Acţiunile producătorului olandez de dispozitive electronice Philips au crescut cu până la 15% luni, după ce compania a raportat rezultate financiare mai bune decât erau aşteptările în al doilea trimestru, informează news.ro.
Acţiunea a închis luni în urcare cu 14,62% .
Vânzările în termeni comparabili ale grupului au crescut cu 2%, până la 4,5 miliarde de euro (4,88 miliarde de dolari), deoarece cererea din America de Nord a rămas puternică, chiar dacă vânzările în China au scăzut.
Philips, care produce dispozitive medicale şi produse de îngrijire personală, cum ar fi periuţele de dinţi electrice, a înregistrat, de asemenea, o creştere a comenzilor comparabile cu 9% în perioada de trei luni.
Philips a spus că cererea în scădere a Chinei a fost determinată, în parte, eforturilor Beijingului către autosuficienţă în tehnologiile critice, inclusiv în domeniul sănătăţii, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre SUA şi China.
Cu toate acestea, a adăugat că ţara rămâne "o piaţă de creştere fundamental atractivă".
CEO-ul Roy Jakobs a declarat pentru CNBC că a fost încurajat de rezultatele "solide" din trimestrul al doilea, adăugând că are "o încredere puternică" că compania îşi va îndeplini previziunile pentru întregul an, privind o creştere comparabilă a vânzărilor de 3%-5%.
"Într-un mediu macro provocator, am obţinut o îmbunătăţire puternică a marjei, susţinută de programul nostru de productivitate, un flux de numerar operaţional solid datorită gestionării îmbunătăţite a capitalului de lucru şi o creştere comparabilă a vânzărilor în conformitate cu planul nostru", a adăugat Jakobs într-un comunicat.
Compania a raportat o serie de economii de costuri pe parcursul perioadei, inclusiv economii de productivitate de 195 de milioane de euro prin economii de 57 de milioane de euro în modelul de operare, economii de 71 de milioane de euro în achiziţii şi economii de 67 de milioane de euro în alte programe.
Din 2022, Philips s-a angajat într-o reorganizare care va reduce aproximativ 10.000 de locuri de muncă, sau 13% din forţa de muncă a Philips, începând cu ianuarie anul trecut, a raportat Reuters la acea vreme. În acelaşi timp, Philips a declarat că a fost de acord să plătească 1,1 miliarde de dolari în baza unui acord legat de un litigiu de vătămare corporală şi un proces colectiv în urma folosirii dispozitivelor de monitorizare medicală Respironics şi un proces colectiv din SUA .
Acordul se referă la dispozitivele defecte ale companiei pentru apnee în somn, pe care a început să le recheme în iunie 2021 din cauza problemelor de sănătate.
Jakobs a spus că acordul aduce "finalitate" procesului din SUA şi va permite Philips să-şi întoarcă atenţia asupra inovaţiei. Alte procese rămân în curs în afara SUA.