Acţiunile Bayer au scăzut marţi cu până la 5%, la cel mai redus nivelul din aproape şapte ani, în urma despăgubirilor de 2 miliarde de dolari obţinute de un cuplu din Statele Unite într-o instanţă americană, în care reclamanţii au acuzat că erbicidul Roundup, produs de divizia Monsanto, i-a îmbolnăvit de cancer, transmite Reuters.
Mărimea despăgubirilor stabilită de juriu va fi probanlil redusă în baza unei decizii a Curţii Supreme americane, care limitează raportul dintre daunele punitive şi cele compensatorii la 9 la 1.
Acţiunile au închis în declin cu 2%, la 55,33 de euro pe unitate.
Juriul i-a acordat compensaţii de 18 milioane de dolari şi daune punitive de 1 miliard de dolari lui Alva Pilliod şi compensaţii de 37 de milioane de dolari şi daune punitive de 1 miliard de dolari soţiei sale, Alberta Pilliod.
Potrivit juriului, Roundup a fost conceput greşit, compania nu a informat în privinţa riscurilor cancerigene şi a acţionat cu neglijenţă.
Bayer a anunţat, luni, că verdictul este dezamăgitor şi că va face apel.
Este al treilea verdict consecutiv în defavoarea Bayer în litigiile legate de erbicidul Roundup, produs de divizia Monsanto, companie cumpărată anul trecut pentru 63 de miliarde de dolari.
"Anticipăm că cea mai mare parte a daunelor punitive va fi redusă la apel. Cu toate acestea, nivelul daunelor compensatorii este îngrijorător pentru piaţă, având în vedere că este peste cel din cazul Hardeman", potrivit analiştilor băncii JP Morgan. Aceştia s-au referit la daunele compensatorii de 5 milioane de dolari acordate unui reclamant dintr-un caz anterior.
Potrivit JP Morgan, litigiul a redus capitalizarea Bayer cu 5 miliarde de euro, dar că va dura până în 2020 înainte ca alte cazuri şi decizii ale unor curţi de apel să ofere mai multă claritate.
Bayer, care a inventat aspirina, medicamentul de prevenire a atacurilor vascular cerebrale Xarelto şi pastilele pentru controlul sarcinilor Yasmin, are procese în SUA cu peste 13.400 de reclamanţi legate de erbicidiul Roundup.
Valoarea de piaţă a Bayer a scăzut sub suma plătită pentru Monsanto, după ce capitalizarea s-a redus cu circa 40 de miliarde de euro în urma primului verdict nefavorabil, care a avut loc în august anul trecut.