Achiziţiile medicale din timpul pandemiei, sub lupa DNA

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 22 mai 2020

Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis 33 de dosare de cercetare penală în legătură cu atribuirea unor contracte de achiziţii în domeniul sanitar pe timpul pandemiei de coronavirus, a anunţat, ieri, procurorul-şef Crin Bologa.

"În legătură cu pandemia provocată de coronavirus, pot să vă aduc la cunoştinţă că la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze, se efectuează cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane, izolete şi altele materiale. De asemenea, achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în UE", a declarat Crin Bologa, şeful DNA, cu prilejul unei conferinţe de presă online.

El a precizat că procurorii DNA nu vânează faptele de corupţie pentru bifarea unor statistici, pentru creşterea numărului de dosarea sau pentru împiedicarea eforturilor statului în lupta virusului, ci, pentru a se asigura că achiziţiile respective şi-au atins scopul şi că bugetul public nu este risipit, sifonat în buzunarele celor corupţi.

Crin Bologa a menţionat că în cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziţii în perioada pandemiei sunt vizate şi "persoane cu funcţii importante în cadrul autorităţilor contractante".

"Dacă v-aş spune şi funcţia, aţi identifica şi persoana. În scurt timp veţi avea şi aceste informaţii, cred că nu va dura mult", a arătat procurorul şef al DNA.

Achiziţiile efectuate de compania publică Unifarm fac şi ele obiectul unor dosare în care, conform şefului DNA, se efectuează cercetări, se ridică acte şi se fac audieri.

"Tot ce a apărut în presă este în atenţia DNA. Se fac audieri atât la societăţi private, cât şi ale statului. Există şi dosare care se referă la achiziţii făcute de alte instituţii, pe lângă cele centrale. Verificăm achiziţii publice făcute la nivelul ministerelor, cât şi la nivel central, făcute de spitale", a spus procurorul-şef Crin Bologa.

Unul dintre dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie este şi acela privind achiziţia de către ONAC (Oficiul naţional pentru achiziţii centralizate) de măşti de la firma Romwine&Coffee din Giurgiu. Crin Bologa a precizat că iniţial au fost 4 dosare legate de achiziţiile de la Romwine&Coffee, dar acestea au fost ulterior conexate. Bologa a precizat că DNA s-a autosesizat în acest caz, înainte să primească alte sesizări din partea altor instituţii.

Referitor la valoarea contractelor care fac obiectul acestor dosare, şeful DNA a spus că nu poate preciza o cifră exactă, dar că "sesizările se referă la sute de milioane de lei şi la milioane de euro ca prejudicii sesizate".

Şeful DNA s-a referit şi la cauzele care au stagnat instrumentarea dosarului Tel Drum, firmă despre care au apărut în ultimii ani informaţii în mass-media că ar aparţine fostului lider PSD, Liviu Dragnea, cel care este închis la Penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru instigare la abuz în serviciu pronunţată anul trecut în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Crin Bologa a precizat: "În dosarul Tel Drum nu s-a putut lucra în această perioadă, fiindcă urmărirea penală a fost suspendată prin decretele preşedintelui Klaus Iohannis privind instalarea stării de urgenţă. Nu mai dăm un termen limită (n.r. - pentru finalizarea dosarului). Am stat de vorbă cu doamna procuror, lucrează la această cauză. (...) Ne-am gândit la toate posibilităţile pentru urgentarea acestui dosar. La DNA sunt foarte multe dosare vechi, de ordinul sutelor. În toate aceste dosare, noi ne preocupăm şi facem tot posibilul pentru a urgenta finalizarea urmăririi penale".

Dosarul respectiv a fost deschis în urmă cu trei ani, iar în 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul Tel Drum, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. DNA preciza că dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârşirii mai multor infracţiuni, între care obţinerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanţări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri judeţene.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. La pușcărie cu escrocii PNL.

    Dosarul de trafic de copii a lu Iohannis trebuie scos de la naftalina, văzut de unde a avut bani pentru 4 case, daca nu cumva a trădat in favoarea unor puteri și interese străine. 

    1. Și ca să fie locuri 'acolo' eliberații pe fr. fr. nevinovatii PSD+aliatii+... începeți cu hamsterul de la Rahova

      " eliberații sau eliberaț iii " Cu trei de ' i' ??? . că ' ieste' foarte mulțiiii... și de prin toate formațiunile.

    Oare cati alti bani au fost risipiti / furati pe parcursul acestei 'crize' prin angajari la stat fara examen, achizitii inutile, etc totul in numele grijii cu care autoritatile vegheaza la binele si sanatatea cetateanului?

    Nicio problema, vine Daniel Daianu si ne invata (vezi articolul de ieri din Bursa) cum sa 'impartim povara' prin taxa de solidaritate.

    1. Înainte de a afla... câți bani au fost " pitiți/risipiți/furați '' - noi fraierii- să comandăm mii de țepe și să îl chemăm pe Vlad Țepeș Vodă să" taxeze "cu o solidaritate medievală. Că Daniel Dăianu... ce știe el.? Altceva:( Pavlovi, Manoli, Felixi, etc)

    curios daca Cercel si Arafat scapa,caci eu au ridicat mana si au cerut voie,spre deosebire de altii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb