Activitatea economică din China s-a temperat semnificativ şi ameninţă redresarea globală

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 martie 2021

Activitatea economică din China s-a temperat semnificativ şi ameninţă redresarea globală
Călin Rechea

Activitatea economică din China a rămas în teritoriu pozitiv în februarie 2021, dar semnificativ sub aşteptările deja diminuate de perioada de două săptămâni în care s-a sărbătorit Anul Nou.

Indicele PMI (Purchasing Managers' Index) pentru industria prelucrătoare a scăzut până la 50,6 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 11 luni (o valoare sub 50 arată contracţie), de la 51,3 puncte în luna precedentă, iar indicele celorlalte sectoare, care include serviciile şi construcţiile, şi-a continuat scăderea accelerată din ultimele patru luni, până la 51,4 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, de la 52,4 puncte în luna anterioară (vezi graficul).

La nivelul firmelor mici şi medii din industria prelucrătoare s-au înregistrat contracţii, pe fondul unor indici PMI de 49,6 puncte, respectiv 48,3 puncte, după scăderi lunare de 1,8 şi 1,1 puncte, iar indicele PMI pentru întreprinderile mari a fost de 52,2 puncte.

Datele de la China Logistics and Purchasing Federation (CLPF), agregate de Biroul Naţional de Statistică al Chinei, arată o scădere lunară de 1,6 puncte a sub-indicelui producţiei, până la 51,9 puncte, pe fondul creşterii presiunilor asupra preţurilor, atât la nivelul materiilor prime cât şi la nivelul produselor finite.

Indicele preţurilor produselor finite a crescut până la 58,5 puncte în februarie 2021, de la 57,2 puncte, în condiţiile în care indicele preţurilor materiilor prime s-a menţinut la un nivel ridicat, după o scădere uşoară faţă de luna anterioară, până la 66,7 puncte. S-a mai observat, de asemenea, şi creşterea perioadei de livrare de la furnizorii de materii prime, în condiţiile în care sub-indicele corespunzător a înregistrat o scădere lunară de 0,9 puncte, până la 47,9 puncte.

Sub-indicele comenzilor noi a scăzut la 51,5 puncte, de la 52,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care s-a înregistrat prima contracţie a comenzilor externe, al căror indice s-a redus până la 48,8 puncte, de la 50,2 puncte.

Indicele importurilor a arătat o accentuare a contracţiei în februarie 2021, prin declinul cu 0,2 puncte, până la 49,6 puncte.

"Ceva nu este în regulă atunci când o economie orientată către export arată o cădere puternică a comenzilor externe într-o perioadă de redresare la nivel global", a subliniat economistul spaniol Daniel Lacalle.

Indicele activităţii din sectorul construcţiilor s-a redus cu 5,3 puncte, până la 54,7 puncte, iar indicele activităţii din construcţii a scăzut cu 0,3 puncte faţă de luna anterioară, până la 50,8 puncte.

Comenzile noi din sectoarele economice exclusiv industria prelucrătoare au înregistrat o nouă contracţie în februarie 2021, în condiţiile creşterii sub-indicelui corespunzător până la 48,9 puncte, de la 48,7 puncte şi pe fondul comprimării marjelor de profit.

Un alt motiv de îngrijorare îl constituie evoluţia sub-indicilor PMI pentru locurile de muncă, care arată perioade îndelungate de contracţii lunare succesive.

Indicele numărului de angajaţi din industria prelucrătoare a scăzut cu 0,3 puncte, până la 48,1 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, după 9 luni consecutive de contracţii. În cazul celorlalte sectoare, indicele numărului de angajaţi se menţine sub pragul de 50 de puncte de cel puţin un an, pe fondul unei creşteri cu 0,6 puncte în februarie 2021, până la 48,4 puncte.

Daniel Lacalle apreciază că redresarea economică pe fondul unei dinamici negative pe piaţa muncii, fenomen care nu este specific doar Chinei, reprezintă un puternic motiv de îngrijorare din cauza efectelor adverse asupra veniturilor disponibile.

În acest fel, creşterea accelerată a consumului la nivel global, în care se pun toate speranţele depăşirii efectelor pandemiei, va rămâne doar o iluzie.

Pentru a complica şi mai mult situaţia, activitatea sectoarelor exportatoare din China este puternic afectată şi de criza containerelor, care rămân blocate perioade îndelungate în porturile de destinaţie, conform unui articol recent din Financial Times.

"Extraordinar de multe containere stau nefolosite în Australia, Europa de Est şi America. Parcă ne confruntăm cu o furtună perfectă care împiedică întoarcerea containerelor în Asia", a declarat preşedintele Hong Kong Liner Shipping Association pentru FT. În plus, criza containerelor a început să afecteze şi importurile Chinei.

Cele mai recente cotaţii de la Freightos arată că preţul pentru transportul unui container standard din China către Coasta de Vest a Statelor Unite a ajuns la circa 4.900 de dolari, de la circa 1.500 de dolari în martie 2020, în timp ce cotaţia pentru Coasta de Est este de circa 5.800 de dolari.

Preţul cerut pentru transportul unui container din SUA în China este de circa 750 de dolari, în creştere de la 360 de dolari în martie 2020.

În ceea ce priveşte relaţia China - Europa, preţurile containerelor au ajuns la 8.300 de dolari pentru destinaţii din Nordul Europei şi la aproape 8.000 de dolari pentru destinaţiile din zona Mării Mediterane.

În comunicatul de presă de la China Logistics and Purchasing Federation se arată că indicii PMI reprezintă indicatori cu o mare putere de prognoză, dar şi de avertizare timpurie cu privire la tendinţele economice.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Vad aici o "oportunitate" pentru Romania sa devina motor al economiei globale. La ce crestere ieconomica avem putem da lectii celorlalte tari.

    1. Ce crestere avem?

      Una e crestere reala si alta e crestere anticiclica din cauza ca a pompat govul bani in piata. 

      Trendul demografic al romaniei zice ca nu vom fi noi mari zmei. 

      Asa cum si China pe cat se arata nu ea va conduce economic lumea! 

      Vezi piramidele populatiei a fiecarei tari si asa poti anticipa nevoile ciclice si tehnologice a oamenilor. 

      semnat comenturi “cretine” 

      Era o gluma...

      Si ai primit raspuns cu alta "gluma" ...

      Cand am fost noi mari zmei?Era o curiozitate.

    Din China se fuge cu bani si capital!

    1. gresesti puisor, nu mai dezinforma!

      de 4-6 luni au inceput sa se miste fluxuri de capital din UK , UE si SUA in China.

      le urmaresc cu ochisorul meu agil :) ca eu am acces la asemenea date, nu matale!  

      Vezi sa nu plezneasca modestia din tine pe la cusaturi, ca eu am ochi pentru asa ceva, nu matale!

      Am uitat ca esti un mare vizionar, mai ceva ca Nostradamus!

      Nu uita tu, ca ai un decont serios in aprilie-mai! 

      sa fii tu sanatos.

      nu am nici un decont decat in fata mea si a lui Dumnezeu.  

      restul intra la "altele" si e net inferior (ca statut ontologic) mie si lui Dumnezeu.  

      NICIODATA NIMIC nu a fost deasupra mea in aceasta viata pentru mine - ca statut.

      In rest sa fii tu sanatos.  

      Esti mare!

      Tu si Dumnezeu!

      qed! 

      În contextul în care voi achita ultimul credit al familiei în august, până la jumătatea anului 2022, în cazul în care voi reuși să economisesc ceva, ce ar trebui să fac. Să pun la saltea euro, dolari sau aur de investiții ? Mulțumesc !

      scuze ca nu am vazut ieri intrebarea

      ma bucur pentru tine ca poti scapa de credite, ferice de tine! Eu mai am .... :)  

      anul acesta e programata o criza a zonei euro (implicit euro ca moneda) pentru final de iulie si inceput de august 2021 (are legatura si cu alegerile germane de anul asta unde sunt anumite sanse sa prevaleze extremistii).  

      dar in acelasi timp usd e intr-o piata structural descendenta (piata bear pt usd).  

      urmaresc cat de sus poate sa ajunga eur/usd - daca doar 1.25 sau mai sus la 1.27 sau poate chiar 1.29.  

      aurul e intr-o piata bull si dupa ce isi finalizeaza valul 4 corectiv decendent urmeaza un ultim val 5 ascendent cu noi maxime.  

      indiferent cat de sus poate sa se duca eur/usd ar fi de achizitionat usd insa cu duhul blandetii , nu cu toptanul.  

      probabil tu ai veniturile in lei.  

      ti-as recomanda un 40% usd , 40% euro si 20% (maxim) aur. Poate chiar mai putin aur - gen 10-15% si restul in chf.  

      acesta e un portofoliu echilibrat.  

      in acelasi timp pe eur/ron trebuie sa vedem cum se comporta in zona 5.12-5.16 ron/1 euro...exista riscul sa formeze top acolo si sa se pravaleasca spre 4.64-4.68 ron/1 euro. Dar vedem.  

      Eu nu sunt natural anti-ron. Doar ca mai are putin pana sa faca Topul efectiv pe eur/ron.  

      Altfel, mai bine ati intreba icoana de pe perete. Dupa cum vedeti, e cam totuna la nivel de competenta si responsabilitate cu forumistul nostru.

      Dar tu ce nivel de competenta ai, in afara de a jigni aiurea ? Daca ai o alta parere legata de subiect nu te impiedica nimeni sa o exprimi.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb