ZIARUL BURSA

24 aprilie 2017
Ediţia din 20.12.2024
Franţa între baionete... electorale

Franţa între baionete... electorale

CORNEL CODIŢĂEditorial / 24 aprilie 2017

CORNEL CODIŢĂ

Democraţia franceză a avut încă de la Revoluţie particularităţile ei inconfundabile, iar structurile celor cinci republici în care şi-a turnat substanţa, de atunci, sunt tot atîtea încercări de a face să coexiste genuina, puternica şi inconfundabila aspiraţie spre libertate a francezilor, cu înclinaţia lor, la fel de statornică, spre sistemele de guvernare autoritar-paternaliste, avînd în frunte, dominată, figura impozantă a "monarhului luminat". Actuala republică, impregnată de moştenirea De Gaulle şi hrănită doar de epigonismul gaullist este mai degrabă umbra unei structuri de stat cîndva funcţionale care se uită nostalgic spre secolul al XIX-lea, întorcînd spatele celui cu numărul XXI.

Actualul guvernator al Băncii Franţei, responsabil pentru problemele penale ale BNP Paribas

PRESA FRANCEZĂ CITEAZĂ RECHIZITORIUL PROCURORILOR ÎN SCANDALUL CREDITELOR ÎN CHF Actualul guvernator al Băncii Franţei, responsabil pentru problemele penale ale BNP Paribas

A.S.Internaţional / 24 aprilie 2017

BNP Paribas este cercetată penal sub acuzaţia de practici comerciale înşelătoare, potrivit publicaţiei franceze Liberation. După doi ani de anchetă, procurorii parizieni au finalizat rechizitoriul şi, pe 4 aprilie 2017, au cerut trimiterea băncii în faţa Tribunalului Penal. "Practica comercială înşelătoare este deplin dovedită", au precizat procurorii în rechizitoriu, citaţi de jurnaliştii Liberation, care susţin că documentul subliniază şi rolul jucat de trei persoane, printre care François Villeroy de Galhau, fostul Preşedinte Director General al BNP Parbas Personal Finance, preşedinte al Băncii Franţei din 1 noiembrie 2015.

BANCA NAŢIONALĂ FACE EDUCAŢIE FINANCIARĂ MAGISTRAŢILOR (III) Unde este responsabilitatea băncilor centrale?

CĂLIN RECHEABănci-Asigurări / 24 aprilie 2017

CĂLIN RECHEA

Sinteza seminarului "Aspecte generale de drept financiar-bancar", organizat de Institutul Naţional al Magistraturii (INM), cu participarea unor reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, se încheie cu prezentarea unor teme deosebit de importante pentru perspectiva dezvoltării economice, unde rolul principal îl joacă băncile centrale.

La France est le coeur du monde

CRISTIAN PÎRVULESCUEditorial / 24 aprilie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

Franţa este inima lumii: dictonul din titlul acestui articol nu este francez, ci portughez. Şi tocmai de aceea este cât se poate de adaptat momentului fără să fie acuzat, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori cu ceea ce este franţuzesc, de vanitate. Căci astăzi Franţa este într-un fel sau în altul în inima lumii. După ce Brexitul şi alegerea lui Donald Trump au arătat cât de uşor poate să basculeze totul datorită votului negativ, acum Franţei i se cere să facă proba cartezianismului său. Dar, dacă Franţa, vorba lui Jules Michelet, este "fiica propriei sale libertăţi", aceasta înseamnă că ar putea să o ia în orice direcţie, inclusiv împotriva propriilor sale interese. Căci a mai făcut-o de atâtea ori în istorie! Şi aceasta cu atât mai mult cu cât sunt atât de mulţi "binevoitori" care încearcă să o convingă că drumul său trebuie să treacă printr-un fel sau altul de naţionalism şi suveranism.

OPINII Globalizarea veniturilor şi lăsarea impozitului în grija contribuabilului, riscante din perspectiva echilibrului bugetar

CRISTIAN DOGARUMacroeconomie / 24 aprilie 2017

Intenţia autorităţilor de globalizare a veniturilor lasă un loc gol de toată frumuseţea în visteria statului şi îndeamnă la consum compulsiv, sfârşit în evaziune fiscală. În condiţiile în care o bună parte a lefegiilor din România trăiesc de la chenzină la chenzină, fără să pună bani deoparte, inţiativa de a cere angajatorilor şi altor plătitori de beneficii să nu mai reţină la sursă impozitul de 16% pe venituri de anul viitor, urmând ca lumea să plătească, în 2019, impozitele aferente după ce, cu ajutorul consultanţilor fiscali, a vânat anul anterior ceva deduceri, e cât se poate de riscantă din perspectiva echilibrului bugetar.

Semifinale de 1.913.000.000 euro

FOTBAL ŞI BANI Semifinale de 1.913.000.000 euro

D.N.Sport / 24 aprilie 2017

Juventus Torino, Real Madrid, AS Monaco şi Atletico Madrid sunt echipele calificate în semifinalele Ligii Campionilor. Marea surpriză o reprezintă formaţia franceză AS Monaco, care a reuşit să elimine mai multe favorite, fiind şi echipa cu cele mai puţin costisitor lot dintre cele ajunse în semifinale. Cu un lot evaluat de către transfermarket de la 198.000.000 de euro, AS Monaco a reuşit prima sa calificare în semifinalele Ligii Campionilor din 2004 încoace. Real Madrid, cea mai scumpă echipă a lumii - 764.000.000 euro fiind valoare lotului antrenat de Zinedine Zidane - este favorită la câştigarea trofeului.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 24 Aprilie 2017

MACRO NEWSLETTER 24 Aprilie 2017

Internaţional / 24 aprilie 2017

Activitatea în sectorul privat din Franţa a înregistrat o expansiune peste aşteptări în aprilie 2017, pe fondul creşterii activităţii din servicii şi industria prelucrătoare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo