Acord între Erste Group şi SIF Oltenia

A.M.
Comunicate de presă / 25 iunie 2018

Acord între Erste Group şi SIF Oltenia

Erste Group Bank AG (Erste Group) anunţă că a ajuns la un acord preliminar cu SIF Oltenia, acţionar minoritar la Banca Comercială Română (BCR), pentru achiziţionarea întregii sale participaţii de 6,29% sau de 1.023.534.303 acţiuni la BCR. Sub rezerva finalizării cu succes de către Erste Group şi SIF Oltenia a procedurilor de aprobare corporativă şi de reglementare (Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor în cazul SIF Oltenia; Consiliul de Supraveghere şi Banca Centrală Europeană în cazul Erste Group), achiziţia se va derula printr-o tranzacţie unică de vânzare-cumpărare, conform comunicatului remis redacţiei noastre.

Termenii financiari sunt numerar pentru 1.023.534.303 acţiuni BCR la un preţ de 0,136 euro pe acţiune (0,64 lei pe acţiune, la cursul de schimb din 22 iunie). În urma finalizării tranzacţiei, participaţia Erste Group la BCR va creşte la 99,88% din capital.Restul de 0,12% sau 19,830,840 acţiuni la BCR sunt deţinute în principal de către foşti şi actuali angajaţi ai BCR.

Tranzacţia evaluează BCR la un multiplu al capitalurilor proprii (Preţ/Valoarea Contabilă) de x1,35 la T1 2018, în linie cu evaluările de piaţă pentru băncile româneşti listate. Valoarea totală a tranzacţiei este de 140 milioane de euro (654 milioane de lei, curs de schimb 1: 4,67), se mai arată în comunicat.

"Această tranzacţie a fost aşteptată de ambele părţi de ceva timp. La Erste Group, strategia noastră a fost întotdeauna de a deţine cel mai mare pachet de acţiuni posibil la subsidiare şi suntem bucuroşi că participaţia noastră la BCR va creşte la 99,88% din capital. În acelaşi timp, SIF Oltenia a fost interesată să valorifice la maximum cel mai mare activ din portofoliul său.

Dacă tendinţa generală este ca grupurile bancare internaţionale să aleagă dezinvestirea şi reducerea expunerilor, noi ne reconfirmăm astfel viziunea pe termen lung asupra potenţialului excepţional al regiunii ECE. Tranzacţia care va urma pe baza acestui acord va face din Erste Group unul dintre cei mai mari investitori străini din România în 2018", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Prin participaţia la BCR, cea mai mare bancă din România, SIF Oltenia are un rol strategic în economia românească. SIF Oltenia va continua să deţină un rol strategic în economie şi după vânzarea acţiunilor BCR, prin investiţii în sectoare cu potenţial de creştere pe termen lung.

Semnarea acordului preliminar vine în continuarea bunei colaborări pe care SIF Oltenia şi Erste Group au avut-o timp de mai bine de un deceniu, colaborare care s-a consolidat şi graţie suişurilor şi coborâşurilor specifice oricărui parteneriat pe termen lung," a declarat Tudor Ciurezu, Preşedinte şi Director General al SIF Oltenia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. se pare ca sif5 a iesit in pierdere fata de restul sif- urilor, care au stiut cind sa vinda, un calcul simplu!! valoare actiuni bcr in activul net sif5 140 milioane de euro = total valoare pe bursa sif5=ZERO... asta cine a mai bagat-o "SIF Oltenia are un rol strategic în economia românească. SIF Oltenia va continua să deţină un rol strategic în economie şi după vânzarea acţiunilor BCR, prin investiţii în sectoare cu potenţial de creştere pe termen lung"

    1. Ai dreptate .

      Celelalte Sifuri au obtinut fiecare ,1% din Erste ,plus aprox. 28 mil. EUR .  

      Azi , numai 1% din Erste valoreaza peste 150 mil. EUR . 

      Dar atunci tranzactiile s-au facut pe o bursa minimala , chiar dupa criza din 2008 , in conditii nefavorabile pentru Sifuri . 

      Dar astazi , cand BCR se afla in crestere , pretul ar trebui sa fie mult mai mare . De fapt este un pret scos din contabilitate .  

      Oricum o asemenea tranzactie trebuie aprobata de o Adunare a actionarilor , fiind o tranzactie semnificativa . 

      Dar inainte ,de ce nu este evaluata ( evaluand si sediile ,terenurile si bineinteles si situatia financiara) , de un evaluator independent , profesionist .

      De ce trebuie eliminati , in conditii dezavantajoase , si ultimii actionari autohtoni ai BCR prin detinerea de 6,3% a Sif5, banca care candva a fost cea mai valoroasa banca de la noi . 

      daca cea mai mare banca din romania, este evaluata la 2 mld euro,inseamna ca BRD si TLV pe bursa sunt supra evaluate. pe harta tranzactiilor financiare, Romania se afla in cosul de gunoi al europei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb