Activităţile umane "ameţesc" natura

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 aprilie 2017

Activităţile umane "ameţesc" natura

Fenomenele extreme, schimbările bruşte de vreme, temperaturile mari iarna şi foarte scăzute primăvara provoacă îngrijorare. Mulţi oameni se întreabă care sunt cauzele care au dus la această stare de fapt, cu o natură complet imprevizibilă, în discuţie fiind puse poluarea, războaiele meteorologice sau exploziile solare.

Constant cercetătorii oferă explicaţii şi propun soluţii pentru diminuarea efectelor poluării, principalul "vinovat" împotriva căruia există dovezi palpabile. Aflăm că scurgerile de metan rezultate în urma operaţiunilor gaziere contribuie la încălzirea globală rapidă şi provoacă pierderi economice de milioane de dolari. Metanul este componenta principală a gazelor naturale, principala sursă a producţiei de energie electrică din Statele Unite. Emisiile de metan contribuie cu circa 25% la încălzirea globală provocată de om, iar scurgerile de metan pot pune în pericol sănătatea şi siguranţa oamenilor. Potrivit Agerpres, Arvind Ravikumar, cercetător în cadrul School of Earth, Energy & Environmental Sciences de la Stanford, susţine că punerea în aplicare a standardelor EPA 2012 recent actualizate, care stabilesc modul în care ar trebui să fie detectate şi atenuate scurgerile de metan va costa cu circa 27% mai puţin decât estimările EPA (Agenţia de Protecţie a Mediului), iar reducerea emisiilor de metan riscă să nu atingă obiectivele agenţiei stabilite pentru 2025 privind atenuarea cu 20% până la 50% a acestora. Reglementările EPA impun standarde uniforme cu privire la intervalul în care operatorii trebuie să inspecteze unităţile lor pentru depistarea unor eventuale scurgeri, ce fel de tehnologie trebuie să folosească în acest sens şi cât de repede trebuie rezolvată această problemă. Însă, având în vedere variabilitatea instalaţiilor de gaze naturale, cercetătorii de la Stanford recomandă abordarea scurgerilor de metan dintr-o perspectivă regională şi holistică, precum şi coordonarea cu alte politici de reducere a gazelor cu efect de seră în loc să fie impuse standarde uniforme bazate pe mediile la nivel naţional.

Nici posibilitatea testării unor arme meteorologice nu este exclusă. Aşa cum am mai prezentat, studiul "Războiul climateric între realitate şi ficţiune", realizat de colonelul Adrian Bălălău conţine mai multe ipoteze interesante: " Manipularea fenomenelor meteorologice ar putea deveni cea mai devastatoare tactică în războaiele viitorului. Însă problema armelor climatice şi experimentele care vizează modificarea condiţiilor de mediu, este un subiect tabu, iar obţinerea de informaţii se face cu mare dificultate. Astăzi nu doar savanţii reputaţi, ci şi organismele politice vorbesc despre "războiul climatic" ca despre o realitate incontestabilă, cu efecte imediate. Spre exemplu, în anul 2006, Comisia de protecţie a mediului din Senatul României a declanşat o anchetă privind posibila implicare de "tehnologii umane, din afara ţării" în declanşarea inundaţiilor care afectaseră zona Moldovei în vara lui 2005. Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au infirmat ipoteza în acest caz particular, dar nu au exclus posibilitatea unui astfel de scenariu. În Rusia, încă din anul 2002, Duma de stat s-a sesizat oficial cu privire la experimentele americane din cadrul controversatului program HAARP. La rândul său, nici Moscova nu era străină de cercetări în acest domeniu. Potrivit standardelor militare, armele climatice se înscriu în categoria "armelor de distrugere în masă", ceea ce le face interzise spre a fi utilizate. Cercetările cu privire la posibilitatea de a modifica artificial clima într-o regiune dată, datează de mai bine de jumătate de secol. Ele s-au desfăşurat simultan - şi în cel mai mare secret - atât în SUA, cât şi în Rusia şi în fostele state membre ale Uniunii Sovietice. (...) Cotidianul "Daily Express" scria, în iunie 2005, despre un experiment al aviaţiei militare britanice (RAF) care a provocat, în 1952, inundaţii catastrofale în Devon, făcând 35 de morţi şi câteva sute de răniţi. La ruşi funcţionează de peste 20 de ani, staţia "Sura", ascunsă într-o zonă pustie, la 150 km de Nijni Novgorod. Oamenii de ştiinţă americani au dezvoltat în prezent două modalităţi de manipulare a climei şi acestea ar purta numele de HAARP şi GWEN. (...) Conform unui document al "US Air Force" - intitulat "AF 2025 Final Report" - războiul climateric oferă o vastă aplicaţie în domeniul manipulării climei, punând inamicul să se confrunte cu inundaţii devastatoare, cu uragane de mare intensitate, cu secete prelungite şi cutremure cu grad mare pe scara Richter".

Dincolo de ipotezele mai mult sau mai puţin controversate, trebuie reamintit că în cadrul celei de-a 21-a Conferinţe ONU, desfăşurată în decembrie 2015, la Paris, s-a ajuns la concluzia că, până la sfârşitul acestui secol, creşterea temperaturii trebuie limitată până la doar 2 grade. Suma necesară pentru aplicarea măsurilor care să permită atingerea acestui obiectiv se ridică la aproximativ 100.000.000.000 de dolari. Potrivit AFP, ONU a estimat că schimbările generate de încălzirea globală vor obliga 50 de milioane de oameni să se refugieze în emisfera nordică a planetei, până în anul 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb