Acţiunea pauliană

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 ianuarie 2008

Acţiunea pauliană

Preşedintele "Neferal" Ştefan Mărginean îl acuză pe Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, într-o scrisoare adresată ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB), de abuz de poziţie şi de suspectă însuşire de acţiuni.

Referindu-se la Dan Paul, Mărginean acuză "Tranzacţionarea de acţiuni ale SC S.A. de către unii brokeri care au concomitent şi calitatea de acţionari persoane fizice la această societate, ţin evidenţa acţiunilor acasă şi procedează - în mod abuziv - la emiterea de aşa zise rudelor de gradul I, mai concret fratelui său".

Reamintim că Dan Paul este supus unei investigaţii declanşate de CNVM (la 8 ianuarie) ca să constate legalitatea felului în care a devenit acţionar al "Neferal" S.A., societate tranzacţionată pe segmentul "Rasdaq" al BVB.

Preşedintele "Neferal" suspectează că, în spatele ordinului de vânzare a pachetului de acţiuni "Neferal" achiziţionat de Dan Paul nu s-ar afla documentaţia care să ateste autenticitatea voinţei vânzătorului.

Preşedintele "Neferal" invocă, deasemeni acuzator, tărăgănarea producerii probei pentru legalitatea tranzacţiei.

Într-o scrisoare adresată CNVM cu o săptămână în urmă, Ştefan Mărginean reproşează lipsa de "celeritate a investigaţiei".

De fapt, investigaţia s-ar fi putut încheia într-o oră, dacă casa de brokeraj vânzătoare ar fi prezentat documentele însoţitoare ordinului de vânzare.

Să menţionăm aici, că, din informaţiile noastre, tranzacţiile vizate s-au derulat prin SSIF "Finaco" - casa de brokeraj condusă chiar de Dan Paul. În opinia noastră, Mărginean încearcă să-I găsească o vinovăţie lui Dan Paul, din cauza exasperării pe care I-au provocat-o multiplele procese în instanţă care, după cum o afirmă preşedintele "Neferal", sunt pe cale să blocheze activitatea economică a societăţii.

Gurile rele din piaţă avansează ipoteza că tărăgănarea investigaţiei de către CNVM are scopul precis să depăşească ziua de sâmbătă.

Dan Paul este preşedintele Asociaţiei Brokerilor, dar mandatul său se va încheia sâmbătă, când Adunarea generală convocată la Sinaia îşi va alege preşedintele pentru următorii doi ani.

Între cei trei candidaţi figurează şi Dan Paul.

Gurile rele prezumă un rezultat al investigaţiilor CNVM defavorabil lui Dan Paul şi presupun o complicitate cu acesta a Direcţiei Generale CNVM, pentru a-i înlesni reconfirmarea în poziţia de preşedinte al Asociaţiei Brokerilor (automat şi pe aceea de vicepreşedinte al Bursei de Valori).

De altfel, în corespondenţa cu CNVM, dar şi în declaraţiile acordate ziarului "BURSA", Ştefan Mărginean îl acuză pe directorul CNVM Vladimir Cojocaru de complicitate cu Dan Paul.

Însă Dan Paul este privit în piaţă dintr-o altă perspectivă - ca una din articulaţiile a ceea ce este numit drept "Grupul de la Constanţa".

Unii brokeri susţin că celebra intervenţie a lui Adrian Năstase, din toamna anului 2001, despre "acţionariatul încrucişat la SIF-uri" - o intervenţie din care nimeni nu a înteles nimic la acea dată - s-ar fi referit la o afacere complexă de spoliere a SIF-urilor, pusă la punct de trei grupări, una olteană, una gălăţeană şi una constănţeană.

Mecanismul presupune ca societăţi neprofitabile din proprietatea grupării să devină acţionare la SIF-uri şi să-şi impună proprii oameni în structurile de conducere ale SIF-urilor, obligându-le să procedeze la majorări de capital în societăţile respective.

În acest fel s-ar produce fenomenul de "acţionariat încrucişat" pomenit atât de criptic de Adrian Năstase.

Totodată, societăţile care sunt concomitent proprietare ale SIF-urilor dar şi figurează în portofoliile lor, ar obţine credite din partea băncilor la care SIF-urile sunt acţionare, prezentând drept garanţii însăşi acţiunile SIF pe care le deţin. Creditele ar fi folosite pentru achiziţia unor altor acţiuni SIF, care să prilejuiască reluarea afacerii şi preluarea tot mai accentuată a controlului asupra SIF-urilor ... cu banii SIF-urilor.

Dacă acesta va fi fost temeiul intervenţiei lui Adrian Năstase din septembrie 2001, atunci este tare interesant că afacerea se derulează de şase ani, cu ştiinţa autorităţilor, fără ca ele să fi intervenit altfel decât târziu şi palid, prin încercări de modificare a legislaţiei SIF-urilor.

Să ne amintim tulburarea de acum doi ani în privinţa schimbării pragului maxim permis pentru deţinerea de acţiuni SIF şi măsurile contra concertării acţionarilor, cele care sunt atât de greu de aplicat.

Precizare: Titlul articolului are caracter exclusiv publicistic, folosind coincidenţa dintre numele "Dan Paul" şi conceptul juridic al unui drept al creditorilor împotriva acţiunilor viclene ale debitorilor; în realitate, între Dan Paul şi acest concept nu există nicio legătură.

La Tribunalul Bucureşti figurează un număr de 20 de procese intentate de Dan Paul unor diverse societăţi. Nu dispunem de situaţia la toate instanţele judecătoreşti din ţară.

Grupurile de la SIF-uri

Cu o avere estimată la peste 30 de milioane de dolari, omul de afaceri Victor Băldescu este un împătimit al raliurilor şi maşinilor scumpe. Afacerile sale sunt răspândite de la operatorul portuar ROMNED, la turism pe malul mării, la afaceri cu metale, şi până la afaceri cu piese de schimb sau băuturi răcoritoare. Surse din piaţa de capital susţin că este unul dintre cei mai importanţi investitori în SIF-uri, fiind "patronul grupului de la Constanţa", care ar controla pachete importante din societăţile de investiţii financiare.

Din componenţa "grupului de la Constanţa", ar mai face parte Dan Paul şi Sorin Greavu, consideraţi oamenii prin care acţionează Victor Băldescu pe piaţa noastră de capital.

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, susţinea, în 2001, că tot războiul pornit împotriva sa, la acea vreme, de către Dan Paul, era cauzat de refuzul SIF de a ceda controlul unei societăţi din portoliu către "patronul din Constanţa" al lui Paul.

Prezentăm alăturat o schemă a afacerilor (fără pretenţia că ea ar fi completă) în care interesele omului de afaceri Victor Băldescu s-au intersectat cu cele ale preşedintelui Asociaţiei Brokerilor, Dan Viorel Paul, în ceea ce specialiştii numesc "gruparea Constanţa" - una din cele trei grupări autohtone care se pare că au reuşit în ultimii ani să concentreze pachete semnificative în SIF-uri.

Celelalte grupări sunt centrate în jurul lui Cătălin Chelu şi, respectiv, Dinel Staicu. Surse din piaţa de capital susţin că fiecare grupare controlează pachete cuprinse între 10 şi 20% din SIF-uri (însă această informaţie este aproape imposibil de verificat).

Numai că legea nu permite astfel de concentrări la SIF-uri, astfel că multe pachete de acţiuni la societăţile de investiţii financiare sunt acumulate pe numele unor interpuşi - rude, prieteni sau parteneri de afaceri, ceea ce creează un păienjeniş de interese ce gravitează în jurul celor mai importante societăţi de investiţii din ţară. Un păienjeniş tot mai greu de demantelat din cauza numărului tot mai mare de membri.

Cea mai vizibilă reţea este cea a lui Dinel Staicu, care, prin diverse asociaţii, firme, parteneri de afaceri şi rude a reuşit să controleze o bună parte din SIF Oltenia, fapt care a ieşit timid la iveală în ocazia falimentului unei societăţi din grup, când lichidatorii companiei respective au încercat să valorifice din activele societăţii.

O firavă imagine a controlului exercitat de cele trei grupări asupra SIF-urilor poate fi pusă şi pe seama uşurinţei cu care au reuşit să-şi impună oamenii apropiaţi în consiliile de administraţie şi în poziţii cheie la SIF-uri, în ultimii ani. În realitate, ne este aproape imposibil să decelăm cu exactitate care este controlul exercitat de grupurile de interese care gravitează în jurul SIF-urilor. Dar de acest control se vorbeşte tot mai insistent în ultimii ani.

Dacă Dinel Staicu şi Cătălin Chelu s-au mărginit să rămână doar investitori importanţi în SIF-uri, de partea cealaltă, Dan Paul a ţintit şi spre poziţii importante în structurile pieţei noastre de capital. Din poziţia de şef şi acţionar al casei de brokeraj Finaco Securities Bucureşti. Dan Paul a reuşit să preia, prin alegeri, funcţia de preşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi de aici cea de vicepreşedinte al BVB. Şi partenerul său, Victor Băldescu, a controlat o parte din casa de brokeraj SIRA Invest din care s-a retras cesionându-şi partea către un investitor elveţian. Gruparea mai controlează şi firma Metalrom Bucureşti, specializată în reciclarea fierului vechi, companie care a avut deţineri în REMAT Călăraşi şi REMAT Constanţa.

Cu banii câştigaţi, fiecare grupare a reuşit să achiziţioneze succesiv pachete importante la societăţi listate pe piaţa de capital, în special SIF-uri. Pare că ponderile au devenit atât de importante încât relativ recent, Dan Paul afirma că intenţionează să-şi concetreze toate deţinerile într-un fond de investiţii exclusivist în care cei interesaţi să poate investi dacă au o anumită sumă - minim jumătate de milion de dolari.

Daniel Bojin

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Uite cine vorbeste ! Parca era la Metanef. Marginean este un securist vechi DIE. Baiatul asta cara armament cu mineralierele tarii pe directia Japonia, unde a functionat pe post de "diplomat" prin anii '70. Informatii la generalul Mitica Detot si la fostul presedinte al consiliului de administratie al MetalImportexport Serbanescu, alt securist greu al Epocii de Aur, fost director al filialei Petrolimportexport din tari arabe.

    1. Marginean este si membru in colegiul de conducere al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (http://www.ccib.ro/bd_html.as px?id_html=102&id_language=1). Intrebarea care se naste este: oare si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti este legata de ceea ce scria ovidiu mai sus? Acolo figureaza si George Cojocaru si multi altii

    Margineanu l-a lucrat urat pe Serbanescu, fortandu-l s` vina inapoi de la Petrol..., din Liban, la Metalexport...

    Margineanu lugra in subordinea lui Diaconescu si era bun prieten cu Serbanescu. Au fost impreuna si la furat de portocale. Nu stiu ce s-a intamplat. Si Metal si Petrol faceau la vremea aceea pentru Securitate transferuri de sute de milioane de dolari prin Societe Generale... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb