• Update 12:07 Capitalul social al FP, redus până la 12,86 miliarde lei
Adunarea Generală a Acţionarilor Fondului Proprietatea (FP) a aprobat, astăzi, reducerea capitalului social subscris al FP de la 13.538.087.407 lei la 12.861.183.036,65 lei, prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor Fondului, de la 1 leu la 0,95 lei, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Reducerea este justificată prin nevoia de optimizare a capitalului social al FP, ceea ce implică restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social vărsat al Fondului.
După reducere, capitalul social subscris al FP va fi împărţit în 13.538.087.407 acţiuni, fiecare cu o valoare nominală de 0,95 lei.
---
Acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi, astăzi, să decidă asupra reducerii capitalului social, după ce, la Adunarea Generală din noiembrie 2013, acest subiect nu a întrunit cvorumul.
Într-un comunicat din decembrie, administratorul Fondului a reamintit că, pentru a se putea trece la votarea reducerii capitalului social este necesară prezenţa în adunare a cel puţin 50% din drepturile de vot -voturi prin corespondenţă şi acţionari prezenţi.
Franklin Templeton propune acţionarilor reducerea capitalului social subscris al Fondului Proprietatea (FP), de la 13,53 miliarde lei, la 12,86 miliarde lei, prin diminuarea valorii nominale, de la 1 leu, la 0,95 lei/unitate.
Potrivit reprezentanţilor FP, reducerea este justificată de optimizarea capitalului social al Fondului Proprietatea, implicând restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţional cu participarea la capitalul social.
În noiembrie, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat de principiu prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu doi ani, începând cu 30 septembrie 2014, la propunerea celui mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, fondul de hedging Elliott Associates. Mandatul este condiţionat de îndeplinirea unor criterii de performanţă.
Elliott a propus şi introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton să îl încaseze din banii distribuţi acţionarilor, prin răscumpărări de acţiuni, reducerea capitalului social şi virarea sumelor respective către acţionari.
Acţiunile Fondului Proprietatea au avut un parcurs fulminant, în 2013, săltând cu aproximativ 50% faţă de finalul lui 2012, cu ajutor din partea programului de răscumpărare de acţiuni proprii, care a cuprins şi o ofertă accelerată la preţul de 1 leu/acţiune. Anul trecut, tranzacţiile pe acest emitent au însumat 4 miliarde de lei, 36,44% din totalul bursei.
Având în vedere presiunile făcute de acţionari, tot mai multe voci aduc în discuţie perspectiva desfiinţării Fondului, însă brokerii nu văd un astfel de deznodământ, cel puţin pe termen scurt. Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, previzionează o redimensionare a FP, în funcţie de mărimea pieţei locale.
1. lichidare
(mesaj trimis de h2o în data de 03.02.2014, 09:20)
miroase a lichidare.Ceea ce nu inteleg eu este de ce mici investitori mai stau sa se gandeasca si nu lichideaza participatiile acum.Chiar crede cineva ca in noua furtuna de pe pietele emergente actiunile vor avea un discount mai mic de 30%? Este iligis sa stai sa fii prin in focul marilor investitori.Nu sunt speculator am lichidat actiunile mostenite la 0,8475 pret mediu si nu mi pare rau.Refugiu Dolarul american pentru moment
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de doru stoian în data de 03.02.2014, 23:00)
Draga H2O,
Tie a ce fel de "lichidare" (pishwasser) iti miroase ?
O lichidare fara lichiditati - pe sec - sau o lichidare cu "bani gheata" precum: calupuri, teancuri, si fisicuri ?