Cererea globală de oţel va înregistra, anul acesta, un avans mai mare decât arătau estmările anterioare, potrivit Asociaţiei Mondiale a Oţelului, care anticipează o redresare a cererii în economiile dezvoltate, respectiv accelerarea creşterii pe pieţele emergente şi cele dezvoltate, în special în Rusia, Brazilia şi India.
Conform asociaţiei, cererea de profil va creşte cu 1,3% în 2017, la 1,535 miliarde de tone, iar anul viitor - cu 0,9%, la 1,549 miliarde de tone.
Asociaţia Mondială a Oţelului (Worldsteel) anticipa, în octombrie, că cererea mondială de oţel va creşte cu 0,5% în anul curent.
Industria oţelului, care valorează circa 900 de miliarde de dolari anual, conform Reuters, este văzută ca un indicator al sănătăţii economiei globale.
Worldsteel a precizat: "Anticipăm că Rusia şi Brazilia vor ieşi, în sfârşit, din recesiune. După şocul demonetizării, economia Indiei este aşteptată să-şi reia creşterea. Oricum, economia Chinei, care generează 45% din cererea globală de oţel, este aşteptată să înregistreze o rată de expansiune mai redusă anul acesta".
Conform Worldsteel, cererea de oţel din China va stagna în 2017 la 681 de milioane de tone, iar în 2018 va scădea cu 2%, la 667,4 milioane de tone, în condiţiile în care se reduc efectele stimulentelor acordate de guvern pentru infrastructură, anul trecut.
În schimb, Worldsteel preconizează că cererea de oţel din economiile emergente şi dezvoltate, excluzând China, va spori cu 4% anul acesta, la 452,7 milioane de tone, respectiv cu 4,9% anul viitor, la 474,9 milioane de tone.
Potrivit consultantului MEPS, preţul oţelului a crescut cu aproape 45% după decembrie 2015, când se afla la nivelul minim al ultimilor 12 ani.