Banca Islamică de Dezvoltare negociază preluarea unei cote din Borsa Istanbul

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 aprilie 2017

Banca Islamică de Dezvoltare negociază preluarea unei cote din Borsa Istanbul

Banca din Arabia Saudită intenţionează să preia, anul acesta, peste 10% din Borsa Istanbul, participaţie care valorează 42,3 milioane lire turceşti

Banca Islamică de Dezvoltare (IDB) din Arabia Saudită poartă negocieri cu principala piaţa de acţiuni din Turcia, Borsa Istanbul, în vederea achiziţiei unei participaţii la această entitate.

Preşedintele Borsa Istanbul, Himmet Karadag, a declarat săptămâna trecută, citat de Reuters, că părţile vor să finalizeze negocierile până la sfârşitul anului curent.

Himmet Karadag a afirmat că odată ce se vor termina discuţiie, Borsa Istanbul se va concentra pe procesul de lansare a propriei oferte publice iniţiale (IPO).

"Banca Islamică de Dezvoltare vrea să cumpere o deţinere din Borsa Istanbul", a spus Karadag, adăugând: "Suntem în negocieri. Vrem să finalizăm discuţiile până la finele anului, iar apoi să ne concentrăm pe IPO-ul pieţei noastre".

Anterior, un oficial al IDB a declarat, conform Reuters, că banca are în plan să cumpere cel puţin 10% din Borsa Istanbul, controlată de stat. IDB vrea să facă această achiziţie în contextul în care îşi extinde activităţile în Turcia.

IDB anticipează că va finaliza negocierile cu Borsa Istanbul în două-trei luni. "IDB face eforturi mai ample în vederea dezvoltării finanţării islamice în Turcia", a declarat Abdulhakim Elwaer, director de cooperare şi mobilizare a resurselor în cadrul IDB.

Investiţiile în acţiuni sunt rare pentru IDB, bancă ce beneficiază de calificativul de top "AAA". Insituţia se bazează în primul rând pe extinderea finanţării tranzacţiilor şi a granturilor în cele 57 de state membre ale sale, iar Turcia este văzută ca o piaţă-cheie pentru expansiune. Turcia este membru important al IDB, cu o cotă de 6,45% la finele lui 2016.

Elwaer a precizat: "Aşa, ca o imagine mai amplă, ne interesează cooperarea cu Turcia, iar eventuala tranzacţie cu Bursa din Istanbul reprezintă doar unul dintre angajamentele noastre. Vrem să susţinem dezvoltarea Turciei ca centru financiar islamic global".

IDB şi Borsa Istanbul au semnat un acord de cooperare în noiembrie 2016, iar discuţiile prezente urmează să ducă la o decizie privind cota pe care o va prelua banca islamică, respectiv calendarul afacerii, potrivit afirmaţiilor lui Elwaer.

Bursa din Istanbul are un capital de 423 milioane de lire turceşti (115,6 milioane de dolari), astfel că o cotă de 10% valorează 42,3 milioane de lire.

Bursa este controlată în majoritate de guvernul turc, prin fondul suveran al ţării. Totodată, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are în proprietate o participaţie de 10%, iar operatorul bursier american Nasdaq - 7%.

Borsa Istanbul a luat fiinţă în 2013, în urma fuziunii dintre Istanbul Stock Exchange, Gold Exchange şi Derivatives Exchange. La momentul respectiv, actualul preşedinte al Turciei, pe atunci premier, Recep Tayyip Erdogan, a declarat: "În SUA, centrul politic este Washington, iar cel financiar - New York. În Turcia, Ankara este centrul politic, iar Istanbulul merită să devină centrul financiar".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb