Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au ajuns, vineri, la 0,678 lei/unitate, după o scădere de 15% în acest an, când au continuat trendul de depreciere, început în toamna trecută. Maximul ultimelor 12 luni a fost de 0,8440 lei/acţiune, pe 3 noiembrie 2015.
Brokerii sunt de părere că preţul FP a fost influenţat de sentimentul negativ din pieţele externe.
Acţiunea FP a fost dezavantajată de evoluţia preţului petrolului, de zvonurile despre potenţialele schimbări legislative privind redevenţele şi impozitarea în domeniul energetic, de eşuarea negocierilor pentru vânzarea participaţiilor la subsidiarele Electrica, dar şi de decizia de a suspenda derularea ofertei publice de cumpărare a acţiunilor proprii anunţate în ianuarie, potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville. Domnia sa ne-a spus: "O reluare a ofertei publice ar putea determina un raliu pe termen scurt al preţului FP şi, de asemenea, listarea Hidroelectrica ar putea avea un impact pozitiv dacă ar avea loc în această toamnă".
Cristina Boicu, Equity Sales Raiffeisen Bank România, menţionează, de asemenea, sentimentul negativ care a influenţat toate pieţele pe parcusul acestui an: "Ajustat cu valoarea returnării de capital, FP a scăzut 6,8% în 2016, din care mai mult de jumătate se explică prin scăderea preţurilor acţiunilor Petrom şi Romgaz. În plus, suspendarea negocierilor cu Electrica a redus din avântul investitorilor FP, iar preţul acţiunii a scăzut după acel moment".
În opinia doamnei Boicu, pentru restul anului, ar fi mai mulţi catalişti de creştere: începerea procesului de listare Hidroelectrica, finalizarea negocierilor cu Electrica şi poate chiar vânzarea unui pachet din companiile nelistate.
Potrivit lui Răzvan Raţ, broker senior al BRK Financial Group, perspectivele de evoluţie ale acţiunilor FP sunt pozitive pentru următoarele trei luni. Domnia sa a spus: "Argumentele ce stau la baza acestei opinii sunt legate în primul rând de posibilitatea valorificării pachetului de acţiuni deţinut la Hidroelectrica în cadrul unei eventuale oferte publice iniţiale în noiembrie. Al doilea motiv ce susţine această opinie constă în planul accelerat de răscumpărare a propriilor acţiuni, şi, nu în ultimul rând, evoluţiile preţului petrolului pot favoriza indirect FP-ul prin participaţiile sale în SNP Petrom.
Scăderea cotaţiei FP de la începutul anului poate fi corelată cu scăderea pieţei de capital atât la nivel naţional, cât şi internaţional la începutul acestui an. Evoluţiile companiilor din sectorul energetic (în care FP deţine participaţii consistente) au contribuit şi ele la declinul acţiunii".