Acţiunile băncilor europene cresc semnificativ

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2008

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au cres­cut vineri în principal cele din sectorul financiar, inves­titorii speculând că băncile centrale vor reduce dobânzile. În plus, aceştia anticipau că pachetul de salvare a sis­temului financiar american va fi aprobat.

Acţiunile HBOS Plc, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, care va fi preluat de "Lloyds TSB Group" Plc, au crescut cu 18%, la 200,5 pence. Titlurile "Lloyds TSB" au urcat cu 11%, la 290,25 pence. Acţiunile "Barclays" Plc, a treia bancă britanică, au crescut cu 8,9%, la 368 pence.

Economiştii preconizează că Bank of England va reduce dobânda-cheie în această săptămână.

Acţiunile "Hypo Real Estate Holding" AG au crescut cu 41%, la 7,51 euro, după ce autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au aprobat ajutorul guvernamental de 35 de miliarde de euro (48,3 miliarde de dolari) pentru această instituţie.

Acţiunile "BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă din Franţa, au urcat cu 9,4%, la 71,34 euro. Titlurile "Credit Agricole" SA, a doua bancă franceză - după valoarea activelor, au câştigat 6,1%, ajungând la 15,39 euro. Titlurile "Société Générale"SA, numărul trei local în domeniul bancar, au câştigat 7,3%, afişând un preţ de 68,64 euro.

Titlurile "Regal Petroleum" Plc, explorator britanic de ţiţei şi gaze, au crescut cu 51%, la 125 pence, după ce Daily Telegraph a anunţat că "Royal Dutch Shell" Plc, cea mai mare societate petrolieră din Europa, propune 1,2 miliarde de dolari pentru preluarea acesteia. La rândul său, Financial Times nota că "Regal Petroleum" a confirmat că a fost contactată de un număr de companii în legătură cu o posibilă preluare de active, iar, potrivit unor surse, "Shell" a înaintat o ofertă care dă "Regal" o valoare de 1,2 miliarde de dolari. În schimb, "Regal" a negat aceste informaţii.

Acţiunile "InBev" NV, producătorul de bere care preia "Anheuser-Busch" Cos. pentru 52 de miliarde de dolari, au scăzut cu 4%, la 40 de euro. Compania a anunţat că cererea de bere slăbeşte în Rusia şi Ucraina, "contrar aşteptărilor iniţiale ale pieţei, de creştere puternică".

Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 2,8%, la 261,43 puncte. CAC 40 al pieţei din Paris a urcat cu 3%, FTSE 100 al celei din Londra - cu 2,3%, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 2,4%.

O săptămână rea pentru S&P 500

Acţiunile tranzacţionate la bursele din SUA au scăzut vineri, indicele Standard & Poor"s 500 încheind cea mai rea săptămână de după atacurile teroriste din 2001. Investitorii cred că planul de salvare a băncilor nu este suficient ca să deblocheze pieţele creditelor şi să prevină recesiunea.

Acţiunile "JP Morgan Chase&Co.", cea mai mare bancă americană - după valoarea depozitelor, au scăzut cu 3,95 dolari, la 45,90 dolari. Acţiunile "Citigroup" Inc., cea mai mare bancă americană după valoarea activelor, au scăzut cu 4,15 dolari (18%), la 18,35 dolari (cel mai puternic declin de după 1988). Scăderea a fost cauzată de faptul că banca a pierdut înţelegerea de preluare a unor active "Wachovia" Corp., care va fi cumpărată în întregime de "Wells Fargo&Co.".

Vineri, indicele S&P 500 a coborât cu 1,4%, Dow JonesIndustrial Average şi Nasdaq Composite - cu 1,5%. Pe întreaga săptămână trecută, Dow a pierdut 7,3%, iar Nasdaq 10,8%, ambii indici atingând cele mai reduse niveluri din 2005 până în prezent.

Bursele asiatice - pe trend descendent

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au scăzut vineri, ca urmare a creşterii costurilor împrumuturilor, dar şi pe fondul temerilor că planul de salvare a băncilor din SUA nu va duce la evitarea recesiunii.

Acţiunile "Orix" Corp., cea mai mare societate de leasing din Japonia, au scăzut cu 11%, la 10.690 yeni (cel mai redus curs din mai 2004 până în prezent). "Orix" are datorii de trei ori mai mari decât capitalul său.

Acţiunile "Toyota Motor" Corp., cel mai mare producător auto din Japonia, au scăzut cu 5,3%, la 4.080 yeni, ca urmare a declinului comenzilor industriale din SUA. Acţiunile companiei nipone au scăzut cu 14% în intervalul 29 septembrie - 3 octombrie, acesta fiind cel mai puternic declin săptămânal din ultimii 21 de ani. "Toyota" a oferit credite fără dobândă pentru 11 modele, pe piaţa din SUA, ca urmare a reducerii vânzărilor sale pe această piaţă până la cel mai mic nivel din 1987 până în prezent.

Titlurile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume şi cel mai mare producător de petrol din Australia, au scăzut cu 4%, la 30,42 dolari australieni, ca urmare a declinului cotaţiilor ţiţeiului. Acţiunile "Cnooc" Ltd., cel mai mare producător de petrol offshore din China, au coborât cu 5,9% pe piaţa din Hong Kong, la 8,33 dolari HK. Titlurile "Mitsubishi" Corp., cea mai mare casă de comerţ din Japonia, care realizează peste 50% din profit din tranzacţiile cu materii prime, au pierdut 5,2%, stabilind un curs de 1.938 yeni.

Acţiunile "JSW Steel" Ltd., al treilea producător de oţel din India, au coborât cu 7%, la 424,20 rupii. Compania a anunţat că ar putea reduce din nou preţurile de distribuţie, ca urmare a declinului preţurilor pe piaţa mondială de profil.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a coborât cu 1,9%, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 2,9%, S&P/ASX 200 al pieţei din Sydney - cu 1,4%. Pieţele din China, Coreea de Sud, Indonezia şi Pakis­tan au fost închise.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb