ACŢIONARII BVB PAR ÎMPĂCAŢI CU PERFORMANŢELE SLABE ALE DIRECTORULUI GENERAL Sobolewski, cotat cu şanse să rămână la BVB, dar pe un alt pachet salarial

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 ianuarie 2017

Sobolewski, cotat cu şanse să rămână la BVB, dar pe un alt pachet salarial

45.000 de euro lunar - remuneraţia medie a directorului general al BVB (salariu şi bonus), în patru luni din 2013 şi în 2014

Performanţele BVB, în scădere, după ce statul a întrerupt listările

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti şi Ludwik Sobolewski trebuie să decidă, anul acesta, dacă polonezul mai rămâne la cârma bursei noastre, încă patru ani, şi dacă da, în ce condiţii, căci mandatul acestuia se va încheia în luna august.

După ce, în primii doi ani de mandat, Sobolewski a beneficiat de o imagine bună, de un salariu fix de circa 17.000 de euro lunar, dar şi de bonusuri cumulate de 450.000 euro, pe fondul listărilor făcute de stat şi a ofertelor iniţiate de Fondul Proprietatea, în ultima vreme, scăderea rezultatelor Bursei de Valori Bucureşti a atras nemulţumiri din partea unor acţionari.

La finalul anului trecut, în rândul acţionarilor BVB se formase un consens pentru renunţarea la serviciile lui Ludwik Sobolewski, la finalul mandatului - august 2017. Însă, încă nu a fost demarat un proces de selecţie şi nicio consultare despre un posibil succesor al directorului general, iar SIF-urile, care reprezintă unii dintre cei mai mari acţionari ai Bursei, sunt destul de ocupate, anul acesta, cu propriile alegeri pentru conducere, aşa că subiectul BVB nu este printre priorităţile lor.

În aceste condiţii, unii acţionari se gândesc măcar la o renegociere a salariului CEO-ului BVB.

Bursa bucureşteană nu a publicat niciodată salariul lui Ludwik Sobolewski, deşi la începutul anului trecut a adoptat un nou Cod de Guvernanţă Corporativă, însă companiile nu sunt obligate să îi respecte prevederile, ci numai să ofere explicaţii pentru criteriile pe care nu le adoptă.

În schimb, ziarul "BURSA" a publicat, pe surse, informaţii despre remuneraţia CEO-ului BVB, încă din 2013.

Astfel, conducerea Bursei de Valori Bucureşti a semnat cu Ludwik Sobolewski, fostul şef al Bursei din Varşovia, un contract pe patru ani, care include un salariu fix de aproximativ 17.000 de euro în valoare brută, bani pentru asigurarea unei locuinţe, dar şi un bonus de performanţă.

În 2013, CEO-ul de numai câteva luni al BVB a reuşit să încaseze un bonus de performanţă de aproximativ 150.000 de euro, pentru îndeplinirea criteriului de profit (câştigul net anual trebuia să depăşească 4,6 milioane de lei, în condiţiile în care, la jumătatea anului, adică înainte de venirea lui Sobolewski, deci independent de managementul său, profitul net fusese de 4,2 milioane de lei, iar la nouă luni, ajunsese la 5,4 milioane de lei) şi pentru restructurarea operată - respectiv concedierea câtorva angajaţi.

Pentru 2014, lui Sobolewski i s-a cuvenit un bonus de peste 300.000 de euro, conform contractului, în condiţiile în care criteriile de evaluare trebuiau comparate cu 2012. În 2014, BVB a avut un profit operaţional de 11,13 milioane de lei, cu 172,7% peste cel din 2012 (contractul prevedea o creştere de peste 60%, drept criteriu de performanţă), media zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 11,72 milioane euro, cu 75% peste cea din 2012 (contractul prevedea o creştere de peste 50%, drept criteriu de performanţă), preţul acţiunilor BVB a încheiat anul la 33,97 lei/unitate (contractul prevedea o cotaţie de 22 lei), în timp ce criteriul de creştere cu 50% a lichidităţii obligaţiunilor nu a fost îndeplinit.

În lipsa unor noi oferte din partea statului, Sobolewski nu a mai reuşit să-şi îndeplinească criteriile de performanţă din contract, a scris ziarul BURSA, în septembrie 2016, la îndeplinirea a trei ani de mandat.

În 2015, profitul operaţional a fost de 3,25 milioane de lei, în scădere cu 70% faţă de 2014, criteriul de performanţă fiind o creştere de 40%. Totodată, lichiditatea zilnică a acţiunilor a scăzut cu 33%, la 7,8 milioane de euro, criteriul din contract fiind o creştere de 35%, iar cotaţia BVB a fost de 27 de lei, la finalul anului, "baremul" fiind la 25 de lei.

Anul trecut, lichiditatea medie zilnică a BVB a fost de 8,11 milioane de euro, în urcare cu 2,78% faţă de 2015. Lichiditatea este singurul criteriu care mai trebuie îndeplinit pentru promovarea BVB la statutul de piaţă emergentă, după ce a fost pusă în monitorizare de agenţia FTSE.

Deşi nu se întrevăd şanse pentru îndeplinirea acestui criteriu prea curând, oficialii BVB mizând pe IPO-ul Hidroelectrica, deşi Guvernul PSD nu are piaţa de capital inclusă în planul de guvernare, totuşi Ludwik Sobolewski a avut un noroc, pe final de 2016 - prima ofertă publică după mulţi ani - listarea MedLife.

Întrebat dacă se gândeşte la obţinerea unui nou mandat la conducerea BVB, Ludwik Sobolewski ne-a declarat, vara trecută: "Răspunsul meu este că este prea devreme să mă gândesc la asta. Mai este peste un an. Timpul trece repede.

Dacă se întâmplă o serie de condiţii - dacă se listează Hidroelectrica, dacă FP vinde ceva, dacă avem RCS-RDS, acest an poate crea o schimbare bună. Chiar şi acum, totul ar arăta mult mai bine dacă ar fi mai mult optimism pe piaţă. Dar evoluţia pieţei nu ajută. Nu ştiu ce se va întâmpla cu mine personal, anul viitor (n.r. în 2017), dar este scopul meu să continui şi să fac mai mult decât până acum".

Văzut drept "eroul salvator", toată piaţa şi-a pus speranţele în Sobolewski, la înscăunarea sa ca director general al BVB, în august 2013. El s-a impus cu o imagine bună, fiind văzut drept omul din spatele succesului fulminant al bursei din Varşovia, din anii 2006 - 2013, când a condus-o.

Pentru piaţa noastră de capital, aproape că nu a contat faptul că Sobolewski fusese demis de la Warsaw Stock Exchange, pe fondul unui scandal privind implicarea emitenţilor de la bursă în finanţarea unui film în care juca partenera sa de la data respectivă.

Venit la Bucureşti, pe un val de simpatie, polonezul avea şi o miză personală: să demonstreze că gloria Warsaw Stock Exchange i s-a datorat şi lui într-o măsură, şi nu doar politicilor de susţinere a pieţei de capital promovate de stat.

La venirea sa, preşedintele BVB Lucian Anghel l-a comparat pe Sobolewski cu antrenorului de fotbal Jose Mourinho.

Mai nou, se pare că cei doi nu se mai înţeleg la fel de bine ca în trecut, fapt vizibil în şedinţele Consiliului Bursei. La finalul lui 2015, ziarul "BURSA" a scris că Sobolewski începuse să frecventeze site-uri de anunţuri de locuri de muncă, urmărind posturile disponibile în Dubai şi Abu Dhabi.

Deşi Sobolewski dă vina pe "factori externi", pentru neîndeplinirea criteriilor din contractul său, cert este că a fost departe de a îndeplini "minunile" la care se aştepta comunitatea pieţei. Totuşi, în comparaţie cu performanţele, imaginea sa a fost mai puţin deteriorată, aşa că este cotat cu şanse să rămână la şefia BVB, după luna august. Rămâne de văzut dacă va fi la fel de abil, în negocierea pachetului salarial ca în 2013, când conducerea BVB a fost de acord să îi dea mai mult decât dublu faţă de predecesorul său, Victor Cionga.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. prost ar fi să nu ceară dublu, sau de ce nu, milionul si anul. prost rău.

    1. pana la bani, domnul director ar trebui sa se prezinte mai bine la controalele de risc ale ASF, ar trebui sa mai stea pe la serviciu si sa fie atent la cum conduce o institutie din piata. Ca bursa nu e SRL-ul lui adus de acasa.

    La ce rezultate a avut in cei 4 ani,i-as da maxim salariul minim pe economie din Romania,nici un leu in plus.

    1. in 2013 cand a fost agajat bursa facea 10 milioane de coco pe zi. daca a fost platit mult mai mult decat orice alt sirector al bursei, in 4 ani trebuia sa faca tranzactii zilnice de cel putin dublu. Nu a facut, face mai putin cu 20-30%.

      De cand a venit a mai pierdut o piata, de futures si nu a facut nimic in schimb 

      Cand a venit el in 2013 eram peste 45 de brokeri iar acu suntem cu 10 mai putin.

      La scaderi pe tate lniile eu nu cred c ii mai prelgest contractul e cotra oricarui bun simt 

    Sobolewski a contribuit la praduirea Harinvest!

    Toti au iesit pe bune numa clientii si firma au ramas cu buza unflata! Sub reglementarea ASF!!!  

    Ce mai cadeau brokerii pe spate cand ne vorbea despre piata aero. Acum rezultatele se vad. Propun sa fie platit doar din comisioanele pe care le aduce piata asta aero cu care i a prostit pe cei din ca...bine, nici nu erau greu de prostit.

    Interediarii din nbursa nu pot as un director general decat din import? Nu mai exista niciun speciast in Romania? Daca vreun roman indraznea sa ceara aceste venituri, presa si conationalii il faceau praf. Daca e strain il platim bine si-l mai numim inca un mandat!

    1. Bursa din Romania s-a facut de ras cand a numit un strain la conducere!

      Asa de rau stau romanii la capitolul manageri in conducerea Bursei? 

      Sau n-au vrut sa-i dea unui roman atata putere pe mana?

      interese ... interese ... 

    un articol corect ar fi trebuit sa sune asa. Statul roman nu a mai listat nimic si deci nu i-a facut planul lui Sobolewski, astfel incat acesta din urma sa incaseze pe luni de 6-7 ori mai mult decat un director de bursa roman. Si de aceea statul roman ar trebui demis de Sobolewski.

    1. mai bine sa-l aduca inapoi pe Victor Cionga. Bursa o sa merga cel putin la fel de bune, iar profitul actinarilor va fi mai mare.

      Si ar trebui adus la conducere

      Si pe langa faptul ca nu a facut nimic fundamental pentru piata, a mai adus si niste polonezi platiti regeste in detrimentul angajatilor romani cu experienta, concediati fara motiv. Polonezii, chiar daca o parte dintre ei au plecat, pentru ca era vizibil ca nu fac nimic si batea la ochi, au dus-o regeste aici. Banu' ban, casa casa, iar avioane gratis cat cuprinde. Gagiul se inchipuie imparat peste fraierii de romani.

    Ce sa aduca ... *mega-escrocheriile structurate ale austriecilor ???*, asta inseamna o bursa de valori ???. Cei care intrati sau aveti curajul sa va pierdeti banii pe BVB, cel putin investitii in actiuni ale firmelor romanesti ... nu ii aruncati INUTIL, ii pieredti in procent de 100 %% pe actiunile structurate ale bancilor austriece, gen *ebvwutil, ebdax ...*, investitii in actiuni sigure pe piata REGS. Ce sa mai aduca ???, alte megaescrocherii austriecere ???.

    500 de mii de euro pe an cat ne costa acest individ cu inutil ar putea intra in buzunarul actionarilor, ori ar putea utilizati pentru publicitatea bursei, ori pentru o telesocala la televizor, ori pentru a trimite la scoala specialisti din piata, de la bursa, casa de compensare, chiar de la CNVM sa invete carte si sa produca in Romania. Nu sa ingrasam conturile poloneze ale unui excentric de director polonez.

    Sa imi explice ,rog pe cineva,daca omu' nu si-a atins criteriile de performanta,de ce e nevoie sa i se prelungeasca mandatul.Poate imi scapa mie ceva de nu pricep

    pe principiul ca el este dumnezeul bursei, si-a permis fara nici o problema sa puna ca sefa a marketingului BVB o poloneza, de meserie jurista, care nu stie absolut nimic despre activitatea unei burse, nu vorbeste romaneste, nu are nicio cunostinta de ce inseamana tranzactii, indici, listari ..... dar pentru ca este poloneza are tot dreptul. Noi nu avem, ai nostrii trebuie dati afara pentru ca nu stiu nimic desi lucreaza de 15-20 de ani in piata.

    De ce isi permit bancile austriece sa plateasca dupa o saptamana *sumele de bani RAMASE* dupa suspendarea escrocheriilor structurate*, 7 zile in care bancherii austrieci ruleaza banii romanilor fara sa plateasca NICI un fel de dobanda. Cum isi permit austrieciii sa *faca legea pe pamant ROManesc*, CINE LE PERMITE ASEMENEA ESCROCHERIE ???.

    de banii aruncati pe Sololewky mai bine premiati la fiecare 2 luni cu cate un Duster. Sa auda lumea sa vina pe bursa. Flositi banii mai bine.

    de cand a benit asta director la bursa, a adus brockerii loi straini care in loc sa vina cu clienti noi i-a furat de la brokerii romani. asa se face ca brokerii romani mor, iar strainii castiga mai milt din piata. Si parca nu era ajuns, au mai si plecat din investitorii straini de pe piata. Asa se face ca noi murim cu brokerii nostrii de foame si ne inchidem desi obfacem f greu, iar strainii prospera. De indata ce brokerii straini vor vedea ca nu fac suficient pe piata, inchid si ei, si iarasi mainpierdem o parte din clienti din piata. Si uite asa mai raman in piata doar bancile puturoase si se ducr dracului bursa. Director strain ati vrut, luati rezultate!

    1. Ca se duce dracului bursa e corect.

    Asa ne trebuie daca nu gasim un roman prost care sa accepte postul pe bani mai putini (adica meritati). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb