Acţionarii Hidroelectrica au dat undă verde preluării afacerii UCM Reşiţa

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie

Acţionarii Hidroelectrica au dat undă verde preluării afacerii UCM Reşiţa

English Version

Valoarea tranzacţiei se ridică la 67,9 milioane de lei

Transferul afacerii UCM se va face către o nouă societate înfiinţată de Hidro, care ulterior va fuziona cu Hidroserv

Ana Bobircă, Petre-Iulian Nicolescu şi Cristian-Nicolae Stoina au fost aleşi în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica

Acţionarii Hidroelectrica (H2O) au aprobat, în adunarea de ieri, tranzacţia prin care producătorul şi furnizorul de energie electrică preia afacerea Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa (UCM), conform unui raport al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit unui comunicat al Hidroelectrica din luna decembrie a anului trecut, tranzacţia vizează securizarea bazei de active a UCM, unică în Sud-Estul Europei şi esenţială în eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare a Hidro.

Transferul de afacere include preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel, integrarea specialiştilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei şi al execuţiei, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentaţiile din arhiva proprie a UCM, precum şi preluarea activelor/dotărilor cu maşini-unelte şi utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparaţiilor şi retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare, conform comunicatului.

Preţul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii şi asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacţiei este de 67,9 milioane de lei.

Pentru preluare, Hidroelectrica va înfiinţa o societate cu răspundere limitată, ce se va numi Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice, către care se va realiza transferul de afacere de la UCM Reşiţa. Ulterior, societatea va fuziona cu Hidroserv, în vederea creării unui furnizor integrat de produse şi servicii deţinut de Hidroelectrica. Capitalul social al noii societăţi înfiinţate va fi de 119,6 milioane de lei, sumă ce include plata tranzacţiei şi susţinerea susţinerea capitalului de lucru până la fuziunea cu Hidroserv.

UCM Reşiţa este specializată în fabricarea şi comercializarea de hidroagregate şi echipamente auxiliare, precum şi în prestarea de servicii de mentenanţă şi asistenţă tehnică specializată în domeniul energetic. Compania este în insolvenţă, iar la finele lunii septembrie a anului trecut avea capitaluri proprii negative de 393,4 milioane de lei. Acţionarul majoritar, cu 96,8% din societate, este ICESA din Neuchatel, Elveţia.

Tot ieri, acţionarii Hidroelectrica i-au ales pe Petre-Iulian Nicolescu şi Cristian-Nicolae Stoina în calitate de membri ai Consiliului de Supraveghere al companiei, cu un mandat până în 28 martie 2027. Cei doi au fost propuşi de Ministerul Energiei, ce deţine 80% din producătorul şi furnizorul de energie.

Conform CV-ului publicat pe site-ul Hidroelectrica, în perioada relativ recentă, Petre-Iulian Nicolescu a fost secretar de stat în Ministerul Turismului şi Ministerul Economiei; precum şi director privatizare, postprivatizare în Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului. Este absolvent de drept şi are un masterat în administraţie publică.

Cristian-Nicolae Stoina este cadru didactic asociat la ASE şi face parte din Consiliul Hidroelectrica din mai 2018.

De asemenea, Ana-Barbara Bobircă a fost aleasă în Consiliul Hidro, până în martie 2027, candidatura sa fiind propusă de fondurile de pensii administrate de Allianz Ţiriac. Ana Bobircă este membru în Consiliul de Administraţie al Transport Trade Services, partener în cadrul Central European Financial Services şi CEO al InnovX BCR. Este conferenţiar universitar la Bucharest Business School, din cadrul ASE, conform CV-ului de pe site-ul Hidro.

Pentru primele nouă luni ale anului trecut, Hidroelectrica a raportat un profit net de aproape 5,2 miliard lei, cu 42% peste cel din aceeşi perioadă a lui 2022, în vreme ce veniturile au crescut cu 32%, până la 9,5 milioane lei. Evaluarea bursieră a companiei se ridică la crica 57 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Era cazul sa rezolve și problema cu reparatiile si retehnologizările cumva.

    Societatea face bani din producerea sj vânzarea de energie, însă fără o societate de întreținere nu se putea.

    La 6,5-7 mld. profit in 2023 cat credeți că vor distribui/ acțiune? 

    1. are multe investitii de facut, 50% din profit, cum da si SNN, este normal, daca e peste nu este semnal bun pentru investitorii straini care cumpara pe termen lung

      va fi dividendul.

    Sper ca cei ce au cumparat cu ambele maini la peste 118 erau constienti ca Bicazul, Vidraru, PF2, Valea Oltului, etc sunt cu garantia de 50 de ani expirate sau in curs de expirare, asa i?

    Sau credeati ca FP s a plictisit si va cedeaza o felie de tort... 

    1. Foarte corect. H2O este o gramada de fier aproape vechi, cu mentenanta mult intarziata.

    Nu pot decât să le.multumesc celor care au dat TP așa jos!

    Am cumpărat astăzi cu ambele mâini. Și mai am și pentru perioada următoare daca va continua scăderea, deși nu prea cred.

    E ușor să manipulezi pe BVB, sper ca ASF sa își facă datoria și sa verifice toate cumpărările care au legătură cu Citibank si Morgan Stanley.  

    1. Sa nu ti se aplece !

      :)) Pretul la energie va scadea. In Europa a scazut. Verificati inainte sa va dati cu parerea. Cand cumperi o actiune te gandesti la viitor, nu la ce a fost in trecut. Pret Romania opcom, peste 100 eur/mw, Franta, Germania= 68 eur/mw, Suedia 69 eur/mw, Ungaria, 81 eur/mw. Ce se intampla cand se termina razboiul si incepe si Ucraina sa exporte curent ca sunt mari producatori?

      Profiturile exceptionale sunt pe termen scurt.

      Un pret de 90 este ok pt cumparat pe termen lung. 

      Nu știu ce-i TP. Dar H2O as fi cumpărat eu cu 2 mâini azi, sub 120, doar că nu puteam să-mi vând fp-urile la 0,52...

      TP = TeaPa = Target Price

    Mare manipulare cu prețul energiei. Încă un pic și vor spune ca energia va fi gratis, deci hidro nu valorează nimic.

    1. :))

      Este foarte normal pretul energiei avand in vedere ca bula preturilor la energie electrica s-a spart in 2022.

      La apogeul bulei, in vara lui 2022, preturile erau de 100x mai mari decat evolutia fireasca din 2006 pana in 2020. Preturile actuale inca mai au de scazut inca vreo 50% pentru a reveni pe linia istorica. 

    Britanicii de la Barclays recomandă investitorilor supraalocare pe acțiunile Hidroelectrica și menționează un preț-țintă de 135,00 lei/acțiune, în zona maximului istoric și cu 8,00% peste ultima cotație de închidere, de 125,00 lei/acțiune.

    1. te cam repeti!

      se simte ceva disperare ;) 

      Nu are, sau nu prea are! L-am urmărit pe Albert, nu prea rămâne cu umbrela închisă dacă plouă! :)

      Am 300 de acțiuni, dar nu-i stres, sunt cumpărate la 110 lei. În plus, pe absolut toate activele mele am câștig, deci nu am de ce să mă agit. Cu siguranță, H2O va da 10% dividend și va urca iar la 125 lei. Era normal să scadă bursa, după atâtea vârfuri, nu? Ce am vrut eu să spun cu mesajul de mai sus, pe care, într-adevăr, l-am postat la mai multe articole, e că există predicții diferite de preț și ar trebui mai mult calm în piață.

      va fi stres dc scade sub 110..

      Dacă zici tu...

      ...

      Era numărul meu de telefon! Voiam să i-l trimit lui Albert, dacă se prindea! :))

      Ce voiam eu sa spun este ca nu tu dictezi prețul în piață ;)

      E doar o iluzie ca ai putea influenta ceva. 

      Ma refer aici la faptul ca incitai lumea sa cumpere h2o când era pe vârf la 136! Spuneai ca ne vom bate ca chiorii sa prindem la 140 când vor anunța dividendul. 

      Acum pare ca ai schimbat discursul ...vorbim de 125 ;) 

      Timpul va arata întotdeauna valoarea. TP urile sunt pt diletanți! 

      Aici am avertizat: 

      mesaj trimis de antonim în data de 11.01.2024, 15:39) 

      in curand veti avea parte de o surpriza! 

      sa nu ziceti ca nu v-am zis!  

    Luati UCM, ca-i mai ieftina decat ieri :). Teapa lunii. Bid zerooo la orice pret.

    Nu am cumpărat și nu voi cumpăra, poate la 80-84 lei și în plus acționar e statul nu investesc în asemenea companii!

    1. Greu de crezut.

      nici asemanarea SNP - RRC nu cred ca sta in picioare, doar ca sunt 2 companii cu statul actionar. 

      Pe bune? Pai statul e actionar in toate, direct, precum si indirect prin schmbarea codului fiscal, codului muncii... snn, sng, oil, snp - sunt ok... nu-i motiv sa nu investesti daca e statul actionar - mai ales ca statul are nevoie de banii din dividend, deci au nevoie sa faca profit mare.

      Statul actionar majoritar la Petrom? Habar nu ai.

    Multi experti, atat pe aici cat si la nivel de mari banci (de investitii, chiar). Ma bag si eu sa imi dau cu pararea: cred ca va mai scadea ceva pretul, pentru ca deocamdata e 2 la 1 la recomandari ale marilor banci, iar in partea cu 2 sunt unii mai reputabili decat Barclays. Nu inseamna ca aia 2 au dreptate, dar dau mai mult impresia ca au dreptate. Nu cred insa ca va scadea la 90, dar in urmatoarea luna cred ca vom vedea o tendinta de scadere, cu mici rebounds. Daca mai apare si Goldman Sachs sa zica un TP jos, atunci insa gata. Daca nu, e in functie de stomacul fiecaruia, pana la ce scadere are curaj sa stea sau de la ce pret se baga sa cumpere. Bineinteles, fiecare isi va gasi motive sa se convinga ca ce a facut pe Hidro e bine :)

    1. Eu zic să așteptăm t4, respectiv 2023 cu totul. Să vedem dividendele. Dacă vor fi peste 10 pe 120 cotație, nu are cum să ajungă cotatia la 90, nu sunt motive. Chiar dacă nu am în portofoliu H2O, tot pariez pe 130 minim ex date...

      Așa zic și eu. Voi vinde atunci din ele, dar nu mai mult de 50 de acțiuni. H2o e acțiune de dividend și va raporta profit, vei vedea.

      Dividendul brut va fi între 13-14 lei, care la prețul actual conduce la un randament net peste 10%, ceea ce va duce acțiunea peste 130.

    Din cate spunea fostul administrator special dl Borza, H20 pierde 150.000eur lunar cand unul din grupurile de la PF1 nu functioneaza. Acum din 6 grupuri, unul e inchis si unul functioneaza la sub jumate!

    Pe scurt retehnologizarea tuturor celor 6 grupuri va fi peste 300 mil eur......ca aici e bataia pestelui....si firme unguresti se pregatesc pentru comisioane grase.

    PS. Traiasca trandafirii rosii si felicitari Pministru si guvernului sau care in 2000 pentru performanta ca peste jumatate din costul total al retehnologizarii de 1mld eur (vorba lui Borza) s-au dus in bugetul, pardon buzunarul mai marilor trandafiri si secretosilor din servicii! Halal! 

    1. De aceea nu investesc în companii conduse de politruci....cu tenta roșie.

    la cat va ajunge cotatia Antibiotice?

    la Aerostar, sus-jos, cam pre bruste 

    rog pareri

    multumesc! 

    1. Atb 2 lei aerostar 10

      170 h2o

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb