Acţiunile băncilor europene au revenit pe creştere

A.V.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 11 februarie 2016

Acţiunile băncilor europene au revenit pe creştere

Acţiunile instituţiilor de credit din Europa au revenit pe creştere ieri, după şapte zile de declin masiv, ajutate de avansul titlurilor "Deutsche Bank" AG, generat de apariţia informaţiei potrivit căreia cea mai mare bancă germană ia în considerare să răscumpere datorii de câteva miliarde de euro.

Titlurile "Deutsche Bank" erau în creştere cu 6,5% pe piaţa din Frankfurt, la ora locală 16.17, atingând 14,60 euro. În ziua precedentă, cotaţia băncii germane a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani.

În opinia investitorilor, informaţia privind posibila achiziţie de datorii, publicată de Financial Times, aduce un anumit calm în sectorul bancar.

"Creşterea acţiunilor Deutsche Bank dă asigurări unor investitori care îşi făceau probleme cu privire la o posibilă contagiune în sectorul bancar", declară, potrivit Reuters, Francois Savary, director de investiţii la Prime Partners din Geneva.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a crescut cu 1,9%, la 1.243,08 puncte, după un declin de 1,6% în ziua anterioară. Indicele privind evoluţia băncilor europene, STOXX Europe 600 a urcat cu 4,6%, la 138,81.

Acţiunile "UBS Group" AG, cel mai mare grup bancar elveţian, au crescut cu 5,8%, la 14,53 franci.

Banca a reacţionat la turbulenţele de pe pieţele financiare globale şi la declinul major al titlurilor sale (din zilele anterioare) prin îngheţarea, cel puţin până la mijlocul anului, a salariilor pentru bancherii de investiţii.

Titlurile "UniCredit" SpA, cel mai mare grup bancar din Italia, au câştigat 10,3%, ajungând la 3,05 euro. Board-ul băncii şi-a exprimat, în mod unanim, încrederea deplină în directorul executiv Federico Ghizzoni, după ce acesta a luptat, luni de zile, ca să păstreze sprijinul investitorilor. Votul a venit pe fondul speculaţiilor potrivit cărora postul lui Federico Ghizzoni nu ar fi sigur.

Şi acţiunile marilor bănci greceşti au crescut pe parcursul zilei de ieri, însă la finele sesiunii bursiere, acestea au scăzut din nou (cu o singură excepţie). Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, au coborât cu 2,3%, la 0,13 euro, iar cele ale "Eurobank Ergasias" SA - cu 1,8%, la 0,34 euro. Acţiunile "Alpha Bank" AE au urcat cu 3,6%, la 1,16 euro, în schimb, cele ale "Piraeus" au pierdut 3,2%, ajungând la 0,09 euro.

Scăderea a venit după ce guvernatorul băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a avertizat că amânarea finalizării primei evaluări a programului de asistenţă financiară ar putea afecta redresarea economică în semestrul al doilea.

Un acţionar din Top 10 ai "Deutsche Bank" pretinde că "investitorii şi-au pierdut total încrederea în bancă", iar o redresare rapidă după această criză nu este "probabilă", dată fiind magnitudinea problemelor care afectează instituţia, conform Zero Hedge, care citează agenţia Reuters. Investitorii se tem că "Deutsche Bank" va fi nevoită să apeleze la pieţe pentru mai mult capital, deşi a atras, în acest mod, 20 de miliarde de euro în perioada 2010 - 2014, ca să acopere costurile legale.

Potrivit Zero Hedge, temerile legate de "Deutsche Bank" sunt reale, dat fiind că banca are o expunere pe produse derivate de 64.000 de miliarde de dolari. Pentru comparaţie, PIB-ul Germaniei este de 3.900 miliarde de euro, iar cel al economiei zonei euro, de 13.200 de miliarde dolari.

Investitorii "Deutsche Bank" au temeri şi cu privire la "calitatea board-ului de supraveghere" al băncii, care are nevoie de "feţe noi, cu competenţe financiare", scrie Zero Hedge. În plus, aceştia se tem că cei doi ani planificaţi de actuala conducere pentru redresare "reprezintă o perioadă prea lungă".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. dragii mei,

    exista o inadvertenta de logica si anume :"Un acţionar din Top 10 ai "Deutsche Bank" pretinde că "investitorii şi-au pierdut total încrederea în bancă", iar o redresare rapidă după această criză nu este "probabilă", dată fiind magnitudinea problemelor care afectează instituţia, conform Zero Hedge, care citează agenţia Reuters." Cat incredere putem avea in aceasta afirmatie care ar insemna pentru acel investitor o diminuare a propriilor sale investitii spunand asa ceva. Pe de alta parte agentia REUTERS nu este un etalon de obiectivitate si profesionalism, astfel in anul 2011 mentionand faptul ca ERSTE BANK intentioneaza sa retraga BCR de pe bursa :-) Un alt element interesant in acest puzzle este cartea unui fost functionar vienez intittulata: ESTE DEUTSCHE BANK o uniune criminala?..IST DIE DEUTSCHE BANK EINE KRIMINIELLE VEREINIGUNG?. Acest raspuns este imediat dat in cazul in care s ar consulta paragraful 129 aliniatul 2 care nu va lasa nicio indoiala...Cartea lansata la sfarsitul anului denota mai mult o personalitate a autorului care si-ar dori a fi un competitor pentru James Bond. Brutala observare a profilului psihologic si indeplinirii obligatiilor de raportare financiare nu lasa insa prea multe dubii in privinta faptului ca talentul inca nu este suficient pentru a fi complementar lacunelor de informare primare :-) De fapt este un atac asupra monedei euro... 

    1. Am verificat se referea la Bcr Chisinau

    Bancile mai sunt cotate la bursa sau la Bce?

    Cred ca nu mai au nici o treaba cu economia reala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb