Acţionarii BIR vor să relanseze banca

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iulie 2004

Consiliul de administraţie a convocat AGA extraordinară care să analizeze măsurile de reorganizare şi relansare ale băncii

Arin Stănescu, reprezentantul lichidatorului băncii, spune că AGA de la BIR este ilegală

Ilie Costescu, reprezentantul băncii, susţine că CEDO a admis dosarul depus de opt acţionari ai băncii, care solicită despăgubiri statului român în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari

Acţionarii Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) - bancă în faliment - au fost convocaţi de către consiliul de administraţie pentru data de 19 iulie ca să aleagă noii administratori şi o nouă comisie de cenzori, precum şi un reprezentant al acţionarilor care să apere interesele băncii în faţa instanţelor din ţară şi a celor internaţionale. Noul consiliu de administraţie va avea ca sarcină şi reorganizarea şi relansarea BIR. Arin Stănescu, administratorul unic al lichidatorului băncii - "Moore Stephens RVA", susţine că AGA extraordinară este ilegală: "Numai lichidatorul poate convoca adunarea generală a acţionarilor, la dispoziţia judecătorului sindic. BIR nu mai are consiliu de administraţie de aproape trei ani, de cînd a expirat mandatul administratorilor".

Preotul Ilie Costescu, unul dintre reprezentaţii acţionarilor băncii, susţine că banca nu este radiată de la Registrul Comerţului, fiind trecută doar în faliment: "Normal că dorim ca banca să îşi reia activitatea. Cine nu ar vrea acest lucru!?". Domnul Costescu spune că banca mai are de recuperat creanţe în valoare de aproximativ 2500 de miliarde de lei, după ce a încasat jumătate din această sumă: "Creditele au fost acordate pe mai mulţi ani, iar acum banii încep să se întoarcă. Banca a avut 114 sedii în toată ţara, din care 90 erau în proprietatea BIR. Ele au fost subevaluate şi vîndute pentru ca lichidatorul să îşi încaseze comisionul de 8%".

Conform bilanţului, creanţele băncii (faţă de clientelă şi instituţiile de credit) au crescut la aproximativ 220 de miliarde de lei în 2003, faţă de 162 de miliarde de lei în 2002. Datoriile băncii (faţă de clientelă şi instituţiile de credit) erau în valoare de 142,7 miliarde de lei, faţă de 144,3 miliarde de lei în 2002. Garanţiile primite de la clientelă erau, la sfîrşitul anului 2003, în valoare de 1.273 de miliarde de lei.

Negocierile cu un singur investitor timp de zece luni au fost crunte. Presiunile Fondului Monetar Internaţional, ale Uniunii Europene şi Băncii Mondiale asupra accelerării privatizării au fost foarte mari şi a trebuit să primim compania ENEL, care are capital majoritar de stat, cînd am fi putut să o eliminăm, dacă respectam strict litera legii".

Honoriu Pitaru, directorul executiv al APER, ne-a declarat: "Fiind vorba de un gest al domnului Boghiu şi de o aprobare emisă de factorii de decizie implicaţi, nu am nici o calitate să comentez. Recunosc că ştirea mi-a generat un sentiment de real regret pentru că, în ultimii trei ani, între APER şi «Electrica» s-a dezvoltat o colaborare profesională deosebită. Este omul care a spart gheaţa în privatizarea sectorului energetic şi păstrez convingerea că experienţa dobîndită de dumnealui putea fi deosebit de utilă în paşii pentru privatizarea celorlalte filiale. Regret această demisie, dar mai ştiu că şi în acestă decizie dumnealui a cîntărit bine ce face şi de ce".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb