Ministerul Finanţelor Publice urmează să lanseze, în primul semestru al acestui an, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, în cadrul programului multianual Fidelis, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei.
Acest program este dedicat pieţei interne, asemeni Programului Indicativ de Finanţare pentru anul 2017, acesta din urmă fiind derulat pe piaţa interbancară, prin ordin comun cu BNR, prin care statul atrage frecvent bani, prin licitaţii organizate, în principiu, săptămânal. Împrumuturile contractate de stat de la bănci au fost făcute pe termen lung.
Liderul PSD Liviu Dragnea a criticat, joi seara, într-o emisiune televizată, Guvernul Grindeanu pentru faptul că statul continuă să se împrumute de la bănci, în loc să ia bani de la populaţie. Întrebat ce notă îi dă Guvernului Grindeanu, Liviu Dragnea a răspuns: "Nu dau note pentru Guvernul Grindeanu, dar sunt lucruri pe care trebuia să le facă şi nu le-a făcut.
De exemplu, este vorba despre împrumuturi. Ei nu s-au uitat la programul de guvernare. Noi am spus acolo că vom începe să ne împrtumutăm intern, prin bonduri, din bani de la români. Aşa ajutăm şi românii, «ajutăm şi băncile». Acum, băncile, nu finanţează foarte mult economia, pentru că finanţează statul".
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) analizează expunerea băncilor pe titluri de stat, după cum ne-a spus, recent, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care ne-a precizat: "EBA a iniţiat o analiză de impact la nivelul tuturor statelor UE, care urmăreşte ce riscuri ar implica creşterea expunerii băncilor pe titluri de stat, fără niciun fel de alte conotaţii. Este doar o analiză de impact".
În ultima perioadă, o serie de specialişti au atras atenţia că statul se împrumută masiv de la bănci, la dobânzi mari, ponderea plasamentelor făcute de bănci în sectorul guvernamental fiind semnificativă.
Unii analişti susţin că, atâta vreme cât statul dă randamente foarte bune la dobânzi, băncile nu-şi plasează banii în economie, ci preferă să-i plaseze la stat, care are dobânzi mai bune decât cele din piaţă.
În cadrul programul multianual Fidelis sunt emise titluri de stat dedicate populaţiei, tranzacţionabile prin bursă. Anul trecut, emisiunea lansată în cadrul acestui program, cu scadenţa în 2018, s-a numit Centenar, 2017 fiind al treilea an în care MFP ar lansa o astfel de emisiune. În 2016, prin Fidelis, MFP a atras 735 de milioane de lei.
Cumpărătorii eligibili au fost, anul trecut, persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de cel puţin 18 ani.
Titlurile pot fi tranzacţionate pe piaţa secundară administrată de BVB, printr-un mecanism similar cu prima emisiune din anul 2015.
Cumpărătorii care doresc vânzarea titlurilor înainte de scadenţă le pot vinde oricând prin băncile intermediare, care furnizează cotaţii zilnice de preţ.
Dobânzile şi câştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor emise de stat sunt neimpozabile, iar costurile de subscriere sunt zero.
Pe lângă operaţiunile de pe piaţa internă, MFP derulează şi operaţiuni dedicate pieţei externe, prin emiterea de euro-obligaţiuni, programate, în acest an, la 2,5-3 miliarde euro, conform surselor noastre. Recent, MFP a atras 1,75 miliarde euro, prin acest gen de operaţiuni, creditorii fiind fonduri de investiţii, fonduri de pensii, bănci etc.
În 2017, statul are nevoie de 69 de miliarde echivalent lei, ne-au mai spus sursele citate, adăugând că, din acest total, circa 24 miliarde lei sunt destinaţi acoperirii deficitului bugetar şi diferenţa de aproximativ 45 miliarde lei este utilizată pentru toate achitarea împrumuturilor care ajung la scadenţă, respectiv pentru refinanţarea datoriilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 11:28)
Emisiune de titluri avoctiake cu urechi de elefant bulgaresc.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 12:25)
Poți explica de ce dl. Isărescu are pete pe pielea feței asemănătoare cu cele ale d-lui Iliescu?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 12:59)
Habar n-am. Da tu stii unde dorm elefantii bulgaresti si de ce,au urechile,alea specifice?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 14:56)
Habar n-am. Petele lor sunt la fel. Rasismul e normal in Romania. Doar suntem cel mai frumos popor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 15:26)
foarte tare. eu mi-as investi banii in titluri de stat, decat sa ii pun la banca si sa iau mai putin decat am depus. am cumparat si la ultima emisiune, este o idee buna, sper sa se concretizeze.
2.1. e foarte bine ca vrei (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de nasu în data de 24.04.2017, 18:56)
pentru ca si daca n-ai vrea, sigur va avea grija "consultantul fiscal" sa vrei, prin "metode specifice".
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 18:41)
Băncile din Romania fac cămătărie , guvernul sprijină cămătarii cu programul prima casă.Totul sub atenta supraveghere a masonilor.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 20:34)
Sprijina si hramirea juristilor cu urechi de elefanti bilgaresti prin neprotejarea speculantilir imobiluari financiari cu minte de preadolescenti care il urmeaza ca o turma de camile albaneze.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 21:10)
Corect
Sa poti imprumuta statul cu 100 ron minim prin Cec, Bt, Trezorerie.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2017, 21:20)
Pana la avans ii dai banii, ca de obicei, nu? Sau planuiesti sa-i dai pana la lichidare.