarea altora.

      Silvia, tipul asta nu intelege pentru ca nu poate, nu pentru ca nu vrea.

      Dancila are adepti analfabeti, cum altfel?! 

      Unde ai învățat românește?

      La Moscova cumva? 

    Care este punctul de vedere al vicepreședintelui ASF Gradinescu Gabriel? Care este viziunea sa in legătura cu ceea ce s-a întâmplat pe bursa si consecințele pe termen scurt si mediu? Care sunt direcțiile de acțiune pe care le-a identificat?

    1. Ministrul Robin Hood a propus o masura menita sa contracareze un posibil ajutor de stat asa cum a avut loc in Martie 2009 prin intervenitia BNR de a aduce la zero de la 40 procente rezervele minime valutare.

      Daca nu se opresc este si subminarea economiei nationale si manipularea pietei. Asta se intampla cand o tara este condusa de ageamii iresponsabili.

    Sunt bolnavi si infractori in egala masura! Sau manipuleaza piata de capital si nimeni nu ia nicio masura?

    Iar dacă tot s-ar modifica legea fundamentală a statului, ar fi necesară şi introducerea unor limite extrem de dure pentru mandatele celor care ocupă poziţii importante în stat: un singur mandat de 4 ani, fără nicio excepţie. După aceea fiecare este liber să-şi utilizeze competenţele în sectorul privat şi să devină milionar, astfel încât să nu mai fie necesare nici aberaţiile economice şi sociale numite pensii speciale. Cu alte cuvinte, este absolut necesară eliminarea în totalitate a "profesiei" de politician.

    U rechhea ti-l pe autor! Daca mandatele celor care ocupă poziţii importante în stat s-ar limita la4 ani, ar fura in 4 ani cat in 8/9 ani; l-ar intrece pe Fat Frumos. 

    Mandat unic pt deputați..fara senatori.

    Un deputat pt 100000 de locuitori și președintele pe 6 ani prin vot al populației de la 16 ani până la 70 ani cu studii obligatorii absolvite (9clase).  

    1. Președintele trebuie ales pe viață, cum e în Seoua. Noi nu suntem ca Rusia lui Putin.

    Evoluția bvb de ieri a fost normala?

    Dragilor , degeaba va isterizati , taxa pe activele bancare este o taxa uzuala in tarile civilizate ! PSD-istii vor sa o instituie , insa nivelul stabilit de ei este mult prea mic in raport cu uzantele internationale ! Taxa pe activele bancare ar trebui sa fie de minim 5% , indiferent de ROBOR !

    Faptul ca o gogoasha umflata cu pompa in ani de zile si salvata de BNR de doua ori pana acum , pe banii romanilor , se sparge violent si va da faliment , este un fapt normal !!! In SUA au dat faliment mii de banci si nu a murit nimeni , dimpotriva , sistemul bancar trebuie curatat de tumori maligne ! Este inadmisibil sa faci bani doar din comisioane si titluri de stat si sa ai o rata a profitului cel putin dubla fata de media europeana !!!  

    1. Adela, taxa nu este activele bancare.

      Taci! 

      ...

      Cred c nu se stie acest lucru!..afre doar pasive!

    Romania se autodesființează...

    Ironia sortii e ca fondurile de pensii private spuneau asa: "in Pilonul 2 sunt banii tai".

    Bun, daca sunt banii mei, da-mi voie sa-i scot si sa-i investesc dupa cum cred de cuviinta. 

    Acum, dupa ce vine Teodorovici si-mi permite sa-mi scot banii blocati in "investitiile" de cacao facute de profesionistii Pilonului 2 ... brusc e jale si nasol pentru economie.

    Bai, dar ipocriti sunteti !!! 

    1. Ai dreptate ! O ipocrizie fara margini combinată cu nestiintă si interese obscure ! N-am votat niciodata PSD ! Dar in pilonul II de pensii dau dreptate initatorului . Bancile care administreaza pilonul (milioane de persoane !) percep 2,5 % comision la fiecare operatie . Adaugati la chestia asta titlurile de stat cumparate (si administrate ! ) si puteti vedea dublul castig al administarorilor ! MILIARDE SI MILIARDE DE LEI !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb