ACUE: Menţinerea plafonului de decont pentru preţul energiei electrice întârzie revenirea pieţei

S.B.
Miscellanea / 29 iunie 2023

ACUE: Menţinerea plafonului de decont pentru preţul energiei electrice întârzie revenirea pieţei

Federaţia ACUE se declară profund îngrijorată de decizia menţinerii plafonului pentru costul furnizorilor cu achiziţia energiei electrice şi afirmă că Încă de la instituirea acestui plafon, ACUE a avertizat că decizia nu respectă prevederile Constituţiei şi regulamentele europene transpuse în legislaţia naţională.

Mai mult, stabilirea unei valori de achiziţie într-un mod netransparent va avea ca efect imediat reducerea tranzacţiilor cu energie electrică pe termen mediu. Măsura vulnerabilizează inutil piaţa şi siguranţa în alimentare şi va întârzia revenirea pieţei locale la condiţii cât mai bune şi competitive pentru clienţi.

ACUE a propus decidenţilor eliminarea plafonului de decontare şi realizarea de către ANRE a unei formule transparente de calcul a preţului de referinţă, pe baza contractelor existente, a cantităţilor alocate şi a preţului mediu de pe piaţa spot, ca soluţie viabilă care exprimă realitatea pieţei, este predictibilă şi transparentă pentru furnizori şi pentru clienţi.

"Această decizie este total nepotrivită pentru consumatori. Stabilirea unui preţ mediu de achiziţie fără a avea la bază o formulă transparentă de calcul, care să asigure un mod corect de evaluare a costurilor reale şi, implicit, a evoluţiei pieţei de energie, va avea ca impact imediat reducerea tranzacţiilor de energie pe termen mediu, lung. Furnizorii sunt în situaţia de a-şi limita tranzacţiile, existând riscul ca în viitor Guvernul/Parlamentul să revină cu un preţ stabilit în mod netransparent şi nesustenabil, iar achiziţiile efectuate să fie implicit, pierderi. În acest context, de facto măsura vulnerabilizează clienţii afectând în mod negativ aprovizionarea cu energie sigură şi la preţuri cât mai bune. Cea mai bună soluţie este o formulă transparentă de calcul, care să reflecte în mod corect evoluţiile pieţei." punctează Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, federaţie care reprezintă mari furnizori de energie cu un portofoliu de aproximativ 9 milioane de clienţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb