Acţionarii BRM vor aproba o strategie de dezvoltare pe termen lung

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 mai 2008

Acţionarii BRM vor aproba o strategie de dezvoltare pe termen lung

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Bursei Române de Mărfuri (BRM) va analiza, în şedinţa din 22 mai, strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung. Radu Popa, preşedintele BRM, ne-a declarat că planul de repoziţionare al Bursei presupune dezvoltarea ringului produselor petroliere şi energetice astfel încât să poată fi emise cotaţii zilnice, a ringului materialelor de construcţie, dar şi a pieţei cerealelor.

În prima parte a acestui an, BRM a început să publice cotaţii săptămânale pe piaţa produselor petroliere, al căror volum de tranzacţionare s-a dublat în primele trei luni. Pentru finele anului curent, conducerea BRM şi-a propus depăşirea sumei de un miliard de euro a valorii produselor petroliere tranzacţionate.

Clienţii tradiţionali, "CFR Marfă", "CFR Călători" şi "Poşta Română" şi-au intensificat tranzacţiile în primele luni ale anului, dar au fost atraşi şi parteneri noi. Preşedintele BRM ne-a precizat că Administraţia Naţională a Penitenciarelor va achiziţiona combustibilul de care are nevoie prin piaţa la disponibil a produselor petroliere. La fel vor proceda şi Ministerul Apărării şi cel al Sănătăţii. Conducerea BRM mai poartă discuţii şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru tranzacţionarea combus­tibilului necesar Poliţiei şi Jandar­meriei.

Radu Popa susţine: "Ringul BRM este mai atractiv pentru că licitaţiile se desfăşoară mult mai rapid decât procedura impusă de legea achiziţiilor publice. Prin BRM, agenţii economici de stat au realizat economii importante la combustibilul achiziţionat, iar licitaţiile au beneficiat de minim trei participanţi. Am purtat discuţii şi cu marii producători şi distribuitori de produse petroliere şi sunt foarte interesaţi să răspundă la ofertele de cumpărare, mai ales că pot avea o viziune clară asupra cererii şi a trendului preţuri­lor".

Un loc important în strategia de repoziţionare a BRM îl ocupă dezvoltarea ringului cerealelor. Radu Popa ne-a explicat: "În acest an, autorităţile s-au arătat, pentru prima dată, preocupate de zona neagră a pieţei cerealelor, estimată la 30-40% din volumul producţiei. Aşa că am intensificat discuţiile începute cu APIA şi Ministerul Agriculturii pentru promovarea unui sistem transparent de tranzacţionare. Bursele de mărfuri au posibilitatea să înregistreze aceste tranzacţii, dar este foarte important ca Guvernul să ia o decizie în acest sens şi să elimine piaţa neagră a cerealelor. La Bursă totul este trans­parent, iar preţul se stabileşte în funcţie de cerere şi ofertă".

În opinia conducerii BRM, Executivul trebuie să ia decizia de a acorda subvenţia pentru producători numai dacă aceştia demonstrează că marfa este comercializată transparent. Pentru ca sistemul să funcţioneze, trebuie pus la punct sistemul de licenţiere a depozitelor şi sistemul de certificare al mărfii. BRM a creat, cu sprijinul canadienilor de la "Agriteam", un sistem de gradare a cerealelor, încă de acum câţiva ani. "Din păcate, acest sistem nu se utilizează pentru că nu există depozite de cereale licenţiate de stat. Luptăm pentru acest proiect de ani de zile", a subliniat preşedintele BRM.

Depozitele licenţiate la care face referire preşedintele BRM emit warrante, care pot fi puse gaj la bancă sau pot fi tranzacţionate pe Bursă. Astfel, clienţii au garanţii asupra calităţii şi a proprietăţii mărfii achiziţionate.

Radu Popa ne-a mai spus că BRM va repoziţiona, în curând, şi ringul materialelor de construcţie: Bursa de Mărfuri a încheiat un parteneriat cu Compania Naţională de Autostrăzi, care va aduce un volum important la tranzacţionare. Este vorba despre bitum, piaţă care are un deficit de 400.000 de tone în contextul derulării unor mari proiecte de infrastructură. Compania va achiziţiona, prin BRM, şi motorina de care are nevoie, dar şi materialele necesare pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi autostrăzilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb