ACTE FALSE ÎN DOSARELE DE DESPĂGUBIRE ANRP: Cesionarii de drepturi de proprietate, cei mai norocoşi oameni din România

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2012

ANRP: Cesionarii de drepturi de proprietate, cei mai norocoşi oameni din România
  • document ataşat Documentele prezentate de ANRP
    apasă aici pentru a descărca.

    Mii de foşti proprietari îşi aşteaptă despăgubirile de ani de zile, însă "băieţii deştepţi" au primit banii în câteva luni

    DNA a cerut zeci de dosare de la ANRP

    Zeci de dosare de despăgubire sunt anchetate de Direcţia Naţională Anticorupţie, a arătat, ieri, George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, care gestionează despăgubirea foşilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist.

    George Băeşu a prezentat un caz de fraudă în procesul de despăgubire, în care au fost folosite acte false, în care mandatar al unor persoane era Anton Ionel (vezi insert cazul Anton Ionel). În acest dosar apare şi numele omului de afaceri Gheorghe Stelian, pomenit şi de Victor Ponta, luni seara.

    Premierul a susţinut că Gheorghe Stelian a primit de la stat o sumă totală de 150 milioane euro pentru terenuri din judeţul Ilfov în cazul cărora a prezentat acte false.

    Dosarul urmează să fie transmis Parchetului şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie spre cercetare.

    George Băeşu a declarat că statul va cere înapoi, în premieră, despăgubirile acordate.

    Numele lui Gheorghe Stelian mai apare într-un dosar, care însă a fost solicitat de DNA, astfel că preşedintele ANRP a preferat să nu ofere detalii despre el.

    George Băeşu a spus că DNA a cerut 60 de dosare de la ANRP; identificate după număr, şi alte câteva zeci, identificate după nume de persoane.

    Potrivit lui Băeşu, a fost o simplă întâmplare faptul că cei de la ANRP au sesizat documentul fals din dosarul prezentat (în care au fost înlocuite câteva rânduri într-un document care era semnat de prefectul de Ilfov). "Această întâmplare ne va face însă foarte atenţi de acum înainte", ne-a declarat George Băeşu.

    Domnia sa spune că ANRP nu va cere numai tragerea la răspundere a celor care au falsificat documente, ci este posibil să plătească şi funcţionarii ANRP.

    "Fără acel fals, niciodată acel dosar nu ar fi primit acele despăgubiri", a mai spus George Băeşu.

    Potrivit preşedintelui ANRP, în perioada 2009-2011, despăgubiri de zeci de milioane de euro au ajuns, în special, la cesionarii de drepturi, şi nu la proprietarii îndreptăţiţi.

    "Unele persoane au avut norocul de a şti mereu şase numere din 49 la ANRP", a declarat George Băeşu, adăugând: "Trebuie să ştim cât noroc şi câtă complicitate a ANRP a existat în aceste cazuri".

    Preşedintele ANRP a precizat că membrii comisiei de despăgubiri erau reprezentanţii fostului Guvern şi că în perioada 2009-2011 preşedinte ANRP a fost Crinuţa Dumitrean, care potrivit presei face parte dintre apropiaţii lui Ioan Oltean.

    Comisia de acordare a despăgubirilor era mereu sub presiune politică, a arătat George Băeşu, care a precizat că aveau loc întâlniri, la sediul ANRP, între membrii Comisiei şi anumiţi lideri politici, în care se stabilea prioritatea dosarelor.

    Astfel, unii cesionari de drepturi îşi primeau foarte rapid drepturile, o lună-două, în timp ce foştii proprietari aşteaptă de ani de zile să îşi încaseze despăgubirile, iar unele dosare nu au fost nici măcar deschise.

    George Băeşu a mai precizat că, în timpul mandatului de premier al lui Emil Boc, a fost numit vicepreşedinte la Autoritate chiar un beneficiar de despăgubiri: "Boc a spus că nu ţinea socoteala capacelor de WC din ţară. Însă, ţinea măcar evidenţa persoanelor pe care le numea în funcţia de demnitate publică? În 2012 - l-a numit vicepreşedinte ANRP pe un domn, onorabil de altfel, Godeanu Teodor Narcis care în urmă cu un an şi jumătate luase depăgubiri în calitate de cesionar de drepturi. Este surprinzătoare capacitatea cu care o persoană cesionar ajunge să îşi încaseze drepturile. Domnul Godeanu, pe 29 iulie 2010, a devenit cesionar, iar pe 7 octombrie a primit titlurile de despăgubire".

    Asociaţiile de foşti proprietari au solicitat, în repetate rânduri, ca dosarele de despăgubire să fie anchetate şi să fie trimişi în judecată cei care au fraudat procesul de despăgubire, pe care îi numesc "băieţii deştepţi" de la ANRP.

    În luna aprilie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a arătat într-un comunicat că a constatat starea de incompatibilitate a fostului preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Nicoleta Dumitrean. Inspectorii ANI susţin că Dumitrean a deţinut în perioada 2009-2011 simultan funcţiile de preşedinte ANRP, director în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi director adjunct în cadrul Institutului Naţional de Administraţie.

    Toate procedurile privind despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist sunt suspendate până la 15 mai 2013.

    În luna martie, Guvernul Ungureanu a anunţat că a decis suspendarea pentru şase luni a emiterii titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist. Decizia a fost argumentată, atunci, prin faptul că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu şi reprezintă rezultatul unui audit intern, al hotărârii CEDO de rezolvare a problemei restituirilor în maximum 18 luni, termen care expira în luna iulie, şi al faptului că statul mai deţine puţine acţiuni la Fondul Proprietatea.

    Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a aprobat, recent, cererea Guvernului României de prelungire a termenului limită pentru modificarea legii în materie de retrocedări cu încă nouă luni. Termenul iniţial impus de CEDO pentru modificarea legii proprietăţilor naţionalizate ar fi expirat pe 12 iulie 2012, după ce, în octombrie 2010, a avertizat statul român ca, în 18 luni, să ia măsuri pentru respectarea dreptului de proprietate.

    Ministrul Justiţiei a afirmat că Guvernul va analiza variantele de modificare a legii, urmând ca, la toamnă, să introducă subiectul în dezbatere publică.

    Cazul Anton Ionel

    Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a acordat, în august 2010, despăgubiri de 225 milioane lei (53 milioane euro) unei persoane care a falsificat un act al Prefecturii Ilfov pentru un teren din nordul Capitalei, iar 30% din despăgubire a revenit omului de afaceri Gheorghe Stelian

    "În mod concret, domnul Anton Ionel, care cesionase drepturile unei persoane îndreptăţite la o suprafaţă de aproximativ 15 hectare în zona de nord a Bucureştiului, a solicitat Prefecturii Ilfov un punct de vedere şi, pentru că acel punct de vedere nu a fost cel aşteptat, a falsificat documentul, pe care l-a adus ulterior la ANRP şi a creat practic «o perdea de fum» în calea celor care au verificat documentele. În acest mod, a valorificat un raport de evaluare, iar în mai puţin de două luni Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor a acordat domnului Anton Ionel şi unei alte persoane care cumpărase de la acesta 30% din creanţă despăgubiri de 53 milioane euro", a spus Băeşu.

    El a precizat că cealaltă persoană beneficiară a acestui "fals grosolan" este Gheorghe Stelian, care cumpărase 30% din drepturile de cesiune, iar banii la care aveau dreptul cei doi au fost schimbaţi imediat în acţiuni la Fondul Proprietatea.

    Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea în titluri de plată.

    Conform legii, persoanele îndreptăţite pot opta pentru acordarea despăgubirilor băneşti în cuantum de până la 500.000 de lei, urmând ca pentru diferenţă să primească acţiuni la Fondul Proprietatea.

    Antena 3: Gheorghe Stelian, unul din cei mai importanţi samsari din Capitală

    La începutul lunii iunie, Antena 3 a relatat, în cadrul unei anchete, că Gheorghe Stelian este, alături de Alexandru Faur, unul din cei mai importanţi samsari ai Capitalei.

    De la Gheorghe Stelian, Elena Udrea ar fi cumpărat un teren din strada Frederic Chopin (Floreasca). Gheorghe Stelian ar fi preluat drepturile litigioase pentru acest teren de la moştenitoarea lui de drept, Irina Raicoviceanu, lăsând-o pe vârstnica doamnă cu 10.000 de euro, în timp ce el a vândut terenul Elenei Udrea pentru 900.000 de euro, a mai precizat Antena 3.

    Tot în cadrul acestei anchete jurnalistice, s-a spus că Gheorghe Stelian şi Alexandru Faur au fost parteneri într-una dintre cele mai scandaloase afaceri cu retrocedări: Parcul Circului. Jurnaliştii de la Antena 3 au spus: "Stelian şi Faur au preluat toate drepturile asupra averii industriaşului Maximilian Tonolla de la cei trei urmaşi ai acestuia, care au bătut 15 ani pe la toate uşile statului în speranţa că vor recupera cele câteva hectare de la Circul de Stat, aproape 50 de hectare la Chiajna şi o casă în Sinaia. Abia după ce drepturile lor au fost cedate lui Stelian şi lui Faur, Primăria Sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, a făcut cu rapiditate punerea în posesie. Moştenitorii au primit în jur de 100.000 de euro. Faur i-a vândut lui Stelian. Stelian a vândut mai departe cu milioane de euro: 8.000 de mp din Barbu Văcărescu au ajuns la Marius Locic pentru 2,1 milioane de euro, 3.000 de mp din Floreasca au ajuns la Cristi Borcea pentru 6.750.000 euro. Instituţiile statului au fost oarbe la faptul că toate contractele sunt semnate de Bogdan Tonolla, iar acesta habar nu are şi continuă să trăiască sărac, aşa cum spune, aşteptând să şi moară sărac. Stelian şi Faur au împreună şi un teren în Pierre de Coubertin nr 8B, unde au cerut aviz de construcţie pentru patru blocuri de câte zece etaje.

    Stelian are o relaţie şi cu RA-APPS, instituţie condusă încă de Georgian Surdu, un apropiat al Elenei Udrea, şi până de curând dominată de Daniela Andreescu, apropiata cuplului Udrea Cocoş din fruntea SGG. Una dintre firmele lui Stelian, Steda Residence, îşi desfăşoară activitatea într-o vilă luxoasă din Kiseleff nr. 15, evaluată de RA-APPS la 5 milioane de euro".

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. cred ca putea fi punctat in articol si faptul ca pentru tranzactii cu actiuni FP cesionate de baietzi destepti ,conform codului fiscal nu se achita impozit pe venit de 16% pentru ca acest impozit e doar pentru cei mici si fraieri.

      Mama mea unica mostenitoare a unui imobil situat in zona centrala se lupta din 2001 sa intre in posesie.La aceasta ora a renuntat la posesie si doreste despagubiri.....au trecut 11 ani si tot e dusa cu vorba.....

      1. Eu astept de 12 ani la Strassbourg; nici o diferenta.

        Ba, da, de un an, dar nu mai conteaza. 

      Si eu astept de 9 ani la CEDO. Mi-e greata si de CEDO. Statul comunist roman i-a cumparat si pe cei de acolo. JOS ROMANIA BOLSEVICO COMUNISTO-STALINISTO-HITLERIST A

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9755
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb