• UPDATE
Jean-Claude Juncker va rămâne premier până la alegerile legislative din octombrie, a declarat ministrul Economiei din Luxemburg, citat de sursele de presă internaţioanale.
Această decizie vine în urma unei cereri întocmite de Juncker, care doreşte să evite o criză politică.
---
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker şi-a înaintat ieri demisia către Marele Duce Henri, după 18 ani în fruntea Guvernului, ca urmare a implicării sale într-un scandal de spionaj.
Juncker, în vârstă de 58 de ani, care a condus grupul miniştrilor de finanţe din zona euro (Eurogroup) până anul acesta, a declarat că renunţă la funcţie după ce partenerii săi socialişti din coaliţia de guvernământ au depus o moţiune, cerând disoluţia Camerei Deputaţilor şi organizarea alegerilor anticipate în decurs de trei luni. Întreg guvernul lui Juncker a fost obligat să renunţe la posturi după ce şi-a pierdut susţinerea partenerilor de coaliţie, în urma moţiunii înaintate miercuri.
Conform unui raport al Parlamentului, Juncker este "responsabil din punct de vedere politic" pentru că nu a informat Legislativul în legătură cu anumite "nereguli şi presupuse ilegalităţi" comise de Serviciul de Informaţii al Statului. O comisie de anchetă parlamentară formată în decembrie 2012 a acuzat serviciile secrete, aflate în subordinea premierului, că au comis "nereguli şi posibile activităţi ilegale" în perioada 2004-2008. Ancheta a fost declanşată după ce, în 2012, au apărut unele informaţii potrivit cărora fostul şef al serviciilor secrete, Marco Mille, a înregistrat o conversaţie avută cu Juncker, în 2008.
Potrivit informaţiilor din presă, Mille îi spunea lui Juncker că are informaţii sigure că Marele Duce Henri este în contact permanent cu serviciile secrete britanice. Aceste acuze au fost negate de Biroul Marelui Duce.
Comisia parlamentară a menţionat că serviciile secrete au interceptat în mod ilegal convorbiri telefonice ale politicienilor şi persoanelor publice, au achiziţionat autoturisme pentru uz privat şi au beneficiat de a plăţi şi favoruri în schimbul accesului la oficiali influenţi. Comisia a constatat că a fost creată o agenţie privată de securitate de către un agent activ de informaţii şi, totodată, a ridicat semne de întrebare cu privire la rolul lui Juncker în asigurarea unui loc de muncă în agenţie şoferului său, un fost poliţist.
Juncker a depus mărturie miercuri în faţa Parlamentului, negând acuzaţiile care i s-au adus, respectiv că a utilizat serviciile secrete ca să-şi promoveze propriile interese şi pe cele ale formaţiunii sale, Partidul Popular Creştin Social.
"Nu sunt un om de acest gen", a spus Juncker, adăugând: "Dacă credeţi că aşa sunt eu, atunci votaţi moţiunea".
Juncker a propus organizarea de alegeri generale în octombrie.
Jean-Claude Juncker este cel mai longeviv premier european, aflându-se timp de 18 ani în fruntea guvernului luxemnburghez.
•
Euro s-a apreciat cu 0,4% ieri, la ora 11.05, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3028 dolari.