ACTIVUL NET AL SIF-URILOR A AJUNS LA 6,5 MILIARDE DE LEI Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Discount-ul SIF Oltenia, cel mai redus, pentru că a păstrat deţinerile la BCR"

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2013

Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Discount-ul SIF Oltenia, cel mai redus, pentru că a păstrat deţinerile la BCR"

Bogdan Gherghe, Tradeville: "Valoarea raportului dintre preţul curent şi valoarea unitară a activului net este influenţată de structura portofoliului şi de profitul net"

Nivelul cumulat al activelor nete Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF-uri), la finele lunii octombrie 2013, a fost de 6,5 miliarde de lei. în creştere cu 1,7% faţă de luna anterioară, şi cu 8,1% faţă de începutul anului 2013, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

Exprimat în euro, nivelul activelor nete, la finele lunii octombrie, a fost de 1,46 miliarde de euro, cu 1,6 % peste nivelul atins la finele lunii anterioare, potrivit aceluiaşi comunicat.

Evoluţia preţurilor pentru acţiunile SIF-urilor a fost "timidă" în ultima perioadă, din cauză că nu există încredere pentru piaţa de capital din ţara noastră, în special din partea investitorilor autohtoni, ne-a declarat Adrian Simionescu, directorul "Vienna Investment Trust".

În opinia domniei sale, această "timiditate" este conjuncturală, urmând ca pe viitor, să asistăm la o creştere mai accentuată a cotaţiei SIF-urilor. În acest sens, directorul "Vienna Investment Trust", apreciază că străinii au început să dezmorţească piaţa.

Domnul Simionescu, care s-a declarat un "fan al SIF-urilor", ne-a spus că este convins că o mare parte din activele Societăţilor de Investiţii Financiare nu "s-au dezmorţit" încă şi că acestea vor creşte mult mai accentuat la finalul anului acesta şi la începutul anului viitor.

Adrian Mănăilă, directorul "Eldainvest", este de părere că preţurile SIF-urilor au evoluat destul de bine în ultima perioadă şi că acestea vot fi influenţate, pe viitor, de deciziile administratorilor.

Bogdan Gherghe, analist Tradeville, consideră că, din perspectiva evoluţiei bursiere, titlurile SIF Oltenia au avut cea mai mare apreciere faţă de finalul anului trecut, oferind un randament brut de 33,29%, a doua fiind înregistrată de SIF Transilvania, cu un randament brut de 13,63%, analistul menţionând că a luat în calcul şi dividendele brute plătite.

Domnia sa opinează că, luând în calcul evoluţia valorii unitare a activului net faţă sfârşitul lui 2012 şi faţă de luna septembrie, cea mai bună performanţă a fost înregistrată de SIF Moldova, consemnând o creştere cu 23,49% a portofoliului net faţă de 2012 şi cu 2,48% faţă de luna precedentă.

În acest calcul, Bogdan Gherghe a precizat că a adăugat şi valoarea dividendelor brute distribuite pe parcusul anului. "În termeni absoluţi, SIF Banat-Crişana înregistrează cea mai mare valoarea a VUAN, 2,8835 lei/acţiune, cât şi discountul cel mai mare dintre preţul curent şi activul net, de peste 60%", ne-a mai declarat brokerul.

În continuare, toate SIF-urile se tranzacţionează cu un anumit discount între preţul din piaţă şi valoarea unitară a activului net (VUAN). Astfel, la SIF Banat-Crişana se înregistrează cel mai mare discount (63,24%), urmată de SIF Muntenia (50,02%), SIF Moldova (47,33%), SIF Transilvania (37,97%), cel mai mic discount între preţ şi VUAN fiind la SIF Oltenia (37,17%), potrivit comunicatului.

Simionescu: "Discount-ul de la SIF1 este cauzat de faptul că s-a modificat structura plasamentelor, fără o explicaţie suficient de bună"

Adrian Simionescu este de părere că discount-ul cel mai mare

dintre preţul din piaţă şi VUAN , care se înregistrează la SIF1 Banat-Crişana, este cauzat de faptul că au avut loc modificări ale structurii de plasamente, care nu au fost suficient de bine explicate.

În cazul SIF5 Oltenia, unde discount-ul este cel mai redus, directorul "Vienna Investment Trust", opinează că acest lucru se datorează faptului că SIF5 nu şi-a lichidat deţinerile la BCR, lucru pe care investitorii îl privesc cu ochi buni. Domnia sa este de părere ca acest discount al SIF-urilor se va micşora în timp, pe motiv că preţurile societăţilor de investiţii financiare vor creşte.

Bogdan Gherghe consideră că valoarea raportului dintre preţul curent şi VUAN este influenţată în principal de structura portofoliului, dar şi de profitul net consemnat. Domnia sa ne-a mai spus: "Privind din punct de vedere al lichidităţii activelor şi al atractivităţii, considerăm că SIF Moldova are cea mai bună structură de portofoliu, având în top cinci deţineri: Erste Group Bank, Banca Transilvania, BRD-GSG, Fondul Proprietatea, OMV Petrom. Din punct de vedere al profitabilităţii, la sfârşitul lunii octombrie, ies în evidenţă SIF Transilvania, care a înregistrat un record istoric, precum şi SIF Oltenia, care a depăşit performanţa din ultimii ani".

Politica distribuirii dividendelor pentu 2012 a diferit pentru cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare, astfel că SIF Moldova a acordat cel mai mare dividend brut (0,24 lei/acţiune), urmată de SIF Transilvania (0,175 lei/acţiune), SIF Muntenia (0,134 lei/acţiune), SIF Oltenia (0,13 lei/acţiune), în timp ce SIF Banat Crişana nu a acordat deloc dividende acţionarilor.

În acest sens, Adrian Simionescu ne-a declarat: "Sunt adeptul distribuirii de dividende atunci când managerii nu ştiu să plaseze mai bine banii decât investitorii". Domnia sa a adăugat că decizia SIF Banat-Crişana de a nu distribui dividende pentru anul 2012 este una "curajoasă" şi că, dacă acest lucru se va reflecta şi în portofoliul companiei, decizia va fi una corectă.

Gherghe: "Politica de dividend va depinde de capacitatea managementului să convingă acţionarii să păstreze o parte din profit în societate"

La rândul său, Bogdan Gherghe opinează că, "în mod normal", acţionarii celor cinci SIF-uri exercită o presiune similară asupra managementului pentru acordarea de dividende, iar în acest an, în mod suprinzător, în cazul SIF Banat Crişana au ales varianta de a nu distribui profitul înregistrat în 2012. Astfel, domnia sa consideră că politica de dividend, în următorii ani, va depinde, în principal, de rezultatele financiare, dar şi de capacitatea managementului de a convinge acţionarii să păstreze o parte din profit în societate.

Conform raportului AAF, pentru luna ocotmbrie, capitalizarea bursieră a SIF-urilor a fost de 3,4 miliarde de lei, cu 0,1% mai mult decât în luna anterioară.

Activele nete ale SIF-urilor, în luna octombrie, a evoluat diferit de la un SIF la altul, nivelul acestora oscilând între creşteri de 1,7% la SIF1 Banat-Crişana şi 2,4% la SIF2 Moldova, în timp ce activul net al SIF3 Transilvania a înregistrat o scădere de 0,1% Pe ansamblul anului 2013, tot SIF3 este singura care mai înregistrează scădere de activ, de 7,3%, se mai spune în comunicat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. astia sunt oamenii din piata..."daca managementul va convinge ".... poate ne explica si de ce un investitor normal ar lasa 1 RON intr-o compania ( SIF1) care a doua zi dupa votul din AGA valoreaza 0.46 bani ???

    1. ai gresit calculul. valoreaza 36 bani si ceva maruntis. Are discount de peste 63%

      Ai calculat gresit 1 leu valoreaza 0.36 lei la sif1 conform discountului de 64%!asta arata increderea deosebita de care se bucura conducerea sif1...

    Cine controleaza SIF1 ?

    Cine controleaza CA de la SIF1 ? 

    Cine a facut tranzactii suspecte de spalare de bani si a transferat active ale SIF1 catre firme controlate de administratorii SIF1 ? 

    Eliminati pragurile astea tampite de la SIF-uri si BVB pentru ca in spatele lor se ascund hotii care conduc aceste societati de zeci de ani ! 

    ASF ??? ASF ?? ASF ? cnvm ?... .. . 

    Asta e strategia ASF pe piata de capital ?

    Cainii latra, hotii sar gardul ! 

    1. Cum se vad tranzactiile alea de la Petrom ale initiatilor ?

      Au beneficiat de informatii confidentiale ? 

      daca se elimina pragurile vor creste mult actiunile ai poate mai sunt care trebuie sa acumuleze ieftin

      probabil se vor elimina pana la urma, pentru ca este anormal sa nu poate fi tinute AGAE nici la SIF-uri nici la BVB 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb