ACŢIUNILE MCAB AU URCAT CU 8,93%, VINERI, DUPĂ O DEPRECIERE DE PESTE 30%, ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ Zoltan Prosszer: "Sadalbari nu a cumpărat şi nu a vândut acţiuni Romcab în această perioadă "

M.P., A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2017

Zoltan Prosszer: "Sadalbari nu a cumpărat şi nu a vândut acţiuni Romcab în această perioadă "

"Sadalbari" Târgu Mureş, acţionarul majoritar al "Romcab" (MCAB) nu a vândut şi nu a cumpărat acţiuni MCAB, în această perioadă, ne-a declarat Zoltan Prosszer, preşedintele companiei, vineri, după o şedinţă în care cotaţia MCAB a urcat cu 8,93%, la 4,27 lei/unitate, care a urmat după un picaj de 32,22%, în ultima săptămână, conform datelor BVB.

Evoluţia acţiunilor Romcab a reprezentat subiectul de discuţie cel mai fierbinte al micilor investitori, săptămâna trecută. În numai două săptămâni, acţiunile MCAB au scăzut fulminant (în două zile cu câte 14,9%), în contextul în care un raport Tradeville semnala incidente de plată ale companiei, de vreo 18 milioane de lei.

În aceste condiţii, unele voci s-au întrebat, totuşi, cine cumpără acţiunile Romcab. Unii l-au acuzat pe Prosszer că şi-ar mări deţinerea la un preţ mic, alţii au spus că ar exista anumite companii care au intenţionat prăbuşirea cotaţiei, în speranţa că "Sadalbari" se va speria şi le va vinde ieftin pachetul majoritar.

Joi, Bursa de Valori Bucureşti a solicitat Romcab, printr-un comunicat, să explice situaţia companiei. Operatorul pieţei de capital a transmis că a constatat "necesitatea unei reacţii ordonate, transparente şi accesibile fiecărei persoane interesate", din partea societăţii, ca un răspuns adecvat la situaţia care face, în prezent, obiectul atenţiei publice.

Zoltan Prosszer ne-a spus: "Conducerea companiei şi întreaga companie este focusată pe realizarea tranzacţiei la care ne-am angajat (n.r. o emisiune de obligaţiuni denominate în euro în valoare de maxim 200 milioane euro), în bune condiţii. Am intrat pe ultima sută de metri şi nu ne permitem să ne fie distrasă atenţia de evenimente laterale, minore sau accidentale, motiv pentru care nu vom răspunde interpelărilor, altele decât cele făcute în cadru legal, decât dacă autorităţile de resort vor considera necesar.

Ca atare, revin şi semnalizez, focusul nostru este să realizăm emisiunea, să ne vedem mai departe de treabă, în bune şi optime condiţii. Orice alte discuţii cu Bursa (n.r. BVB), cu ASF, cu acţionari se vor face în cadrul stabilit de lege".

Domnul Prosszer nu a oferit alte detalii despre situaţia companiei.

Raportul Tradeville, de pe 13 ianuarie, făcea legătura între scăderile cotaţiei MCAB şi situaţia financiară a companiei: "Potrivit informaţiilor disponibile în Centrala Incidentelor de Plăţi, furnizate de Risco Servicii Financiare, Romcab a înregistrat 79 de incidente de plată în ultimele trei luni, fără să mai aibă înregistrate astfel de incidente în ultimii 7 ani. Blocajul de lichiditate a fost cel mai probabil motivul cel mai important pentru care acţiunea Romcab a scăzut puternic ieri (n.r. joi), dar şi în ultimele zile. Totalul sumelor refuzate la plată este de 18.147.715 lei. Toate incidentele se referă la bilete la ordin neonorate de Romcab".

Din informaţiile noastre, până vineri, nici un creditor nu a solicitat insolvenţa companiei.

Recent, acţionarii "Romcab" (MCAB) au fost convocaţi, pe 30/31 ianuarie 2017, să decidă, aprobarea de principiu a unui program de emisiuni de titluri de valoare denominate în euro, organizat de Banca Investec Bank plc, în calitate de aranjor principal şi exclusiv al programului de emisiune obligaţiuni, în valoare de maxim 200.000.000 euro (algoritm: 5 EBITDA ultimelor situaţii financiare), potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Titlurile ar urma să aibă o scadenţă între minim 3 şi maxim 10 ani, şi o rată a dobânzii anuale de maxim 9,99 % pe an. În baza acestui program de emisiune se vor putea emite titluri de valoare, în aceleaşi condiţii şi cu aceiaşi termeni ce pot face obiectul admiterii la tranzacţionare pe bursele din Statele Membre UE.

Compania "Romcab" produce cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice. Societatea este controlată de "Sadalbari" Târgu Mureş, cu o deţinere de 69,02%.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cand o companie de asemenea dimensiuni face incident de plata cu instrument de olata ( bilet la ordin), inseamna ca disponibilul ei este 0. Faptul ca si a asumat plati cu bilete la ordin inseamna ca increderea creditorilor a fost egala cu 0 si nu au acceptat sa crediteze societatea decat in schimbul acestor bilete la ordin. Maiexista si posibilitatea ca aceste bilete sa die introduse la plata si de institutiile bancare, daca firma nu a onorat anumite credite scadente. Oricum, este inadmisibil si, probabil, singura directie este insolventa.

    In aceste conditii, acest om vorbeste despre obligatiuni de 200 de mil de eur. Ori e nebun, ori nu constientizeaza in ce situatie se afla.  

    1. E nebun ca merge vrea finantare de pe bursa? Nu prea cred

      Vezi ce datorii uriase are rds si a obtinut finantare 

      Orice firma care investeste are perioade cand sta prost cu cash-ul 

      E limpede ca de acum insolventa e scenariul cel mai probabil.La preturile astea la cupru,nevoia de credit furnizor explodeaza.Asta in conditiile in care el nu a reusit pana acum sa-l achite nici pe cel existent.Cine mai e nebun sa-i suplimenteze acest credit?!Ce banca poate fi atat de inconstienta sa adauge la linia de credit in conditiile in care el are o groaza de incidente de plata,niciun fel de numerar si marje minuscule ale EBITDA?

      In piata se incearca urcarea actiunilor oentru a mai putea descarca din grupul cu 18%.O parte din acest grup a ramas coeziv si le executa ordinele acelasi broker.De aia actiunile mai cresc temporar pentru ca aia asteapta sa se stranga musterii in bid.E insa clar ca unii vor apasa pe tragaci,riscul de a ramane cu gauri imense e extrem de realizabil in conditiile teribile in care se afla compania. 

      PS.Tovarasul Prosszer vorbeste exact ca inaintea falimentului Paneuro.Atunci dadea si mesaje pe la unele articole in care asigura ca victoria finala e aproape.Si acum la fel'lasati-ma sa falimentez cum imi place mie,a la grande,nu ma plictisiti cu fleacuri=falimente blande' 

      Daca e vorba de grupul din Galati au unde se descarce,au mai facut-o si pana acum cumparand jos si descarcand la cel mai mare pret pe firmele lui Chelu dar se va termina curand cu acest obicei...

      Nu stiu daca sunt din Galati,poate brokerul ala si inca 2-3.Restul sunt de prin Bucuresti,Cluj,Brasov.Dar asta e treaba lor,nu e asa important.Pot juca la cacialma cat vor,atat timp ca nu se folosesc de informatii privilegiate.Oricum societatea este moarta pentru bursa,increderea e distrusa iremediabil(nu stiu pe ce s-a bazat ea si pana acum,avand in vedere istoricul majoritarului)

      Treaba este ca piata e foarte calma in conditiile in care majoritarul comunica ,printre niste explicatii grotesti cu inchiderea furnizorilor,ca este in insolventa de facto.Spune extrem de concret ca nu are bani sa-si onoreze obligatiile.

      Partea cea mai proasta e la salariati,care vineri au primit'in mana'(asta arata ca problemele continua,se vede si la CIP unde zilnic apar bilete noi neonorate) doar 300 de lei din salariul pe Octombrie.Nu au de lucru,au salarii restante(si asa mici) si alde ITM nu le apara drepturile. 

      DOMNULE X, care va este interesul ?

      Interesul lui este sa cumoere cat mai ieftin, numai ca nu se mai poate domnule...

    Interesant este ca Zoli da communicate scurte si “linistitoare” iar numarul de BO la ordin a crescut vineri la mai mult de 150. Ce o mai fi si pentru azi ca nu se actualizeaza CIP decat dupa 1 zi

    1. Citisem undeva de RCS ca are grad de indatorare mare, insa nu a avut nicio problema sa obtina finantare, asa va fi si in acest caz. Cand lucrurile se vor calma, toti cei care s-au napustit sa vanda vor regreta, daca nu o fac deja.,...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb