ACORDUL CU SHAH DENIZ ÎI DĂ ARIPI Licitaţiile pentru Nabucco, programate înainte de decizia finală de investiţie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 ianuarie 2013

Licitaţiile pentru Nabucco, programate înainte de decizia finală de investiţie

Conducta rivală TAP a oferit, de asemenea, 50% din acţiuni producătorilor de gaze de la Shah Deniz

Compania de proiect pentru gazoductul Nabucco intenţionează să finalizeze licitaţiile pentru rezervarea de capacităţi înainte ca acţionarii să ia decizia finală de investiţie, ne-a declarat Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International.

Optimismul conducerii Nabucco a fost generat de înţelegerea parafată cu consorţiul Shah Deniz (SOCAR, BP, Total şi Statoil), interesat să-şi exporte gazele din Azerbaidjan în Europa. Nabucco a decis să ofere Shah Deniz posibilitarea preluării a 50% din compania de proiect cu condiţia ca gazoductul să fie ales ca rută de export a gazelor către Europa. Acţionarii Shah Deniz vor participa cu fonduri la dezvoltarea Nabucco.

Reinhard Mitschek ne-a precizat: "Implicarea companiilor care dezvoltă activităţile de upstream în regiunea relevantă reprezintă în mod clar un beneficiu pentru proiect. Semnarea acordurilor privind finanţarea şi participarea la capital arată încrederea producătorilor de gaze în Nabucco Vest. Acesta este, de asemenea, un pas important în direcţia reducerii ris-curilor pentru investitorii noştri şi ne permite să continuăm dezvoltarea, pe un cadru financiar solid şi stabil".

Domnia sa a adăugat că finanţarea Nabucco are la bază, în prezent, un raport credite - aport al acţionarilor în proporţie 70%-30% şi că va continua folosirea acestui model: "Aspectele specifice ale Acordurilor de Participare la Capital şi Finanţare semnate cu Shah Deniz sunt confidenţiale, astfel că nu putem să vă dezvăluim în acest moment alte detalii şi cifre".

Următorii paşi pentru Nabucco sunt finalizarea lucrărilor de proiectare şi a procesului de evaluare a Impactului asupra Mediului (Environmental Impact Assessment Process). Compania de proiect pentru Nabucco îşi va coordona calendarul de execuţie cu consorţiul Shah Deniz II şi cu gazoductul TANAP.

Studiile de fezabilitate pentru Nabucco au fost finalizate cu mult timp în urmă (investiţia a fost evaluată la 8 miliarde de euro), însă acţionarii au decis re-proiectarea gazoductului într-o variantă înjumătăţită - Nabucco Vest. Reproiectarea a început în luna ianuarie.

Consorţiul Shah Deniz II trebuie să decidă, în iunie, dacă alege Nabucco sau conducta rivală TAP (Trans-Adriatic Pipeline) pentru exportul gazelor către Europa. Potrivit Euractiv, după mişcarea strategică a Nabucco, şi consorţiul TAP a anunţat, ieri, că vrea să ofere Shah Deniz posibilitatea să-i preia 50% din acţiuni. Acţionarii TAP (Axpo, Statoil şi E.ON) au declarat că s-au înţeles cu trei membri ai consorţiului Shah Deniz în privinţa unui asemenea parteneriat. Tap traversează Grecia, Albania şi Italia şi are o lungime de circa 500 km.

Zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan va produce, anual, 16 miliarde mc de gaze. Azerbaidjan şi Turcia au decis să-şi construiască propria conductă (TANAP), care să transporte gaze pe teritoriul turcesc către Europa. Decizia a determinat consorţiul Nabucco să propună în licitaţia pentru Shah Deniz o variantă înjumătăţită a proiectului, deşi Turcia sprijină în continuare gazoductul susţinut de Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb