PRESA FRANCEZĂ CITEAZĂ RECHIZITORIUL PROCURORILOR ÎN SCANDALUL CREDITELOR ÎN CHF Actualul guvernator al Băncii Franţei, responsabil pentru problemele penale ale BNP Paribas

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 aprilie 2017

Actualul guvernator al Băncii Franţei, responsabil pentru problemele penale ale BNP Paribas

Pe 4 aprilie 2017, procurorii au cerut trimiterea BNP Paribas în faţa Tribunalului Penal

François Villeroy de Galhau, actualmente preşedinte al Băncii Franţei, a fost Preşedinte Director General al BNP Paribas Personal Finance, în vremea acordării creditelor "Helvet Immo"

BNP Paribas "contestă faptele de care este acuzată" şi susţine că "va da explicaţii în faţa tribunalului"

BNP Paribas este cercetată penal sub acuzaţia de practici comerciale înşelătoare, potrivit publicaţiei franceze Liberation. După doi ani de anchetă, procurorii parizieni au finalizat rechizitoriul şi, pe 4 aprilie 2017, au cerut trimiterea băncii în faţa Tribunalului Penal. "Practica comercială înşelătoare este deplin dovedită", au precizat procurorii în rechizitoriu, citaţi de jurnaliştii Liberation, care susţin că documentul subliniază şi rolul jucat de trei persoane, printre care François Villeroy de Galhau, fostul Preşedinte Director General al BNP Parbas Personal Finance, preşedinte al Băncii Franţei din 1 noiembrie 2015.

În acest stadiu al anchetei, doar BNP PPF este vizată ca persoană juridică, potrivit Liberation. Dar, conform anchetei judiciare, trei responsabili ai băncii au demonstrat "o perfectă cunoaştere a produsului credit imobiliar în CHF, a funcţionării şi limitelor sale", printre care François Villeroy de Galhau. "Aceste trei persoane, prin cunoştinţele despre produsul credit imobiliar în CHF şi prin deciziile lor de a-i valida conceperea şi comercializarea, au angajat responsabilitatea penală a BNP", subliniază Parchetul parizian, adăugând: "Infracţiunea de practică comercială înşelătoare este, deci, imputabilă BNP PPF în baza actelor comise prin cei trei reprezentanţi".

Contactată de Liberation, banca "contestă faptele de care este acuzată" şi susţine că "va da explicaţii în faţa tribunalului".

Subsidiara din Franţa a BNP Paribas a acordat împrumuturi în CHF, în perioada 2008-2009, când dobânzile erau relativ scăzute, creditele trebuind rambursate în euro. După creşterea cursului monedei elveţiene, clienţii BNP plătesc, pe toată durata creditului, aceeaşi rată în euro care le-a fost anunţată în oferta de împrumut. Singura problemă este că, dacă variază cursul în sensul devalorizării euro faţă de CHF, le creşte soldul pe care îl au de plată, potrivit presei franceze, prelungindu-li-se automat perioada de timp în care trebuie să ramburseze împrumutul.

Clienţii BNP au depus, începând cu anul 2011, plângeri privind produsele în franci elveţieni, potrivit unor surse judiciare citate de Financial Times, împrumutaţii susţinând că nu au fost informaţi cu privire la riscurile ce puteau să apară pe perioada derulării contractului de împrumut.

Unul dintre directorii regionali ai BNP Paribas a sesizat riscurile creditelor în CHF, şi-a anunţat superiorii despre pericolele la care sunt expuşi clienţii şi a refuzat să le vândă. Ca răspuns de la superiorii săi, a primit 15 zile să se răzgândească, însă nu a făcut-o, fiind nevoită să plece din BNP Paribas, care a continuat să vândă credite în CHF.

Curtea de Casaţie din Paris dă dreptate împrumutaţilor în franci elveţieni

BNP Paribas Personal Finance, filială a BNP Paribas, ar fi trebuit să îşi avertizeze clienţii asupra riscului de schimb valutar pe care le comportă un împrumut în franci elveţieni, potrivit unor decizii, de la finalul lunii martie, ale Curţii de Casaţie din Paris, autoritatea judiciară supremă în Franţa.

Clauza de risc valutar, prin care clienţii băncii au suportat singuri devalorizarea euro în faţa francului elveţian, este abuzivă, în opinia magistraţilor francezi, creează "un dezechilibru semnificativ între părţi în defavoarea consumatorului", un credit în CHF expunând împrumutatul la "un risc de pierdere nemăsurabil şi de o amploare imprevizibilă".

"Aceste decizii ale Curţii de Casaţie sunt arme de distrugere pentru clienţi împotriva băncii", a declarat Charles Constantin Vallet, avocatul parizian care reprezintă peste 500 de clienţi împotriva băncii BNP. Hotărârile Curţii de Casaţie sunt obligatorii pentru toate instanţele de judecată din Franţa, garantând astfel o interpretare unitară a legii.

La o săptămână după decizia înalţilor magistraţi parizieni, pe 6 aprilie 2017, Curtea de Apel Metz, Franţa, a declarat nule creditele în CHF şi le-a convertit în euro la valoarea de la data acordării, cu dobândă zero. "Aceste împrumuturi sunt lovite de nulitate absolută", a decis Curtea de Apel Metz, potrivit informaţiilor din presa franceză. Decizia a fost pronunţată într-un dosar deschis de clienţi împotriva băncii Credit Agricole.

Jurnaliştii francezi susţin că banca Credit Agricole va suporta singură nu numai integralitatea pierderii provocate de evoluţia parităţii CHF/EUR, dar şi dobânzile convenţionale, împrumutaţii trebuind să ramburseze doar suma iniţial împrumutată în euro.

Spania: "Banca nu şi-a îndeplinit obligaţia de informare cu privire la caracteristicile şi riscurile produsului de creditare"

În Spania, Asociaţia Utilizatorilor Financiari (ASUFIN) a câştigat un proces împotriva Banco de Valencia (actualmente Caixabank).

ASUFIN precizează: "Debitorul a contractat un credit în mai 2007 în cuantum de 168.000 euro (echivalent 278.544 franci elveţieni). În ceea ce priveşte nivelul de educaţie şi formare, împrumutatul are Bacalaureatul. Fără cunoştinţe financiare, şi fără a avea experienţă în acest sector, acesta a căutat entitatea bancară potrivită pentru a se informa în privinţa contractării unui credit ipotecar, iar ofiţerul de credit al băncii i-a recomandat creditul în valută (...) L-au asigurat că nu există niciun risc, iar francul elveţian este o monedă stabilă".

În urma procesului, instanţa din Barcelona a decis la finalul lunii martie: "Ţinând cont de profilul împrumutatului, este necesară o informare prealabilă, corectă şi adecvată astfel încât clientul să înţeleagă riscurile şi posibilele pierderi în legătură cu contractarea împrumutului. Banca nu şi-a îndeplinit obligaţia de informare cu privire la caracteristicile şi riscurile produsului de creditare. De asemenea, banca nu a putut demonstra că a predat clientului informaţiile precontractuale cu privire la creditul ipotecar ce urmează a fi acordat. (...)

Judecătorul declară nule clauzele referitoare la clauza de risc valutar şi a obligat banca să calculeze plăţile în euro la cursul de la dată acordării".

Prejudiciul stabilit de judecător pentru consumator a fost 69.000 euro.

Între timp, în România, instanţele de judecată continuă să pronunţe decizii de îngheţare a cursului valutar la valoarea de la dată acordării. Până acum, cel puţin 122 de decizii definitive au fost pronunţate de Tribunalele şi Curţile de Apel din Bucureşti, Gorj, Alba, Constanţa, Giurgiu, Brăila, Cluj, Vâlcea. Alte cel puţin 123 de decizii pe fond de îngheţare a cursului au pronunţat Judecătoriile şi Tribunalele din toată ţara.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Ce tare e Piperea asta!!!

    Sa ajungi pana in Franta cu aberatiile astea proconsumatori. Si ce nesimtita a fost directoarea aia sa dea din casa... Mare magarie. Vezi daca Manole s-a nascut in romanica. Asteptam banii de covrigi de la Ana...

    Hahaha! 

    1. Tare ca fularul

      Tu spui nimicurile, tu faci haz.

      Te crezi spiritual, in mintea ta. 

      Draguta, am uitat sa-ti evoc lacomii si incultii financiari, speculatorii si pe cei cu mana intinsa la ajutorul statului... francez. Sa vezi ce bani plateste statul francez acestor milogi.

      Bai gugu, nicaieri, dar NICAIRI, statul sau contribuabilul nu le plateste datoriile altora. Nici in romanica. Aaa, daca vorbim de banci si de asigurari, ...

      Nea Dinu, plangi in pumni, statul francez a dat o amenda acestei banci de 9 (noua) miliatde de euro. Iar pe gogomanii astia trei ii paste un mizilic de parnaie, 20 de ani. Dar mai vorbim peste un an, cand se termina procesul. Ca acolo nu este finantatorul tau Manole sa-i influenteze pe judwcatori. 

      presedintele Bancii Franceze acopera practicile ilegale ale BNP Paribas.nu cred ca este singurul guvernatoru din Europa care se lupta sa acopere practicile ilegale si mincinoase ale bancilor. dar ce ii determina sa actioneze altfel? ce determina supraveghetorul sa treaca de partea supravegheatului? lacomia? sisteme de putere separate?

    BNR + Banci se scufunda....corabia a inceput sa intre la apa,cand va venii momentul se va afla mult mai multe inselatorii si mezerii ale bancilor"""ESTE CHESTIUNE DE TIMP""

    YES !!!!!!!!

    Manole. tu urmezi !

    1. Cine e manole, un pocait?

      Manole este numele de securist al lui Isarescu.

      Si nu s-a pocait. 

      Manole este un nume de cod. Colega lui de serviciu avea evidente probleme în familie. Dacă Isărescu nu era patriot structurile statului n-ar fi aflat nici astăzi că d-na respectivă nu-și invita prietenii acasă.

      despre ce doamna vorbesti?

    Postacii bancari ,nu mai au replica?Hai jegurilor umane ,comentați!

    1. In Franta s-a inceput urmarirea penala impotriva bancherilor care au acordat credite in chf. Procurorii de acolo cred ca nu au participat la seminariile de la Sinaia.

      La noi e mai simplu sa iti vinzi conationalii pe nimic. 

      Bravo Manole!

      In Franta s-a inceput urmarirea penala impotriva bancherilor care au acordat credite in chf. Procurorii de acolo cred ca nu au participat la seminariile de la Sinaia.

      La noi e mai simplu sa iti vinzi conationalii pe nimic. 

      Bravo Manole!

      Cine e acest manole pe care il tot amintiti?

      Nu mai face pe prostu !E seful turnatorilor ,Iuda romanilor :isarescu.

      E coleg cumva cu pocaitul din cisnadie? Sau cu iuda de pe lamotesti ori cu contabila scapatara de la RAR? Nu. E ruda cu fanarioata gusata fosta angajata RBS.

      Si acum o sa urmeze un fenomen interesant :-)  

      Redactia bursa, care considera niste adevaruri glumete texte cu "iscalici" "masonul" "manole" "iuda" (referinta religioasa, piate zgandare vreo sensibilitate prin cisnadie...) si ale ademenea porcarii infantile de loseri va ajunge urgent laconcluzia ca "pocait", "iuda", "speculant", "scapatat", " fanarioata" sunt jignitoare, incalca regulamente si demnitati si trebe cenzurate. Nu ca-s funny astia de la bursa? :-) )))) 

    Se poate atinge de Faraonul Bancar !

    La Penal dupa atatia ani ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb