Acţionarii Depozitarului Central au aprobat majorarea unor tarife

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 ianuarie 2017

Acţionarii Depozitarului Central au aprobat majorarea unor tarife

Costel Ceocea, SIF Moldova: "Depozitarul a reuşit să plătească foarte puţin din dividendele pe anul trecut, în condiţiile în care emitenţii imobilizează, la dispoziţia sa, întreaga sumă pentru plata dividendelor"

Actualizare 15:16 Depozitarul Central: "Pentru distribuirea dividendelor, emitenţii NU sunt obligaţi să imobilizeze întreaga sumă"

Depozitarul Central ne-a transmis următoarele precizări: "Pentru distribuirea dividendelor prin intermediul Depozitarului Central emitenţii NU sunt obligaţi să imobilizeze întreaga sumă necesară pentru plata acestora, ci numai un anumit procent din suma în curs de revendicare de acţionari de la ghişeele agenţilor de plată. Astfel, după efectuarea plăţilor din data stabilită de acţionari în cadrul Adunării Generale (aşa numita «dată a plăţii») în conturile participanţilor şi în conturile bancare ale acţionarilor care au comunicat în prealabil contul bancar emitentului sau Depozitarului Central, emitentul trebuie să menţină în contul Depozitarului Central doar un procent din suma rămasă neplătită (adică din suma care ar trebui să fie ridicată de acţionari de la ghişeele agenţilor de plată aleşi de emitenţi). Cuantumul respectiv se stabileşte de comun acord de către emitent şi Depozitarul Central, în cazul în discuţie, acesta fiind de doar câteva procente din suma de plată.

Depozitarul Central a fost întotdeauna flexibil în stabilirea acestui procent, luând în considerare faptul că nu toţi acţionarii care nu sunt clienţi ai intermediarilor se vor duce la ghişeele agentului de plată în acelaşi timp. Cu toate acestea, unii emitenţi au ales să alimenteze contul de distribuţie cu întreaga sumă de plată, încă de la data plăţii.

De asemenea, precizăm că Depozitarul Central restituie integral emitenţilor dobânda aferentă sumelor «imobilizate» în contul său, aceasta fiind negociată direct între emitent şi agentul de plata ales.

Ca alternativă la procedura descrisă mai sus, distribuirea dividendelor prin intermediul Depozitarului Central se poate efectua şi direct din contul emitentului, fără să fie necesar transferul sumelor în contul Depozitarului Central. De altfel, există emitenţi, inclusiv SIF-uri, care au optat pentru această variantă încă din anul 2016".

(A.A.)

------

Acţionarii Depozitarului Central au aprobat, ieri, o serie de modificări la grila de tarife şi comisioane, printre care şi scumpirea tarifului perceput pentru distribuirea de dividende pentru emitenţi.

Propunerea a trecut, în ciuda faptului că unele SIF-uri au votat împotrivă, considerând că le vor creşte costurile, în condiţiile în care Bursa de Valori Bucureşti controlează Depozitarul, cu un pachet de aproximativ 70%. SIF-urile au o participaţie de circa 23%.

Din 2015, distribuirea dividendelor se face prin intermediul Depozitarului. Atunci, instituţia a explicat că, prin noua procedură de distribuire a dividendelor, un acţionar care este client al unui intermediar (participant al Depozitarului Central) îşi va primi toate dividendele în contul său deschis la intermediarul respectiv. În cazul în care un acţionar nu este client al vreunui intermediar, acesta îşi poate încasa dividendele fie în contul bancar personal indicat, fie în numerar, la ghişeele din întreaga ţară ale agentului de plată (instituţiei financiare), ales de fiecare emitent în parte. Pentru încasarea sumelor cuvenite în conturile bancare personale ale acţionarilor, aceştia vor trebui să transmită către Depozitarul Central o solicitare în acest sens.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, ne-a declarat: "Am votat împotriva creşterii tarifelor la Depozitarul Central. Noi nu am fost de acord atunci când s-a stabilit ca Depozitarul să fie unicul distribuitor al dividendelor în piaţă, împotriva abordării competitive".

Domnia sa ne-a precizat că se vor încărca cheltuielile acţionarilor.

"Pentru aceste operaţiuni, Depozitarul trebuie să îşi dezvolte programe, care au costuri mari", a mai spus domnul Ceocea, care se întreabă: "De ce sunt distribuite dividendele printr-un singur operator, în condiţiile în care piaţa ar fi trebuit să îi ierarhizeze din punct de vedere al concurenţei?"

În plus, domnia sa menţionează că Depozitarul a reuşit să plătească foarte puţin din dividendele pe anul trecut, în condiţiile în care emitenţii imobilizează, la dispoziţia sa, întreaga sumă pentru plata dividendelor.

Recent, instituţia a justificat majorarea tarifelor prin investiţiile făcute în software şi hardware pentru acomodarea procedurii de distribuţie a dividendelor. Reprezentanţii Depozitarului Central au precizat că, în 2015 şi 2016, majoritatea acţionarilor inactivi nu au făcut demersurile necesare pentru a intra în posesia dividendelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Majorarea este o decizie de monopol prin care beneficiarul este abuzat. Daca Depozitarului i se acorda dreptul de a majora tarifele, atunci si beneficiarului (clientului) trebuie sa i se acorde dreptul de a renunta la serviciile Depozitarului!!

    ASF si APIC trebuie sa intervina! 

    Costurile Depozitarului Central sunt mai mari decat cele percepute de alti depozitari in vestul Europei. Chiar si pe comisioane comparabile, activele pastrate, respectiv sumele colectate de actionari sunt infime in Romania vs vest, deci ponderea costului este mult mai mare. Iar apropos de ce a spus dl Ceocea.. pai sunt emitenti care nici nu au contract semnat cu Dep Central pentru plata sume.. desi Dep Central a mizat pe obligatia reglementara ca sumele se distribuie exclusiv prin el. De fapt, abuzul, daca exista a fost facut de aceia ca re au permis prin reglementari sa existe un singur prestator, cu o calitate data a serviciilor, neconstrans de niciun criteriu de competitivitate, ca nu exista competitori. Suntem doar noi ba!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb