Procesul de aderare continuă în sistemul pensiilor private obligatorii (pilon II) a demarat vineri, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor şi completărilor aduse normei privind aderarea şi evidenţa participanţilor la pilonul II, a anunţat ieri arbitrul pensiilor private.
Aderarea continuă este procesul prin care persoanele eligibile devin participanţi la un fond de pensii obligatorii prin semnarea unui act individual de aderare sau prin repartizarea aleatorie de către Casa Naţională de Pensii (CNPAS), potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Persoanele de până la 35 de ani la data luării în evidenţă de către CNPAS în sistemul asigurărilor sociale, în baza declaraţiei la sistemul public de pensii, precum şi persoanele care nu au împlinit vârsta de 45 de ani la data semnării actului individual de aderare şi care sunt asigurate la sistemul public de pensii, sunt eligibile pentru sistemul pilonului II de pensii private.
Lunar, administratorii trebuie să trimită un raport către CNPAS şi către CSSPP, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Raportul lunar conţine atât date de identificare ale persoanei care a semnat un act de aderare, cât şi informaţii despre fondul de pensii pentru care acea persoană a aderat în sistemul de pensii obligatorii, se arată în comunicat.
Pe baza raportului lunar transmis de către administratori, CNPAS verifică dacă persoana este înscrisă în Registrul Participanţilor şi dacă figurează cu un singur act de aderare. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, persoana este validată în Registrul Participanţilor.
Persoana este invalidată în cazul în care a semnat mai multe acte de aderare sau dacă nu este înregistrată în evidenţele CNPAS. Aderarea continuă are loc ulterior perioadei de aderare iniţială la fondurile de pensii de pe pilonul II, se mai spune în comunicat.
Persoanele eligibile care nu au împlinit 35 de ani sunt obligate să adere la pilonul II în termen de patru luni
Potrivit prevederilor privind aderarea continuă, persoanele eligibile pare nu au împlinit vârsta de 35 de ani sunt obligate să adere la un fond de pensii private obligatorii în termen de patru luni de la data la care devin eligibile.
Persoanele eligibile, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, pot să adere în orice moment la un fond de pensii de pe pilonul II.
De asemenea, persoanele obligate să adere la un fond de pensii, dar care nu au semnat niciun act individual de aderare la un fond de pensii de pe pilonul II, vor intra în procedura de repartizare aleatorie alături de cei care au semnat mai multe acte individuale de aderare, potrivit datelor CSSPP.
Procedura lunară de repartizare aleatorie va fi finalizată de către Casa Naţională de Pensii (CNPAS) până cel târziu în data de 20 a fiecărei luni.
În data de 10 a fiecărei luni, CNPAS începe procedura de repartizare aleatorie
CNPAS începe procedura de repartizare aleatorie în data de 10 a fiecărei luni, prin identificarea persoanelor eligibile care sunt obligate să adere la un fond de pensii ori au semnat mai multe acte de aderare, potrivit comunicatului.
La finalizarea procesului de repartizare aleatorie, CNPAS validează persoanele pentru fiecare fond de pensii administrat privat în parte şi actualizează informaţiile în Registrul participanţilor, se mai spune în comunicat.
În termen de cinci zile lucrătoare de la înregistrarea în Registrul participanţilor a persoanelor repartizate aleatoriu, CNPAS notifică fiecărui administrator în parte lista cu datele de identificare, datele de contact ale persoanelor repartizate aleatoriu şi validate la fondul de pensii administrat de către acesta.
De asemenea, în termen de 30 zile calendaristice de la data primirii notificării, administratorul căruia i-au fost repartizaţi aleatoriu participanţi de către CNPAS are obligaţia de a le notifica acestora denumirea fondului de pensii administrat privat şi administratorul acestuia, potrivit datelor CSSPP.
Casa Naţională de Pensii repartizează persoanele eligibile proporţional cu cota de piaţă deţinută de fiecare fond de pensii obligatorii, potrivit normei CSSPP.
Transferul la un alt fond de pensii de pe pilonul II se poate solicita doar după plata primei contribuţii la fondul la care o persoană a aderat sau la care a fost repartizată aleatoriu de către CNPAS.