Acţiunile Bonas încheie prima zi la BVB sub preţul din plasament

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2021

Acţiunile Bonas încheie prima zi la BVB sub preţul din plasament

Capitalizare bursieră de 22,2 milioane lei

Acţiunile Bonas Import Export (BONA) au încheiat prima zi de tranzacţionare în Piaţa AeRO la preţul de 4,54 lei, cu 9,2% sub cel din plasamentul privat, ce a precedat listarea titlurilor producătorului clujean de lactate pe Sistemul Multilateral al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este o premieră în piaţă, în condiţiile în care toate noile intrate pe AeRO din ultima perioadă au încheiat prima zi bursieră la preţuri peste cele din plasamente. Nici rulajul nu a fost foarte ridicat, schimburile cu acţiunile BONA ridicându-se în prima zi la 1,1 milioane de lei, mai reduse decât cele obişnuite pentru prima zi a unui emitent pe AeRO. Faţă de preţul de închidere al acţiunii de ieri, capitalizarea bursieră a Bonas Import Export se ridică la circa 22,2 milioane de lei.

Compania vine în piaţă cu planuri de dezvoltare, pentru care va apela la finanţare prin mecanismele bursiere, după cum a spus ieri Vasile Naş, Preşedintele Consiliului de Administrare al Bonas Import Export, cu ocazia evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare a acţiunilor BONA.

Domnia sa a declarat: "Ne vom dezolta atât pe liniile de business pe care ne-am consacrat, cât şi pe unele noi, în producţie şi în retail. De exemplu, săptămâna trecută am deschis o linie pilot de producţie a îngheţatei din lapte. Prin această linie putem produce deocamdată doar 1.000 de kilograme pe zi, urmând să vedem ce se va întâmpla în continuare. Ne-am programat o investiţie într-o fabrică nouă, de la zero, şi credem că piaţa de capital ne-ar fi de mare ajutor în acest sens. Noua fabrică va fi axată în principal pe produse din segmentul brânzeturilor, în special brânzeturi maturate, dar vom avea şi alte segmente noi de producţie, inclusiv o linie dedicată producerii îngheţatei din lapte proaspăt".

Conform celor spuse de preşedintele Bonas, compania îşi propune să îşi extindă şi reţeaua de desfacere a produselor, intrând în piaţa din Bucureşti.

"Momentan, fabrica lucrează aproximativ la 60% din capaciatatea de procesare autorizată, iar pe viitor vrem să creştem cantitatea de lapte procesată, însă trebuie să o facem crescând şi capaciatea de desfacere", a spus Vasile Naş, adăugând: "Deocamdată avem deschise 18 magazine proprii în Cluj, însă vrem să ajungem în scurt timp şi pe piaţa din Bucureşti. Plănuim să deschidem, cel puţin în faza iniţială, până la zece magazine, cu produse trandiţionale şi proaspete. În total ne gândim să creştem anul acesta reţeaua cu 20 de magazine noi, în regie proprie sau în sistem de franciză".

Pentru a-şi susţine planurile, compania va opera o majorare de capital, prin care vrea să atragă circa două milioane de euro, pentru o acţiune deţinută fiecare investitor va putea subscrie două acţiuni noi, cu o valoare nominală de un leu, conform memorandum-ului de listare. Conducerea Bonas urmează să anunţe săptămâna viitoare mai multe detalii în legătură cu operaţiunea de piaţă.

Bonas Import Export a derulat, în luna aprilie a acestui an, un plasament privat prin care au fost vândute 40,76% din acţiunile Bonas, la preţul de 5 lei/titlu. Oferta a fost suprasubscrisa încă din prima zi, compania reuşind astfel să strângă de la 114 investitori aproximativ zece milioane de lei.

Produsele lactate Bonas sunt fabricate în localitatea Dezmir, comună Apahida, judeţul Cluj. Fabrică are o suprafaţă de peste 1000 mp, cu o capacitate totală de procesare de 15.000 de litri de lapte pe zi.

Anul trecut, compania a înregistrat venituri totale de 17,7 milioane lei, în scădere cu 13% faţă de anul 2019, şi un profit net de 0,45 milioane lei, faţă de 1,1 milioane lei în 2019, în contextul în care, în urma pandemiei de COVID-19 au fost sistate unele livrări către societăţi din sectorul HoReCa şi instituţii publice precum grădiniţe, şcoli, spitale. Pentru 2021, conducerea Bonas estimează o creştere cu peste 70% a veniturilor totale, la 30,4 milioane lei, iar trendul ascendent este preconizat să continue, astfel că în 2023 veniturile totale ar urma să ajungă la aproape 55 milioane lei. Profitul net este estimat pentru acest an să urce la aproape 2,2 milioane lei, iar până în 2023, să ajungă la 4,6 milioane lei, conform raportului de ieri al companiei.

Acţionarii principali ai companiei sunt Vasile Naş (20,44%), Emil Ovidiu Naş (20,44%) şi Petru Brad (18,33%).

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Desigur ca este doar o coincidenta nefericita faptul ca unul din patroni este fost secretar de stat in cabinetul Dancila, dupa cum nefericita este si coincidenta ca si-au supraevaluat firma pana la cer inainte de plasamentul privat, drept pentru care pretul de la finalul primei zile este absolut intamplator.

    Asadar, aceasta "companie" are toate sansele sa ajunga un jucator de top pe piata lactatelor, oricine spune altceva nefiind decat un carcotas rau intentionat ... 

    1. cei trei patroni au lucrat doar in mediul privat din 1990 pana astazi

      poti sa le citesti CV in memorandum

      iar cu supraevaluarea pana cer se observa ca nu stii despre ce vorbesti  

      Deci Sorin Nas nu-si spala banii prin intermediul rudelor. Am inteles si raman in continuare dezinformat.

      Facand o medie a profiturilor pe ultimii patru ani, cei prezentati in memorandum, rezulta ca, per actiune, randamentul net este de 4% si ca banii platiti in plasamentul privat se vor recupera in 25 de ani. Asa este, actiunea nu este supraevaluata deloc!

      Si sa nu uitam ca, pentru succesul BONA, concentrarea cotei de piata in mana jucatorilor medii si mari nu va continua, pentru ca acestia, cuminti, vor astepta ca Bonas, patronata de un geniu a lui Daddy si Dancila, sa ii prinda din urma.

      Este foarte interesant raportul dintre numarul de angajati si numarul litri de lapte procesati, fiecarui angajat revenindu-i circa 110 litri/zi. Raportat la alti jucatori listati la bursa, sau care si-au manifestat intentia sa apara acolo, rezulta ca Bonas face actualmente protectie sociala pe banii actionarilor.

      Se vede ca cineva a muncit "cu drag si spor, pentru al tarii viitor" in partidul lui Dragnea! 

      Mai verifica un pic calculele . 15 000 l / 70 angajați. Ori dezinformezi ori ai lipsit de la orele de matematica :))

      Esti atat de atent incat sigur ai stiut dar ai ales sa ignori inclusiv afirmatia facuta ieri, la debutul pe BVB, cand am fost informati ca lucreaza la 60% din capacitatea. Deci 60% din 15.000 de litri inseamna 9.000 de litri.

      Cat priveste numarul de angajati, du-te la pagina 10 din memorandum (ca tot iti place sa-l pomenesti) si o sa constati ca sunt 83 de bucati mari si late. 

      Asadar: 9.000 : 83 = 108 litri. 

      Deci, ia mai spune-mi inca o data cum era treaba cu competentele secretarului de stat pus de Daddy sa o serveasca pe Dancila, ca mor de curiozitate ... 

      nu ai nici o dovada ca se spala bani, dar sub anonimat orice frustrat poate afirma orice

      Tu nu cumva esti baietelul ala care vorbeste in clipul de prezentare cu o dictie impecabila? Atunci afla de la mine, nenisorule, ca ati fi putut spala mai bine toate aparatelea alea pe care se vede jegul in filmare.

      Cat despre spalarea de bani, e o chestiune de timp pana cand orice politician, cu atat mai mult daca a fost PSD-ist infipt la varf de minister, va trebui sa raspunda mai devreme sau mai tarziu. 

      Si ma bucur ca imi raspunde un anonim care pretinde ca anonimatul este protectorul frustratilor. 

      Dar tu ai vreo dovada ca nu se spala bani si prin Bonas?

      nu au nici o dovada, cred ca esti de la concurenta si ataci compania cu cele mai bune produse lactate din Cluj

      Cele mai bune lactate din Cluj in ambalaje de cea mai proasta calitate, ai vrut sa spui. Nu-i asa?

    Si astazi tot despre laptic vorbiti?

    E cald afara si se acreste repede daca e natural, asa ca din lipsa de patriotism, aleg sa raman tot pe UHT-ul belgian, e proaspat si dupa sase luni ;) 

    E drept că mi-a mai slăbit vederea, dar recunoști niște imagini mai vechi, cu turma de vaci a Bonas pe pășune! Seamănă cu turma CAP, vacile dar și pasunea!

    1. Daca privesti atent, o sa constati ceva legat de inaltimea plantelor prin care au fost bagate animalele, si-o sa recunosti faptul ca parcela este supraaglomerata cu animale dupa orice standard din zootehnie. In concluzie: o imagine pentru "taranul" de la oras, ala de se mai cheama investitor de retail ...

      Daca vei privi si filmuletul de prezentare, o sa vezi un veritabil CAP acolo, unul degradat si cu mari portiuni neingrijite, semn ca cei de la Bonas inteleg perfect ce inseamna riscul de biosecuritate prezentat de rozatoare. 

      Ce mai, o frumusete de companie! 

      Era sa uit: ambalajelor lor sunt minunat de ieftine, bat orice standard din domeniu.

      Important este ca la sedinta inaugurala de tranzactionare ni s-a vorbit de Sanziene si purificarea adusa de acestea.

      Oare ce urmeaza, sa fie recitate poezii si sa avem momente literare de acum inainte?! 

      sunteti platiti de concurenta sa comentati impotriva producatorului din Cluj cu cele mai bune produse, va roade invidia ca peste cateva saptamani vor ajunge in Bucuresti si vor castiga consumatori

      Va doresc succes, tovarasi PSD-isti din Cluj, si va anunt ca in Bucuresti viata va fi deosebit de grea. Puteti fi din oricare parte a tarii, dar cand ajungeti aici o sa incepeti sa ganditi mai mult, caci e un proces natural de invatare.

      MAI OAMENI BUNI , TURMA DE VACI DIN FOTOGRAFIE , NU E A LUI BONAS !!! BONAS NU ARE NICI O VACA !!! NICI MACAR , O URMA DE VACA !!! POATE DOAR , O VACA EXTRATERESTRA !!! E SCRIS FOARTE CLAR , IN MINUNATUL LOR PROSPECT : EI DOAR ADUNA CU MASINILE LOR DE STIL ''''' TANC '''''', LAPTELE DE LA ALTI PRODUCATORI DIN JUDET !!! SI IL TRANSFORMA , IN CE-L TRANSFORMA !!! NU VEDETI CA AU EVITAT SA SPUNA CLAR , DACA AU VACI PERSONALE , S-AU NU ??? AU VACI DE LAPTE , CATE AVETI SI VOI , IN CASA !!! NU MAI CADETI IN PLASA PROPAGANDEI COMUNISTE , CARE INCEARCA SA VA ZAPACEASCA !!! ASTA NU E COMPANIE , E ''''' START-UP '''''', CUM SPUN CAPITALISTII !!! E O AFACERE DE FAMILIE !!! OMULETII , VOR SA AJUNGA SI EI MILIONARI , DUPA MODELUL CELORLALTE SOCIETATI LISTATE , SI ATAT !!! RETINETI , VA ROG , CA A APARUT DE NICAIERI !!! CINE A AUZIT DE EA ??? E DIN ZONA CREPUSCULARA A ROMANIEI !!! POATE SANT OAMENI DE BUNA CREDINTA !!! S-AU POATE URMARESC DOAR CASTIGUL LOR PERSONAL !!! NU UITATI : ADEVARUL E DINCOLO DE NOI !!! TRAIM INTR-O SOCIETATE COMUNISTA , IN CARE UNII OAMENI DIN SECTORUL PRIVAT , SE ZBAT SA AIBE INITIATIVE , IN CIUDA A TOT CE SE INTAMPLA RAU , IN ACEASTA TARA !!! POT SA-SI URMARESCA DOAR BINELE LOR !!! S-AU POATE VOR SA AJUTE SI ACTIONARII MICI , CARE ALEG SA MEARGA ALATURI DE EI !!! N-AVETI DE UNDE SA STITI !!! E O ENIGMA !!! O FI BINE , SA LE CUMPARATI ACTIUNILE ??? N-O FI BINE ??? NU UITATI VA ROG , UN LUCRU : IN ROMANIA , MAI SANT IN VIATA , CEL PUTIN 5 - 6.000.000 DE COMUNISTI !!! DEGEABA A MURIT PARINTELE LOR , CA EI , JUDECA CA EL !!! PAS CU PAS , DE LA FIRMELE DE STAT , UNII DINTRE EI S-AU EXTINS SI PE PIATA PRIVATA !!! CU BANI CASTIGATI , MAI CINSTIT S-AU NU , DE LA FIRMELE DE STAT !!! DIN SALARII , SMECHERII , S-AU SPAGI CERUTE , PENTRU ACORDAREA DE DIVERSE SERVICII !!! NU AVETI DE UNDE SA STITI , CE TREBURI AU INVARTIT INDIVIZII ASTIA , PANA AU HOTARAT SA SE PRIVATIZEZE !!! SI CU CE BANI !!! ASA CA , E LA ALEGEREA FIECARUIA !!! SA AVETI INCREDERE IN EI , S-AU NU !!! E CA LA LOTERIE !!! E CLAR CA BUNA-ZIUA , CA URMARESC SA SE IMBOGATEASCA !!! SA AJUNGA MILIONARI !!! VORBA E , NUMAI EI ????????????

      SI DUPA EI , VOR URMA ALTII !!! SI ALTII !!! SI ALTII !!! CU CE BANI ??? N-OR SA VA RASPUNDA NICIODATA !!! FIECARE , CUM SE DESCURCA !!! SOCIETATEA ASTA A DEVENIT , FIECARE PENTRU EL !!! OARE O FI INCEPUTUL CAPITALISMULUI IN ROMANIA ??? SE STIE CA , NU AVEM POLITIE , NU AVEM PRIMARI , NU AVEM PADURARI , NU AVEM ASF , NU AVEM ANAF , AVEM NUMAI HAOS !!! EXACT , CE LE CONVINE SI LOR !!!!!!!!!!

      Toti speculeaza IPO-uri in aceste momente!

      Si o sa tot speculeze.... 

      Si govul are programat ceva iesiri din detineri!!! 

      Asteapta sa se propage tiparnita de bani in piata, sa uite lumea de coviduti si sa chieltuiasca. 

      Boomul nu este finalizat, inca! 

      Deci sa vina toti cu IPO-uri si SPAC-uri in piata. 

      Am vazut deja activitate severa inceputa de prin 2019!!! 

      PE de 25 de ani pentru o pocnitura de prezentare si un produs de mijloc nu am ce zice decat BULA de pret!!! 

      Vedem in 10 ani ce PE o sa aibe! 

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb