Actualizare 20:15 Prospecţiuni va ataca în instanţă decizia de vânzare a rafinăriei
Compania Prospecţiuni (PRSN), acţionar minoritar la RAFO, va ataca în instanţă hotărârea AGA prin care s-a decis vânzarea la fier vechi a rafinăriei din Oneşti, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Pe lângă istoria îndelungată, de peste 60 de ani, RAFO Oneşti este şi una dintre puţinele rafinării pe care ţara le deţine la acest moment, iar impactul acestei decizii este unul mult prea mare pentru a fi ignorat - de la importanţa strategică naţională, până la impactul industrial, geopolitic şi social. Să nu uităm că un întreg oraş s-a născut în baza activităţii acestei rafinării. Mai mult decât atât, din declaraţiile unor foşti salariaţi ai RAFO, se pare că starea utilajelor rafinăriei este una foarte bună. În aceste condiţii, compania Prospecţiuni S.A., în calitate de acţionar, îşi exprimă în mod ferm dezacordul privind hotărârea Petrochemical Holding, va lua toate măsurile necesare pentru a lupta împotriva sa şi acuză această decizie fără precedent ca fiind un act de sabotaj împotriva economiei naţionale", este citată în comunicat conducerea companiei.
(Alexandru Costea)
------------
Firma Petrochemical Holding, acţionarul majoritar al RAFO Oneşti (RAF), a aprobat, în Adunarea Generală, vânzarea rafinăriei la fier vechi, conform propunerii pe care o înaintase, la începutul lunii februarie.
Terenul rafinăriei urmează să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice.
"Se aprobă împuternicirea directorului general al RAFO SA să înceapă procedura de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei. Preţul de vânzare a activelor şi a utilajelor se va stabili în baza preţurilor utilajelor pe piaţa second-hand, dar nu poate fi mai mic decât preţul fierului vechi pe piaţa locală românească în ziua semnării contractelor de vânzare/cumpărare a utilajelor", se arată în raportul cu decizia AGA transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Sumele obţinute din vânzarea instalaţiilor RAFO vor fi folosite pentru finanţarea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu şi întreţinerea infrastructurii existente în vederea dezvoltării pe terenurile rafinăriei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice, se arată în anunţ.
La începutul lunii, angajaţii Rafo s-au declarat surprinşi de propunerea acţionarului majoritar, aşteptarea lor fiind ca producţia să fie reluată, după şapte ani de pauză.
În toamna anului trecut, acţionarii "Rafo Oneşti" au respins dizolvarea societăţii, în contextul în care, după constatarea pierderilor stabilite prin situaţiile financiare, activul net al firmei s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, şi au aprobat diminuarea capitalului social.
Rafo a fost cumpărată, în anul 2009, de Petrochemical Holding - proprietatea fostului oligarh rus, Iakov Goldovskiyy, care a deţinut colosul petrochimic Sibur până la venirea la putere a lui Vladimir Putin. Ulterior, Goldovskiyy a fost arestat pentru şapte luni, după care a fost eliberat, a părăsit Rusia şi a înfiinţat Petrochemical Holding în Austria, companie aflată printre primele din Europa la producerea de PET-uri.