Activiştii anti-Chevron: Protestele vor continua!

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Companii / 4 aprilie 2012

Activiştii anti-Chevron: Protestele vor continua!

În perioada 27 aprilie-3 mai, la Vama Veche va avea loc un "summit" al activiştilor din Bulgaria, Franţa, Anglia, România contra Chevron Adrian Solomon, deputat PSD Vaslui (colegiul Bârlad): "Chevron este implicat în accidente ecologice, în alte state. Ce ne facem dacă repetă figura în România?"

Declaraţiile recente ale oficialilor de la Chevron, menite să liniştească apele tulburate de protestele împotriva exploatării gazelor de şist care au avut loc în ultima perioadă, nu sunt altceva decât o trecere în revistă a procedurilor ce vor fi urmate de companie, înainte să treacă la exploatarea propriu-zisă, opinează activiştii.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron, pentru perimetrele din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

În Bârlad, Chevron a obţinut mai multe perimetre în concesiune, în extravilanul oraşului, în ianuarie 2005.

Recent, Chevron a transmis că nu a avut şi nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură în judeţul Constanţa în acest an, iar în judeţul Vaslui se vor executa doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale, a explicat Tom Holst, country manager al Chevron pentru Româ-nia, într-un comunicat de presă.

"Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pământului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, oraşele şi satele, cât şi habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenţionale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare, abia după activitatea de explorare, care se va întinde pe durata a cinci ani", a punctat domnul Holst.

Alexandru Alexe (activist) ne-a declarat că Chevron ar trebui să prezinte garanţii pe termen lung, de cel puţin 50 de ani, că mediul şi sănătatea oamenilor nu vor fi afectate în urma lucărilor de explorare şi exploa-tare a gazelor de şist.

El ne-a mai spus că, în perioada 27 aprilie-3 mai, va avea loc un "summit" al activiştilor anti-exploatare a gazelor de şist în Vama Veche, cu sprijinul unor ONG-uri, la care vor participa "omologi" din Franţa, Anglia, Bulgaria şi posibil şi din Polonia.

"Acest eveniment este important pentru tot activismul din România", spune Alexandru Alexe, după care continuă: "Avem foarte multe de învăţat de la activiştii din celelalte state.

Vom discuta pe teme de legislaţie, despre modul în care au tratat reprezentanţii Chevron în alte state cu media pe tema exploatării gazelor de şist. Vom afla, astfel, din timp care sunt paşii pe care îi va urma Chevron pe viitor pentru informarea opiniei publice, fapt care ne va ajuta să depis-tăm din timp eventuale derapaje. Totodată, vom face proiecţii ale documentarului Gassland (care arată cum, în state din SUA, poţi să dai foc la apa de la robinet, infestată) într-un cinematograf mobil. Cine vede acest documentar, realizat în SUA, unde exploatările gazelor de şist au luat-o razna, înţelege toată problema".

Metoda fracturării hidraulice a rocilor pentru exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase a fost interzisă în Franţa, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, Canada şi suspendată în Marea Britanie, precum şi în 18 state din SUA.

Adrian Solomon, deputat PSD Vaslui (colegiul Bârlad): "Protestul din Bârlad, de pe 26 aprilie, rămâne în picioare"

Bârlădenii nu au renunţat la protes-tul programat pentru data de 26 aprilie, după ce, pe 22 martie, circa 5.000 de persoane au ieşit să protesteze împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice, pe străzile oraşului, ne-a declarat Adrian Solomon, deputat PSD de Vaslui (colegiul Bârlad), secretar în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, iniţiatorul unui proiect de lege pentru interzicerea exploatării hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor.

Domnia sa ne-a expus situaţia din judeţul Vaslui: "În prezent, Chevron a depus cerere pentru emiterea certificatului de urbanism, în comuna Pungeşti, satul Siliştea. Acest certificat de urbanism va conţine avizele pe care trebuie să le primească, printre care, şi studiul de impact asupra mediului. În alte zone din judeţul Vas-lui, cei de la Chevron nu au făcut alte solicitări de emitere a certificatului de urbanism. Vă pot spune, însă, că o companie de publicitate merge prin comunele din jurul Bârladului şi le explică localnicilor ce bine o vor duce, după începerea lucrărilor de către Chevron. Nu ştie nimeni, însă, cine trebuie să plătească pentru depoluare, în eventualitatea unui accident".

Anul trecut, instanţele din Ecuador au emis o hotărâre ce obligă Chevron la plata a 18 miliarde de dolari, după un accident de poluare în jungla Amazonului, care a avut loc acum 20 de ani, potrivit "The Guardian".

"Ce ne facem dacă ajungem şi noi în această situaţie? Ia-l pe Chevron de unde nu-i, peste 20 de ani", spune domnul Solomon.

Potrivit "The Guardian", instanţa şi-a argumentat decizia pe dovezi potrivit cărora Chevron a încălcat drepturile comunităţilor în care a operat.

Totodată, un tribunal din Brazilia a interzis, recent, unui grup de 17 directori executivi ai subsidiarelor locale ale Chevron şi Transocean să părăsească ţara. Aceştia ar putea fi puşi sub acuzare, după deversarea petrolieră care a avut loc în noiembrie, în largul ţărmului brazilian.

În urma acestui eveniment, un proces civil este pe rol, cu daune care se ridică la 11 miliarde de dolari.

Chevron: Decizia de secretizare a acordurilor cu statul a aparţinut guvernului

Decizia de secretizare a acordurilor statului cu Chevron pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut guvernului român, a declarat, luni,Tom Holst, Country Manager Chevron pentru România, la un post privat de televiziune, citat de Agerpres: "Chevron are o licenţă de explorare în zona Bârlad şi acum aproximativ două săptămâni Guvernul ne-a oferit trei licenţe de explorare în regiunea Dobrogea. Decizia de secretizare a acordurilor pentru perimetrele din Dobrogea a aparţinut guvernului român, a fost decizia ANRM, nu noi am cerut acest lucru. Noi respectăm legea din România şi decizia ANRM", a afirmat oficialul Chevron.

Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune de explorare-dezvoltare-exploatare în trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron România, potrivit unor Hotărâri publicate miercuri în Monitorul Oficial.

Secretizarea acordurilor încheiate de stat cu Chevron s-a făcut conform legii petrolului, a declarat, ieri, la finalul şedinţei de guvern, purtătorul de cuvânt Dan Suciu.

"Există o prevedere în această lege care presupune secretizarea unor elemente care ţin de contract şi de structurarea geologică a solului acolo unde au loc aceste explorări. Nu a fost o solicitare a Chevron, pentru că a fost o respectare a unor prevederi legale. Nu există nici o cerere de desecretizare din partea Chevron, aşa cum a fost anunţat zilele trecute. A fost pur şi simplu un act care a urmat o prevedere legală la nivelul hotărârii de guvern respective", a adăugat Dan Suciu.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb