Fondurile speculative vor fi reglementate în Europa conform unui acord de principiu încheiat săptămâna aceasta de Parlamentul European şi statele membre ale UE.
Reprezentanţii Parlamentului European, ai Consiliului European şi ai Comisiei Europene, reuniţi la Bruxelles, au căzut de acord asupra unui text care "va face obiectul unei largi adeziuni", a anunţat ministrul belgian al Finanţelor, Didier Reynders.
Noua reglementare are la bază un sistem de "paşapoarte", necesar tuturor administratorilor de fonduri, ca să poată opera în Europa. Astfel, principala măsură legislativă este impunerea "paşaportului european" pentru administratorii fondurilor speculative. Acesta le va permite comercializarea produselor lor în toată Uniunea Europeană, însă va fi condiţionat de respectarea anumitor reguli de bună conduită (capitalizare minimă, gestiunea riscului, limitarea conflictelor de interese etc).
Comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, a afirmat că acesta va fi un paşaport "care se câştigă", nu unul care se va găsi "într-un buzunar surpriză".
Acordul mai sus amintit trebuie să fie adoptat de eurodeputaţi în noiembrie, însă se pare că votul nu va fi decât o formalitate. Realizarea acordului nu a fost uşoară, mai ales că au existat dispute între Paris şi Londra, capitala britanică dorind să-şi protejeze interesele de centru financiar. Aceste dispute au fost însă aplanate săptămâna trecută, la reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE de la Luxemburg, în cadrul căreia s-a ajuns la acordul menţionat.
Reglementarea fondurilor speculative face parte din angajamentele luate de grupul G20, ca urmare a crizei financiare.