Activiştii Re.Generation cer demisia lui Laszlo Borbely şi a lui Marin Anton

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Politică / 16 martie 2012

Activistă, luată cu forţa de jardarmi.

Activistă, luată cu forţa de jardarmi.

Activiştii Re.Generation au blocat ieri de dimineaţă accesul în clădirea Ministerului Mediului şi Pădurilor, declarând că nu vor părăsi locul acţiunii până când ministrul Laszlo Borbely şi secretarul de stat Marin Anton, principalii responsabili de soarta Roşiei Montane, nu îşi vor da demisiile.

Ora 09:45. Patru activişti Re.Generation sunt legaţi între ei cu lanţuri. Alţi doi ţin un banner pe care scrie "Carantină/Mediu contaminat/Corupţie şi cianură în stadiu avansat". În total sunt opt persoane. După circa 40 de minute, doi dintre ei sunt luaţi de jandarmi şi duşi la secţia de poliţie. Ulterior, au fost ridicaţi şi cei patru activişti, legaţi cu lanţuri între ei.

Ora 13:00. Activiştii s-au întors, în faţa Ministerului Mediului. Alături de ei vin să protesteze şi alte persoane. Televiziunile sunt prezente. Jandarmii formează un cordon în faţa activiştilor, pe care nu-i lasă să se apropie de intrarea în minister. Activiştii sunt îmbrăcaţi în salopete albe. Aici sosesc şi alţi protestatari, în semn de solidaritate. Sunt afişate bannere pe care scrie "Salvaţi Roşia Montană!". La faţa locului soseşte şi prinţesa Briana Caragea.

Ora 13:50. Protestatarii sunt paşnici. Încă nu strigă nimic. Este de aşteptat ca, după ce pleacă televiziunile, Jandarmeria să-i someze pe activişti să părăsească locul. Alte două activiste Re.Generation s-au întors de la secţia de poliţie.

Una dintre ele este rănită la mâna stângă, după ce Jandarmeria a luat-o cu forţa în cursul dimineţii. Ea a declarat pentru presă că, mai devreme, i-a fost rupt bannerul. Jandarmeria lansează somaţii ca locul să fie părăsit. Circa 50 de persoane strigă în cor: "Jandarmeria apără hoţia", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană".

Claudiu Crăciun, lector la SNSPA, protestatar în Piaţa Universităţii, citeşte articolele 30 şi 39 din Constituţie:

ARTICOLUL 30: "(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile".

ARTICOLUL 39: "Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme".

Ora 14:00. A sosit o dubă la faţa locului. O parte din protestatari sunt luaţi cu forţa şi urcaţi în dubă. Mai mulţi tineri se aşază pe trotuar, în faţa Ministerului Mediului. Jandarmii îi iau pe sus şi îi duc la dubă, pe rând. Se strigă: "Fără violenţă!", "Jandarmeria apără hoţia". Un reporter TV îi ia interviu prinţesei Briana Caragea, aşezată pe ciment. Este ridicată cu forţa şi dusă, de asemenea, în maşina Jandarmeriei. Duba este plină. Din ea răsună "România, stat poliţienesc". Maşina a plecat spre secţia de poliţie.

Ora 16:00. Protestatarii au venit, din nou, în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor. Unul dintre activiştii de la Re.Generation ne-a declarat: "De dimineaţă, când ne-au băgat prima dată la dubă, jandarmii au explodat când au văzut banner-ul cu «Carantină/Mediu contaminat/Corupţie şi cianură în stadiu avansat». Au început să dea cu pulanele în banner ca să-l sfâşie. Apoi ne-au târât în dubă".

Deşi circa 50 de persoane sunt în faţa ministerului, Jandarmeria nu este prezentă.

NOTĂ:

La închiderea ediţiei, Jandarmeria încă nu sosise la faţa locului. Este posibil ca oficialii Ministerului Mediului, odată ce au terminat programul, să nu mai fi solicitat prezenţa forţelor de ordine.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb