Titlurile proprii ale Bursei de Valori Bucureşti, listate sub simbolul BVB, au reprezentat, în ultima lună, cel mai bun plasament financiar, aducând randamente maxime pentru persoanele care au vrut să-şi fructifice veniturile prin intermediul pieţei de capital. Astfel, investitorii care s-au orientat către titlurile BVB ar fi înregistrat, în perioada 13 august - 15 septembrie, sporirea veniturilor cu 26,21% dacă s-ar fi hotărât să-şi vândă acţiunile miercuri.
Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o apreciere de 1,60%, în perioada analizată, în timp ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o creştere de 1,78%. Şi indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, s-a apreciat cu 0,51%, la 474 de puncte.
Tot pe plus au fost şi persoanele care au preferat, la 13 august, să constituie depozite în lei la băncile comerciale. Cei mai inspiraţi însă au fost investitorii care s-au orientat spre Unicredit Ţiriac Bank, raportând câştig de 0,51% din suma investită iniţial, spre deosebire de persoanele care s-au orientat către alte bănci.
În schimb, persoanele care şi-au direcţionat economiile într-un depozit lunar în euro la o bancă comercială au raportat câştiguri mai mici. Astfel, cei care au optat pentru această categorie de plasament au obţinut în continuare un câştig de 0,29% dacă au optat pentru depozitele în euro de la Banca Comercială Carpatica.
La acelaşi pol s-au situat şi persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Investitorii care s-au orientat către fondul "FDI Star Next" au înregis-trat cele mai mari câştiguri la această variantă de plasament, raportând o creştere de 9,16% a sumei investite iniţial.
Investitorii care au achiziţionat bijuterii şi alte obiecte din aur, în speranţa că preţul aurului îşi va continua marşul pozitiv, s-au dovedit în continuare extrem de inspiraţi. Cotaţia metalului galben a crescut cu 3,46% în perioada analizată, pe fondul scumpirii preţului acestuia la nivel mondial.
Persoanele care nu şi-au utilizat resursele băneşti în această perioadă, fiind mai puţin încrezătoare în oportunităţile oferite de piaţă, nu s-au bucurat de decizie. Leul şi-a continuat marşul negativ în raport cu moneda euro, iar cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregis-trat o devalorizare a economiilor cu 0,16%.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.