ACTIVĂ PE "BLUENEXT" "BT Securities" vrea să intermedieze vânzarea certificatelor de emisii pentru industriaşii autohtoni

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 ianuarie 2011

Până în 2010, nu au existat tranzacţii transparente cu certificate de emisii în ţara noastră, acestea netranzacţionându-se la vedere.

Până în 2010, nu au existat tranzacţii transparente cu certificate de emisii în ţara noastră, acestea netranzacţionându-se la vedere.

"BT Securities" poate tranzacţiona certificate de emisii pe piaţa franceză "Bluenext" începând de la 1 ianuarie. Nicolae Moroianu, directorul executiv al casei de brokeraj, ne-a declarat: "Am ales Bluenext pentru că este cea mai mare piaţă spot din Europa pe certificate de emisii. Astfel, dorim să oferim deţinătorilor de certificate de emisii din România posibilitatea valorificării pe această piaţă".

Domnia sa apreciază că, până în 2010, nu au existat tranzacţii trans-parente cu certificate de emisii în ţara noastră, acestea netranzacţionându-se la vedere: "Nu cred că au fost multe tranzacţii pentru că proprietarii certificatelor nu au fost informaţi despre potenţialul şi posibilităţile lor de valorificare. Prin 2009 - 2010, au apărut primele tranzacţii transparente, dar, deocamdată, în România, pe bursele de la Bucureşti şi Sibiu, nu pot fi derulate astfel de tranzacţii până nu se rezolvă un diferend în justiţie între KDF şi CNVM. În rest, pot fi organizate licitaţii pe platformele OPCOM şi Bursei Române de Mărfuri".

Nicolae Moroianu ne-a precizat că "BT Securities" îşi doreşte, pentru început, să intermedieze vânzarea acestor certificate pentru beneficiarii lor direcţi, agenţi economici din ţara noastră. Domnia sa a completat: "În prezent, suntem în plin proces de negociere cu companiile deţinătoare şi mai ales de popularizare a mijloacelor de tranzacţionare şi a posibilităţilor de finanţare prin aceste instrumente. Sunt multe firme care au nevoie de bani pentru retehnologizare şi reducerea emisiilor şi au posibilitatea să-şi valorifice certificatele transparent şi profitabil".

Potenţialul ţării noastre în vânzarea de certificate de emisii este enorm şi va exploda din 2013. Potrivit domnului Moroianu, agenţii economici din ţara noastră sunt preponderent vânzători de astfel de certificate pentru că industria noastră nu a mers grozav în ultimii ani şi încă este afectată de criză. Astfel, din 2013, când certificatele nu vor mai fi alocate gratuit, valoarea lor va creşte foarte mult faţă de cea actuală (circa 14 euro media pe certificat pe piaţa spot franceză) mai ales că penalizarea pentru neîndeplinirea cotei de certificate de emisii va fi de 100 de euro pe unitate.

Astfel, oficialul "BT Securities" consideră că achiziţia de certificate de emisii (n.r. sunt asimilate valorilor mobiliare) în această perioadă reprezintă un plasament bun pentru investitorii cu lichidităţi, cu posibilitate excelentă de valorificare începând din 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb