Acţiunile FP au scăzut sub 0,7 lei

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2016

Acţiunile FP au scăzut sub 0,7 lei

Brokerii: "Cotaţia FP, lovită de sentimentul negativ din pieţele externe"

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au ajuns, vineri, la 0,678 lei/unitate, după o scădere de 15% în acest an, când au continuat trendul de depreciere, început în toamna trecută. Maximul ultimelor 12 luni a fost de 0,8440 lei/acţiune, pe 3 noiembrie 2015.

Brokerii sunt de părere că preţul FP a fost influenţat de sentimentul negativ din pieţele externe.

Acţiunea FP a fost dezavantajată de evoluţia preţului petrolului, de zvonurile despre potenţialele schimbări legislative privind redevenţele şi impozitarea în domeniul energetic, de eşuarea negocierilor pentru vânzarea participaţiilor la subsidiarele Electrica, dar şi de decizia de a suspenda derularea ofertei publice de cumpărare a acţiunilor proprii anunţate în ianuarie, potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville. Domnia sa ne-a spus: "O reluare a ofertei publice ar putea determina un raliu pe termen scurt al preţului FP şi, de asemenea, listarea Hidroelectrica ar putea avea un impact pozitiv dacă ar avea loc în această toamnă".

Cristina Boicu, Equity Sales Raiffeisen Bank România, menţionează, de asemenea, sentimentul negativ care a influenţat toate pieţele pe parcusul acestui an: "Ajustat cu valoarea returnării de capital, FP a scăzut 6,8% în 2016, din care mai mult de jumătate se explică prin scăderea preţurilor acţiunilor Petrom şi Romgaz. În plus, suspendarea negocierilor cu Electrica a redus din avântul investitorilor FP, iar preţul acţiunii a scăzut după acel moment".

În opinia doamnei Boicu, pentru restul anului, ar fi mai mulţi catalişti de creştere: începerea procesului de listare Hidroelectrica, finalizarea negocierilor cu Electrica şi poate chiar vânzarea unui pachet din companiile nelistate.

Potrivit lui Răzvan Raţ, broker senior al BRK Financial Group, perspectivele de evoluţie ale acţiunilor FP sunt pozitive pentru următoarele trei luni. Domnia sa a spus: "Argumentele ce stau la baza acestei opinii sunt legate în primul rând de posibilitatea valorificării pachetului de acţiuni deţinut la Hidroelectrica în cadrul unei eventuale oferte publice iniţiale în noiembrie. Al doilea motiv ce susţine această opinie constă în planul accelerat de răscumpărare a propriilor acţiuni, şi, nu în ultimul rând, evoluţiile preţului petrolului pot favoriza indirect FP-ul prin participaţiile sale în SNP Petrom.

Scăderea cotaţiei FP de la începutul anului poate fi corelată cu scăderea pieţei de capital atât la nivel naţional, cât şi internaţional la începutul acestui an. Evoluţiile companiilor din sectorul energetic (în care FP deţine participaţii consistente) au contribuit şi ele la declinul acţiunii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb