O condiţie dintr-un acord al Deutsche Bank cu Donald Trump, de finanţare a afacerilor sale imobiliare, a devenit o bătaie de cap pentru banca germană, eforturile de restructurare a unei părţi din datoriile de 300 de milioane de dolari fiind blocate, transmite Bloomberg.
Problema o reprezintă o garanţie personală dată de Trump băncii la negocierea finanţării care datează din 2012 până în 2015, potrivit unei persoane apropiate discuţiilor. Datoriile, contractate pentru un club de golf din Florida, un hotel în Washington DC şi un turn din Chicago, sunt în curs de rambursare. Dar, potrivit acordului, dacă împrumuturile intră în default, banca ar putea să execute alte active ale lui Trump.
De când Trump a câştigat alegerile prezidenţiale în SUA, în noiembrie, bancherii au încercat să elimine posibilitatea neobişnuită de a colecta o datorie de la un preşedinte în funcţie. Dacă banca elimină garanţia personală a lui Trumo, criticii ar putea să o acuze că încearcă să îl favorizeze. Dacă dobânzile ar creşte în cadrul unei restructurări a datoriilor, Deutsche Bank ar risca să nemulţumească Organizaţia Trump.
Ceea ce face situaţia complicată este faptul că executivul SUA a investigat incapacitatea Deutsche Bank de a dezvălui tranzacţiile cu cetăţeni ruşi care au scos din Rusia 10 miliarde de dolari. Cu toate că investigaţia nu are legătură cu preşedintele, unii oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea referitoare la un posibil conflict de interese pentru Departamentul de Justiţie, care raportează direct preşedintelui, dar investighează banca creditoare a acestuia.
Reprezentanţii Deutsche Bank au refuzat să comenteze despre împrumuturile lui Trump. Discuţiile au trecut de la experţii în creditare ai băncii, care au încercat să elimine garanţiile personale ale lui Trump, la directori de rang mai înalt, care analizează ramificaţiile personale ale unei restructurări, a spus persoana.
Vânzarea împrumuturilor este una dintre opţiuni, dar cumpărătorii ar putea fi îngrijoraţi de riscuri, de atenţia presei asupra oricărei entităţi care face afaceri cu Trump, a spus un bancher contactat de Bloomberg.
Casa Albă a redirecţionat întrebările despre împrumuturi către Organizaţia Trump, care a refuzat să comenteze.
După ce a devenit preşedinte, Trump a transferat managementul afacerilor către doi dintre fiii săi, dar a păstrat proprietatea asupra acestora.
În decembrie, directorul juridic al Organizaţiei Trump, Alan Garten, a declarat că împrumuturile sunt modeste în contextul imperiului de mai multe miliarde de dolari al lui Trump. Garanţiile personale nu sunt o problemă pe termen lung, pentru că împrumuturile au fost structurate pentru a deveni unele standard, garantare prin proprietăţile construite cu finanţarea respectivă, a spus Garten.
Acesta este cazul Trump International Hotel and Tower din Chicago, care serveşte în prezent drept garanţie pentru împrumut, a explicat Garten.
Cele 300 de milioane de dolari datorate de Organizaţia Trump băncii germane reprezintă aproape jumătate din datoriile acestuia, potrivit unei analize Bloomberg din iulie 2016, potrivit căreia Trump are o avere netă de 3 miliarde de dolari.
Împumuturile arată ca acordurile sunt cu un client important şi beneficiază de dobânzi mai avantajoase decât împrumuturile standard pentru construcţii, potrivit unui investitor imobiliar care a evaluat dobânzile la solicitarea Bloomberg.
Datoria către Deutsche Bank include un împrumut de 170 de milioane de dolari contractat de Trump în 2015 ppentru finalizarea Trump International Hotel din Washington DC. Organizaţia mai datorează 125 de milioane de dolari pentru staţiunea Trump National Doral Miami, din 2012. Al treilea împrumut important este cel pentru turnul din Chicago. Datoriile sunt scadente în 2023 şi 2024.