Acvila Arlie a plecat din Africa spre ţara noastră

Mina Irina
Miscellanea / 17 februarie 2017

Arlie, acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) monitorizată satelitar de ornitologii români, a plecat din Africa spre ţara noastră, anunţă Societatea Ornitologică Română (SOR), potrivit căreia acesta este un semn că vremea de primăvară se va instala în România.

Arlie a început migraţia de primăvară pe data de 11 februarie 2017, între orele 8 şi 10 dimineaţa, potrivit Digi24. Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 şi 2016), Arlie a plecat spre ţara noastră cu o întârziere de trei zile. În anii trecuţi, Arlie plecase din cartierul de iernare la data de 8 februarie. Pentru al patrulea an consecutiv, acvila şi-a petrecut iarna în Namibia şi nu a schimbat locul de migrare.

În 2016, Arlie a ajuns în Româna pe 2 aprilie.

Călătoria ei până la cuib va însemna un traseu de 12.500 de kilometri, ce va străbate 17 ţări de pe trei continente. Pasărea va trece prin Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria.

În primele trei zile ale călătoriei sale spre ţara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcţia nord-est. Acvila are de străbătut continentul african de la vest la est şi apoi de la sud la nord.

Arlie este o femelă adultă de acvilă ţipătoare mică şi a cuibărit din 2013 în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea şi-a schimbat cuibul.

Arlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame şi apoi eliberată pentru a fi monitorizată. Acţiunea se desfăşoară în cadrul proiectului LIFE "Conservarea acvilei ţipătoare mici în România".

Ovidiu Bufnilă, ornitolog, explică, potrivit Digi24: "În principiu Arlie pleacă de pe coasta de vest a Africii, traversează Africa până la est, iar de acolo începe să urce uşor spre Europa, traversează tot continentul african, trece şi prin Asia, după care intră în Bulgaria, ajunge în România şi vine în Munţii Făgăraş, acolo unde are cuibul. Când s-o aşteptăm în România? Anul trecut a ajuns pe 2 aprilie, acum un an tot pe 2 aprilie. Anul ăsta, la final de lună martie sau în aprilie, poate nu chiar 2, să zicem 4-5, depinde foarte mult şi de condiţiile pe care le întâlneşte pe drum".

Arlie este singura acvilă monitorizată acum de ornitologii români. Au fost 19 astfel de păsări, dar GPS-urile lor s-au stricat, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deci, Romania admite si este preferata de catre migranti africani.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb