ACUZAT DE FRAUDE CU FONDURI EUROPENE Constantin Nicolescu (CJ Argeş), 9 ani şi 6 luni de închisoare cu executare

V.B.
Anticorupţie / 4 iulie 2014

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, a fost condamnat astăzi de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la 9 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de fraudare de fonduri europene pentru reconstrucţia a două poduri, prejudiciul fiind de 1,2 milioane de euro.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

CAB a mai decis interzicerea unor drepturi ale lui Nicolescu timp de 3 ani după executarea pedepsei.

În acelaşi dosar, Grigore Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA Piteşti, a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de închisoare cu executare.

Potrivit rechizitoriului, pe 24 februarie, prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a semnat ordinul privind încetarea mandatului lui Nicolescu, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) decisese definitiv că acesta a fost în conflict de interese.

Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş la data faptelor, a fost trimis în judecată în februarie 2013, pentru fraudarea de fonduri europene destinate reconstrucţiei a două poduri despre care CJ ar fi atestat nereal că fuseseră afectate de inundaţiile din primăvara şi vara anului 2005.

Nicolescu este judecat alături de alte 10 persoane, printre care angajaţi ai CJ Argeş, pentru o fraudă de 1,2 milioane euro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti l-au acuzat pe Constantin Nicolescu de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual.

Alături de Nicolescu, în acelaşi dosar sunt judecaţi 6 angajaţi ai CJ Argeş la data faptelor: Codruţa Lavinia Mercea (consilier superior la Direcţia Tehnică şi de Dezvoltare) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals; Mihail Gabriel Nicoară (consilier superior la aceeaşi direcţie) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, fals intelectual şi uz de fals; Sabina Elena Bocioacă (inspector superior la Serviciul Financiar) petnru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată; Aurelia Mirela Florescu (consilier juridic la Serviciul Achiziţii Licitaţii) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată; Cristina Dobre (consilier superior la acelaşi serviciu) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată; Olga Stancu (economist la Serviciul Unitate de Implementare Proiect Management Integrat al Deşeurilor Solide) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Totodată, sunt judecaţi: Grigore Dobre (asociat şi administrator la SC ZEUS SA Piteşti) pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată; Ionel Didea (notar public la data comiterii faptelor) pentru fals intelectual; Iuliana Mioara Pintilie (subinginer la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri Argeş) pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi Ecaterina Pletoiu (asociat, administrator şi director la SC Proiect Infra 2005 SRL Piteşti) pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în legătură directă cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

DNA mai transmite că, în martie 2009, CJ Argeş, în calitate de autoritate contractantă, a organizat o procedură de achiziţie publică prin licitaţie deschisă ce avea ca obiect reabilitarea a două poduri afectate de inundaţii, amplasate pe drumuri judeţene, în localităţile Căteasca, respectiv Ciomăgeşti.

Banii proveneau din accesarea unui proiect finanţat din fonduri PHARE destinat strict reabilitării obiectivelor de infrastructură rutieră şi de mediu afectate de inundaţiile din perioada aprilie-mai şi iulie-august 2005.

Pentru a accesa banii europeni, mai mulţi funcţionari din CJ Argeş ar fi atestat în cererea de finanţare, în mod nereal, că respectivele poduri fuseseră afectate de inundaţii, deşi unul dintre ele, cel din comuna Căteasca, fusese avariat anterior, aşadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv, consideră procurorii.

"Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la data de 25 ianuarie 2007, de inculpatul Nicolescu Constantin, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi reprezentant al acestei autorităţi contractante, cunoscând faptul că în conţinutul acestei cereri sunt atestate împrejurări necorespunzătoare adevărului. Caracterul fals al acestui înscris constă în aceea că în conţinutul acestuia s-a menţionat în mod nereal că podul din comuna Căteasca a suferit avarii importante în urma calamităţilor naturale din perioada aprilie - august 2005 şi ca urmare, a fost închis circulaţiei, deşi infrastructura podului era avariată anterior anului 2004, iar la momentul producerii inundaţiilor podul era închis circulaţiei. Înscrisul astfel falsificat a fost folosit şi prezentat la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (în prezent Ministerul Dezvoltării Regionale) şi la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud - Muntenia. Ca urmare, a fost ăncheiat contractul de finanţare nerambursabilă în baza căruia au fost efectuate plăţi din Programul PHARE în valoare de 984.164,38 euro, echivalentul sumei de 4.408.269,11 lei, fonduri obţinute pe nedrept, ce reprezintă pagubă creată Ministerului Dezvoltării Regionale", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În 2009, în urma licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean Argeş, contractul de reabilitare a podului Căteasca a fost atribuit, în mod nelegal, societăţii comerciale Zeus SA, în condiţiile în care iniţial, câştigătoare a licitaţiei fusese declarată o altă societate, înlăturată ulterior, în mod arbitrar, de comisia de evaluare, după reluarea procedurii dispusă de Constantin Nicolescu. Societatea înlăturată se prezentase cu o ofertă financiară mai bună, respectiv cu 4.497.947,48 lei mai mică, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna CJ Argeş", se mai arată în rechizitoriul DNA.

Lucrările de construcţie au fost executate de SC Zeus SA şi SC Dracones Construct Grup SRL Piteşti, cea din urmă avându-l ca asociat pe ginerele preşedintelui CJ Argeş, susţin procurorii.

Anchetatorii mai acuză că furnizor de bunuri pentru construcţia lucrării a fost SC Setro Metal Group SA Câmpulung, firmă controlată de o rudă apropiată a lui Nicolescu.

"Pe baza unor înscrisuri falsificate, în cadrul unei proceduri de achiziţie complet falsificate, în cursul lunii iunie 2010, Consiliul Judeţean Argeş a atribuit aceleiaşi firme, SC ZEUS, un contract în valoare de 4.973.065,75 lei, pentru presupuse lucrări suplimentare la acelaşi pod care, în realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, în luna martie 2010", mai scrie rechizitoriul DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb